IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

Ръководството на банката не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики, констатира БНБ

16:28 | 22.10.14 г. 99
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Дупката в КТБ е 4,2 млрд. лв.

На 4,222 млрд. лв. възлизат необходимите обезценки на активи в поставената под надзор „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ). Нужната обезценка на кредитния портфейл е в размер на 4,057 млрд. лв., или 76% от него.

Oбщата сума на всички активи е в размер на 6,662 млрд. лв, става ясно от  анализа на одиторските фирми „Ърнст енд Янг одит“ ООД, „Делойт България“ ООД и „АФА“ ООД. Оценката е извършена на база на отчетените по регистрите на банката към 30.06.2014 г. активи и банкови гаранции с отразяване на всички съществени събития до 30.09.2014 г., оказващи влияние върху анализа. 

Според БНБ ръководството на банката "не се е придържало към разумни и консервативни банкови практики". След поставянето на банката под специален надзор се установяват множество пропуски, допускани преди поставянето й в този статут, посочват от централната банка.

При отпускането на кредити е липсвало задълбочено проучване на кредитоискателите, а също така и отсъстват пълни анализи на бизнес планове и разчети относно проектите, обосноваващи финансирането, става ясно още от анализа на трите компании. 

При учредяването и наблюдението на договаряните обезпечения е липсвал контрол. Анализът показва още, че значителна част от обезпеченията са с пропуски при тяхното учредяване или са несъществуващи, което ги прави нереализируеми. Така се оказва, че само 13% от кредитния портфейл имат валидни обезпечения.

Според анализа на трите компанни е липсвало и текущо наблюдение и контрол върху дейността на кредитополучателите и целевото използване на средствата от отпуснатите кредити. Допускани са множество предоговаряния на кредити, без да са налице необходимите обосновки за това.

Според  анализа на одиторските фирми документацията в кредитните досиета не е поддържана в състояние, което да позволява на банката да управлява своите вземания, за да печели от тях. 

В анализа се говори и за "необичайни за банковата система порочни бизнес практики, които са извършвани чрез сложни операции, целящи прикриване на същността на сделки и трансакции. Един от примерите за това е специфичният начин на кредитиране, опосредстван  от „дружества със специална цел“, холдинги и други подобни, с цел финансиране на придобиването на активи, което не отговаря на стандартните и надеждни банкови практики".

Освен това се оказва, че представяните от ръководството на банката преди нейното поставяне под специален надзор отчети пред БНБ са били недостоверни и подвеждащи.

Ето защо БНБ изпраща докладите на одиторите на Софийска градска прокуратура.

Управителният съвет на БНБ е възложил на квесторите да осчетоводят изготвените оценки и до края на октомври да представят в БНБ надзорните отчети, които са необходими за вземане на по-нататъшни решения.

Според централната банка решенията за КТБ, сред които преструктуриране и/или оздравяване на КТБ, са възможни, ако Народното събрание в рамките на правомощия си намери за уместно и своевременно да приеме изменения и допълнения на действащото законодателство, включително и по отношение на ресурсното обезпечаване.

За да улеснят работата на народните представители по казуса КТБ, ръководителите на БНБ ще внесат още в  първия работен ден на 43-ото НС обобщена информация за събитията и всички взети решения на БНБ още от 20 юни 2014 г. (деня на поставяне под специален надзор на КТБ) до настоящия момент.

Вижте информация за основните балансови позиции на КТБ и за резултатите от оценките на активите!

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

80
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
Може би си прав. От друга страна-не виждам какво добро е произлязло от членството ни там, освен за емигрантите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 13 rate down comment 0
saxzey
преди 9 години
Някой да знае адреса на Искров, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 24 rate down comment 0
drakobg
преди 9 години
Даааа, все повече почва да ми харесва начина на мислене на Лукашенко-разстреляй всички, които по някакъв начин са били във властта през последните 75 години.След два дни разстреляй и всички, отишли на погребението на първите. После започни на чисто.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 14 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Трябва ли да ти напомням за Енрон и одиторската фирма... как и беше името дето изчезна от небосклона.А не сме за ЕС защото вЕрваме. Когато се научим да не се доверяваме, а да ПРОУЧВАМЕ преди да вземем решение, тогава ще има за нас място там. Иначе всеки тарикат - местен или външен ни подритва като парцалена топка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 3 rate down comment 5
kalendar
преди 9 години
Ами тогава кви са тия коментари ква ни е държавата-това са най-големите имена в одиторският бизнес в света. Не са някоя малка компанийка от гр. Две могили регистрирана преди два месеца. Не е в нас проблема, искам да кажа. Почвам вярно да си мисля, че не трябва да имаме нищо общо с ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 9 rate down comment 0
dr.5rov
преди 9 години
Ами нищо не пречи. Но...не съм сигурен дали, ако същите фирми извършат одит на някоя друга "правилна" банка, дали няма да се окаже, че банката била на толкова в плюс :):)Ха-ха. Такава е играта. Ние сме само овцете за стригане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 22 rate down comment 0
kalendar
преди 9 години
Мхм...зяпам си сутрешният блок и си слушам...и са прави-АКО такъв е бил надзора и одитите на КТБ кво пречи да са такива и на другите банки и кво е там положението:)И друг въпрос, който си задавам-ами ако и EY и KPMG не са излъгали в докладите си? Тогава Искров не трябва да излиза от затвора никога:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 13 rate down comment 11
Lucifer
преди 9 години
Пари има и още тая събота срещу неделя,в 3 часа през ноща, когато сменят времето, ще сменят и курса на лева към еврото от 2лв на 200лв. за 1 евро и така ще ги намерят в изобилие и излишък даже. Тогава и така ще изплатят и гарантираните 196000лв. Това е упражнението от 1996-7г, и няма никаква надежда да не се повтори пак. Същите крадци, същото упражнение и същия робски народ дето е търпял и ще търпи до окончателното си затриване от лицето на земята
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
72
rate up comment 13 rate down comment 3
Невидимко
преди 9 години
Мога още отсега да те успокоя, че и до декември догодина да чакаш, пари няма кой да ти даде. Ако имаше откъде досега да са ги върнали. Проблема е, че и фонда за гарантиране на депозитите е празен. В него има пари само на хартия.Затова е и цялото услушване и протакане. Надяват се да има съгласие за новия бюджет, с който също така се надяват да пласират достатъчно външни заеми та евентуално така да закърпят положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
71
rate up comment 4 rate down comment 1
rogers
преди 9 години
Много ниско се целите бе юнаци - иначе напълно ви подкрепям ама тия са просто пионки - изпълнители
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още