IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия няма да предявява искове за неустойки заради спирането на "Южен поток"

България се показа като ненадежден партньор и проектът няма да продължи към нея, коментира Коммерсант

10:29 | 22.12.14 г. 20
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Русия няма да предявява искове за неустойки заради спирането на "Южен поток"

Русия не очаква нито да получи, нито да предяви искове за неустойки по „Южен поток“, защото такива не са предвидени в междуправителствените споразумения по проекта, обяснява пред руското издание "Коммерсант" енергийният министър на страната Александър Новак.

Коментарът му бе направен във връзка с решението на България да продължи работата по проекта и да издаде необходимите разрешителни за обекти от газопровода с цел „Газпром“ да не поиска неустойка за отказа от работата.

В свой анализ изданието обяснява, че действията на българското правителство все пак имат известни основания. През март 2012 година, например, София се отказа от строителството на АЕЦ „Белене“ и по тази причина „Росатом“ заведе дело в арбитражния съд в Париж с иск за неустойка в размер на 1 млрд. евро.

Според източници на руското издание България не е похарчила сериозни суми по проекта – няколко милиона евро. Русия обаче е вложила около 5 млрд. евро за морската част на газопровода, която в момента не се строи.

Въпреки това обаче източници твърдят, че голяма част от инвестициите могат да бъдат използвани за изграждането на газопровода за Турция, като част от средствата според "Комерсант" ще трябва да бъде отписана – като цената на инженеринговите проучвания, проектирането и получаването на одобренията. Общата сума на отписванията ще е около 800 милиона евро.

„По принцип действията на българското правителство попадат в категорията на „непреодолимата сила“ (форс мажор, обстоятелства, възникнали след сключването на сделката в резултат на непредвидени или непредотвратими събития от извънреден характер, б. ред.), но трябва внимателно да се проучи както е описано в договора", казва управляващият съдружник на Legal Capital Partners Дмитрий Крупушев.

Припомняме, че проектната компания South Stream Transport закупи част от оборудването и тръбите за изграждането на първата тръба на газопровода по дъното на Черно море. Тези материали се съхраняват в български пристанища, а според източници на руските медии в момента се анализира дали тръбите могат да бъдат използвани за изграждането на трасе до Турция, което беше договорено на срещата между Путин и Ердоган в Анкара на 1 декември.

Ако „Газпром“ все пак реши да реализира „Южен поток“, България вече предлага вариант с изграждането на газов хъб около Варна. „България се показа като ненадежден партньор – повече никой няма да й повери такъв проект“, обяснява обаче източник на "Коммерсант".

Самият Новак коментира, че на този етап плановете са да има хъб, но на гръцко-турската граница. От думите му става ясно също, че Русия ще обърне поглед на Изток и то не само по отношение на доставки към Китай, за които двете страни вече имат подписан договор.

„Ние диверсифицираме доставките на газ на Изток, откривайки реално нов пазар, ще бъде построена инфраструктура за десетилетия напред“, коментира Новак и допълва, че вижда потенциал в Индия, където населението надхвърля 1,2 млрд. души, а 400 млн. от тях нямат достъп до електроенергия, включително и до доставки на газ. 

Проектът "Южен поток" бе роден през 2012 г. Дългият около 2400 км. Тръбопровод трябваше да бъде построен под ръководството на руския енергиен концерн „Газпром“ и да доставя годишно до 63 млрд. кубически метра газ през Черно море до ЕС. Проектният обем на инвестицията възлиза на около 16 млрд. евро. 

Припомняме, че „Южен поток“ се изправи пред редица трудности в Европа. През юни 2014 г. проектът беше обявен за замразен от тогавашния премиер Пламен Орешарски заради наказателна процедура, която Брюксел стартира срещу България. Подозренията на Комисията са за непрозрачна процедура за избор на изпълнител на проекта на българска територия.

През септември Европейския парламент призова в незаконодателна резолюция властите в Съюза да отменят редица споразумения в енергийната сфера и едно от тях е за строителството на „Южен поток“.

