IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Трябва да стане законен извънредният труд над 150 часа годишно

Регулациите в момента разрешават много малко допълнителни работни часове, заяви съветникът на икономическия министър

09:55 | 21.11.14 г. 27
Каролев: Трябва да стане законен извънредният труд над 150 часа годишно

Да се създаде законова възможност, ако човек иска, да може да работи над 150 часа годишно извънредно. Това предлага икономистът Владимир Каролев в качеството си на съветник на новия министър на икономиката Божидар Лукарски в интервю за в. „24 часа“.

„Има регулации за извънреден труд, но те разрешават много малко допълнителни часове. Така работодателят не може да каже на хората си - ако искате повече пари, можете да работите повече. Ще го глобят.“, аргументира предложението си Каролев.

Той коментира, че секторни политики, които спират икономическата активност, не трябва да са работа на социалното министерство. „Вижте спора за коледни добавки при свръхдефицитен бюджет! Искам това да бъде усилие на целия икономически екип - по-малко държава в икономиката. Бедността на една държава започва от това изкривяване - от оправянето на едни за сметка на други, през държавата. Това ликвидира мотива да работя повече, за да имам повече“, допълва той.

Запитан как вижда икономиката догодина - с ръст или в рецесия, Каролев отговаря: „Няма да има рецесия в Европа. "Немският локомотив" излъчи сигнали за рецесия едно тримечесие, очаквахме тревожно второто - но няма негативни сигнали. Нашият ръст е нисък, но го има. И любимият ми пример, който давам винаги, когато се говори за болезнени реформи - когато те са болезнени, но кратки, дават силен тласък на ръста. Посочвам Ирландия - 7% ръст тази година“, казва той.

Каролев коментира, че "имаме даже много икономика". И дава пример с последните данни от НСИ - за 9-те месеца на годината има ръст на икономиката от 1,4%, има, и то за първи път от много години, ръст на заетостта, износът расте. И много важно - на спестяванията, посочва той. И допълва, че според безспорна икономическа формула единственият сигурен начин да има ръст на икономиката е спестяванията да растат и от там инвестициите. А не както много "разбирачи" твърдят, че това било лош сигнал“.

По повод ремонта на Бюджет 2014 той заявява, че един от проблемите с бюджета ни е, че започва да се прави отзад напред - вижда се колко пари искат министрите и после се мисли как да се осигурят със съответни приходи. Дано Владислав Горанов преобърне това“.

Относно критиките към Божидар Лукарски, когато стана ясно, че ще оглави икономическото министерство, Каролев каза, че ги приема като "приятелски огън". Той допълва, че разделянето на мегаминистерството на три (икономика, енергетика, туризъм) е добра.

Като съветник Каролев декларира, че има намерение да помогне на министър Лукарски за реални действия в създаването на по-добра среда за бизнеса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 11
Internet
преди 9 години
Да се направи и безплатен този труд, бравос агент Каролев.Така е в ДС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още