IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев: Искаме Русия да води преговори с нас като с партньор

Москва все още не е изпратила официална позиция какви са намеренията й за "Южен поток"

20:41 | 30.01.15 г. 30
Плевнелиев: Искаме Русия да води преговори с нас като с партньор

България до момента не е получила официално изявление на Русия за отказ от проекта „Южен поток“, поради това не изключваме който и да е вариант и продължаваме подготвителните работи по проекта. Това заяви президентът Росен Плевнелиев  в интервю за чешкия вестник Lidove noviny, цитиран от РИА Новости.

„Не изключваме който и да е вариант (за „Южен поток“ - бел. ред), защото не сме получили официална позиция на руската страна ", каза Плевнелиев.

Българското правителство продължава подготвителните работи и в края на краищата проектът ще получи всички необходими разрешения за строителство, надява се държавният глава. Той обаче припомни, че българската позиция е ясна – проектът може да бъде реализиран при условие, че съответства на правните норми на ЕС.

„Искаме Русия да бъде наш партньор и да води преговори с нас като с партньор", уточни Плевнелиев. 

"Партньорът ви изпраща писмо, с което ви информира за своите планове. Но Русия не направи това. Ние до момента не сме получили официална информация, че проектът „Южен поток“ е прекратен. Имаме само публично изказване на президента Путин. При това като че това беше много емоционално изявление. Във всеки случай то предизвика много спекулации и въпроси“, обясни Плевнелиев.

Припомняме, че руският президент Владимир Путин заяви на 1 декември 2014 г. при посещението си в Турция, че проектът „Южен поток“ е закрит, като вместо него ще бъде построен друг газопровод - до Турция. От своя страна шефът на Газпром Алексей Милер каза, че до 2020 г. Русия ще се откаже от Украйна като транзитна страна за руския природен газ към Европа.

Той посочи, че синьото гориво ще стига до турско-гръцката граница и посъветва европейските страни вече да започнат да изграждат нужната инфраструктура, за да получават от този газ.

Във връзка с по-нататъшните действия на България в газовата сфера Плевнелиев съобщи, че до края на 2016 г. в рамките на диверсификацията на газовите доставки се планира да се построи интерконекторна връзка с Гърция със средства от европейските фондове. „Никакви допълнителни средства не искаме“, каза Плевнелиев.

