IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българската икономика постигна най-бързия си растеж от две години насам

БВП нарасна с изненадващите 1,7% през 2014 г., надхвърляйки прогнозите

12:32 | 06.03.15 г. 37
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България постигна най-бързия икономически растеж от две години насам. Икономиката нарасна изненадващо през 2014 г., надхвърляйки прогнозите на правителството, Световната банка, Международния валутен фонд, Европейската комисия и други водещи институции. Това се случва, след като потреблението и създадената от компаниите добавена стойност се повишават в сравнение с година по-рано. Износът също запазва своя принос.

През миналата година брутният вътрешен продукт (БВП), получен като сума от тримесечните данни, се увеличава с 1,7% спрямо 2013 г., показват предварителните оценки на Националния статистически институт (НСИ).

2014 е петата поредна година с повишение на БВП след свиването на икономиката с 5% през най-тежката кризисна 2009 г. През 2010 г. реалният растеж бе 0,7%, през 2011 г. - 2%, а през 2012 г. и 2013 г. съответно – 0,5% и 1,1%.

През миналата година БВП възлиза на 82,164 млрд. лв. по текущи цени, като на човек от населението се падат по 11 360 лв. Преизчислен в евро, БВП се равнява на 42,010 млрд. евро, като на човек се падат по 5 808 евро.

Брутната добавена стойност в икономиката възлиза на 70,666 млрд. лв. Реалният стойностен обем на показателя е с 1,6% по-висок в сравнение с този, достигнат през 2013 г., посочват от НСИ в своето прессъобщение. Индустриалният сектор създава 28,3% от допълнителната стойност, секторът на услугите допринася за 66,4%, а аграрният сектор осигурява 5,3% от нея.

Тримесечните данни – ревизирани в положителна посока

Освен това НСИ ревизира леко нагоре данните за четвъртото тримесечие на 2014 г. Така икономиката расте с 0,4% на тримесечна и с 1,3% на годишна база през финалните три месеца, въпреки че забавя темпото спрямо предходното тримесечие. За сравнение – експресните оценки на националната статистика показаха тримесечен ръст от 0,3% и годишен от 1,2 на сто.

През четвъртото тримесечие БВП възлиза на 22,692 млрд. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е 11,602 млрд., като на човек от населението се падат по 1 607 евро.

Създадената от отраслите на националната икономика брутна добавена стойност възлиза на 19,688 млрд. лв. Тя расте с 0,3% на тримесечна и 1,2% на годишна база.

По отношение на компонентите на крайното използване принос за реалното увеличаване на БВП през периода има нарастването на колективното потребление - с 1,6%, и на индивидуалното - с 0,9% на годишна база. Инвестициите, извършени от компаниите, бележат ръст от 0,6% на тримесечна и 3,3% на годишна база.

През четвъртото тримесечие износът запазва своя принос за растежа, въпреки че като цяло отрицателното външнотърговско салдо влияе негативно на прираста на БВП. През периода вносът расте с 4,6% на тримесечна и със 7,5% на годишна база. От своя страна, износът на стоки и услуги се повишава с 8,3% в сравнение с третото тримесечие и с 5,4% спрямо четвъртото тримесечие на 2013 г.

Растеж над средния за Европа

Така в крайна сметка през 2014 г. българското стопанство се представи по-добре в сравнение с очакванията на МВФ за ръст на икономиката от 1,4%, на правителството и на Световната банка за ускорение до 1,5% и на Европейската комисия за реален растеж в рамките на 1,1 на сто. Растежът, постигнат от българската икономика, е и над средния за 28-те страни членки на Европейския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 14 rate down comment 5
hellwitch
преди 9 години
IT сектора, прозводството на части за автомобили, шивашкото производство например
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 20 rate down comment 12
hellwitch
преди 9 години
За мен лично не е изненада - през 2014 за първи път от 2009 строителството е на плюс, а не на минус. Това означава много работа за ниско квалифицирана работна ръка.Нормално е когато основния виновник за кризата - строителството одари дъно и почне да расте, цялата икономика да се обърне като развитие.Предвид нарастналите бюджетни приходи януари - февруари прогнозирам, че растежа това тримесечие даже ще се ускори и за 2015 ще е 2,5-3,5%.Това все още е ниско предвид ниската ни база. В България има потенциал за двуцифрени ръстове поне 4-5г, а всичко под 5% си е слабо представяне.Само като илюстрация - 80% от така наречените улици нямат или са с тотално разбити тротоари в София.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 11 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Номера трябва се види корелацията на дефицит към растеж на икономиката - защото този дълг трябва се върне по някакъв начин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 30
data
преди 9 години
Ореха поразмърда нещата , това ще ти го каже всеки с реален бизнес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 32 rate down comment 28
Xman1
преди 9 години
Въпросът ми е много сериозен и затова пак ще го задам... какво по дяволите РАСТЕ??? Няма почти нищо Българско по магазините. Мога да ви направя цял списък с всекидневни хранителни продукти, които не са от България. Всичко за износ ли отива... какво става?!? От нехранителните, почти не се досещам. Преди време купувахме разни работи на Фикосота (които много силно се опитват да изглеждат, че не са произведени в България), но от известно време и тях сме спрели. В технологичната сфера 4G го изоставиха мобилните опратори (явно не ни трябва). Домашния ми Интернет също не е станал по бърз (можеби малко по стабилен). Според мен този "растеж" са си го изсмукали от пръстите и е в рамките на статистическата грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 26 rate down comment 24
alexx
преди 9 години
Това беше при Орешарски. При Бойко2, ако я докарат наполовина, пак ще е успех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 23 rate down comment 8
studioaa
преди 9 години
Под тази статия има друга, според която заетостта у нас продължава силно да намалява, а икономиката уж растяла. Единствения начин това да стане е небивала модернизация, нещо което не се е случило определено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 31 rate down comment 9
Rumen_
преди 9 години
Май щаха да включват и приходите от нелегални дейности в изчисляването на БВП (контрабанда, наркотици, проституция). Да не би от там да е дошъл този ръст?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 31 rate down comment 13
Xman1
преди 9 години
Скоро ще мачкаме Китай... усещам че се задава икономическия дракон на балканите... ха ха ха... Интересно дали дават разбивка от къде идва тоя "ръст", защото ми изглежда много съмнително. Ние нищо не произвеждаме... какво расте?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 36 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 9 години
Е така, е ако зависиш на хранилката. Доходи с политика не стават, политики за доходи, води до изземване на доход. Доход се създава, чрез производство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още