Самата ЕК още от началото на годината се опитва да постигне договореност с руските власти, че газопроводът ще отговаря на европейските изисквания за либерализация на енергийния пазар. Москва обаче твърдо е на позицията, че проектът е международен и отказва да поиска изключение от правилата, както направи преди години със „Северен поток“.

На 1 декември пък по време на среща в Анкара с турския премиер Реджеп Тайип Ердоган Путин изненадващо обяви, че Русия ще се откаже от газопровода „Южен поток“, като вместо това може да си сътрудничи с Турция за строителството на газова връзка за Южна Европа. 

Всичко по темата следете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 7 rate down comment 8
varna333
преди 9 години
не знам защо се срамуваш че си турчин и си член на ДПС ! Скоро ще ви бием един шут на всички от ДПС и ще ви пратим в Анадола и Диар-бекир
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 7
0pk
преди 9 години
Я ми припомни коя беше оная утопична идеология, според която държавата държавата притежаваше всичко и то не трябваше да е собственост на други, още повече извън държавата?И после, я пак помисли, *** кат докара газа до хъба и сложи там един водомер, ти като идеш там да си купиш газ който щеп нещеш ще транспортираш по европейската газопреносна система и дали кой ще плати транзита, а? Дали транзита няма да си го плати тоя който си поръчва газа, щото оня който го доставя ще го доставя до хъба. И познай как американските идеологично необременени фирми няма да обират каймака от транзита, *** наивника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 5
supertrader
преди 9 години
Няма да има газопровод и през Турция, няма да има финансиране и за него. На България газопровод за вносна газ не и трябва - трябва и разработване на Хан Крум. ЕС да не се ослушва а да го финансира на 100%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 9 години
според мен леко си се объркал (не че е много и е важно) ама тея двамата са атакиски ***, не са от бсп
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Хаха, ако имаш предвид ДПС те са това, което са с активната подкрепа и национално предателство на БСП?През всичките тези години кой беше най-доброто им коалиционно другарче?Пълна порнография сте любовната конфигурация БСП/ДПС.И не можеш да си представиш какво огромно удоволствие ми носи фактът, че в падението си БСП достигат до нуждата от това форумно поведение, което ти и оня другия анаболен *** демонстрирате.А ако ГЕРБ направи същата порнография с ДПС просто ще бъдат следващите ***, които ще ви последват в клоаката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
StefanL
преди 9 години
А бе *** шуменски турчин няма да има никакви хъбове Германия Франция Белгия Холандия си имат Северен поток през оная работаим е че ние бедната източна и южна европа няма газ . Ще купуваме като най-големите малоуници газ от турция защото вашето ДПС ни докара до тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
bgMan
преди 9 години
Ще има нов газов хъб в югоизточна Европа и той ще се строи с евросредства.Формалност за ЕС е къде точно ще е, дали в България или на границата Турция/Гърция. Този хъб, както и тръбопровода на европейска територия, обаче няма да е собственост на държава извън евросъюза и затова никоя неевропейска страна няма да печели от транзит по него, защото си пренася собствения газ А ЩЕ ПЛАЩА транзитни такси за този пренос.Ето това се е целяло, мисля че е очевидно за всички освен за ***, идеологическите утописти и платените лобисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 9
0pk
преди 9 години
Ти май не си много в час. Какви сфери на влияние те гонят? Той искаше да даде алтернатива на украинския транзит, обаче американците седнаха на украинските тръби и дирижират. Пък и сега само до турция ще го строи. От там нататък да си го строим ние с енергийните пакети под мишница, ако искаме - никой никого няма да кара. Само не знам ЕС що толкоз шум вдигна при отказа от проекта, нали в крайна сметка това се целеше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 24
Kaoru
преди 9 години
Путин просто си търси нова марионетка и канал за сфери на влияние в Европа след като Украйна възстана. Дано Турция прозре това и защити националните си интереси преди да се превърне в Украйна 2.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
0pk
преди 9 години
Бойко още не е прочел договорите, обаче щом ЕС му казва да строи - ще строи и без газ :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още