„По отношение на Русия ние оставяме вратата отворена", каза държавният глава. Винаги приветстваме руските инвестиции, но те трябва да отговарят на правните норми на ЕС“.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 21 rate down comment 2
Ango
преди 9 години
"Русия е една националистическа и агресивна държава", казва Плевнелиев пред в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг"."В света на президента Путин нещата са все още като в 19-и век,..." Плевнелиев: Искаме Русия да води преговори с нас като с партньор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 4
Ango
преди 9 години
2. Нахлуването на руски войски в Добруджа се случва след като България влиза в ПСВ на страната на Централните сили и обявява война на Антантата, т.е. на Русия3. Русия ни продава най-скъпата газ, защото сме продажни ***.От най-верния сателит на СССР /Русия/ станахме най- големия американски такъв. И този президент има голяма "заслуга" за това.4. Ако не сме славяни , какви сме ? Европейци, еле пък горди ? Да не искаш да кажеш , че македонците са прави , като ни наричат татари? 5 За това няма нужда,много назад отиде.. И да не се окажеш ти безродника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 4
Ango
преди 9 години
"още от Цариградската конференция, през Берлинската, където се обявява срещу Съединението !!!" я разкажи нещо за Цариградската конференция, а после обясни за "Берлинската " , на която Русия е била срещу Съединението :)Знаеш ли , че този "завет" на Левски го "намериха" преди 3-4 години и се оказва, че не е негов, а съчинен. Справка - Б. Димитров.И заветния Кремъл сме им построили. Браво на нас. А те трябва ръка да ни целуват за строежа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 11
Ironhorse
преди 9 години
2. Сидеров и другите рублофили винаги споменават бомбардирането на София, но мълчат като бити *** за нахлуването на руски войски в Добруджа през 1916, когато ген. Колев и Българската армия РАЗБИВАТ десетократно по-голямата руска окупаторка армия.3. Русия ни продава НАЙ-СКЪПАТА ГАЗ в цяла Европа благодарение на безродниците от БСП/ДПС, начело със Станишев, Овчаров, Гуце, Доган и прочие...4. Българите НЕ СМЕ славяни (в превод роби), ние сме горди Европейци и въпреки 60 години управление от комунисти Народът ни все пак има защитни сили срещу безродните БСП/ДПС.5. За незнаещите, Първото българско царство пада под робство, защото в гръб сме нападнати от русите, когато сме воювали с ромеите, унгарци, печенеги и РУСИ !!!*** са рублофилите, и се размножават като СПИН, т.е. по полов път, справка Кутев.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 14
Ironhorse
преди 9 години
Гледам форумът на Инвестора е превзет от предателски рублофилски ***, които за съжаление не са чели заветите на Левски, който казва:"Каравелов, ако си мислиш да вкарваш миризливия казашки ботуш в Българската земя, лично ще ви отрежа главите !!!"Русия винаги е била против българите, още от Цариградската конференция, през Берлинската, където се обявява срещу Съединението !!!Няма по-големи *** от рублофилите.А Русия, не стига че и дадохме език, култура, че и заветния им Кремъл сме построили се държат по-лошо и от башибозук с нас.Русия трябва да бъде тотално изолирана от Европа и да си живее в тоталитарния, или по-скоро в авторитарния режим на ВПутин.На рублофилите само ще напомня:1. След априлското въстание посланиците на Италия, Франция са защитили София от тотално унищожение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 13 rate down comment 4
Сините камъни
преди 9 години
Да се надяваме поне жена му да чете форумите и да го накара да се откаже от поста, наистина е гол яма ***, Днес и Желев си отиде, прости му господи, като дойде при теб, той не знаеше, какво прави!Срам ме е от снимката му с оня с превръзката, но за мъртвия или добри, или нищо!Та, господ е на ход, да прощава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
Че е *** е ясно, само дето не е ясно, докога ще го търпим, или да предизвикаме предсрочни президентски избори!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 5
Сините камъни
преди 9 години
А като посрещна Кери на портала на президентството, като какъв се държа Плевналиев с американеца?Като васал или още по-лошо, като слуга от най-ниско стъпало!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 3
eng.Garin
преди 9 години
Този, "ястреба" Плевнелиев, очаква някой в Русия изобщо да го възприема като личност, а държавата му като суверенна единица?!?! Странно! Много странно!Единственото , което тези заигравки на "ястреба" ще направят е....цитат "принуждава Русия да използва тези места като цел на възможен удар......защото е съвсем очевидно, че сигурността на България няма да се укрепи, а ще отслабне..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 2
eng.Garin
преди 9 години
Поглед отвътре:1. проф.Михаил Константинов: "....Българският президент трябва да се държи с уважение към останалите държавни лидери. А да дразниш Путин напразно, бих казал, че е доста глупаво. Не е работа на една държава в нашия мащаб по този начин да говори с лидера на една велика сила. Това не показва сила. Тя не се състои в това да кряскаш срещу другия. В този смисъл, мисля, че г-н Росен Плевнелиев ще си извади поуки!"2. проф.Димитър Йончев: Аз не харесвам изявленията на президента Росен Плевнелиев това желание да се увеличават военни разходи, да се дрънка оръжие. Какво ни заплашва в момента нас териториално ли, какво? Отвратителна е такава политика, която те кара да заемаш враждебна позиция.Не знам защо ние се съгласяваме да участваме в такава игра. Тази насоченост срещу Русия си е строго интерес на САЩ.Поглед отвън: Владимир Евсеев : Управляващият елит на България е отгледан от САЩ. Той води изцяло американска външна политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още