IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолов: Не се нуждаем от бизнес, неможещ да изработи една минимална заплата

Еднодневните договори се оказаха пагубни за пазара на труда във Великобритания, смята лидерът на КТ Подкрепа

20:03 | 24.07.15 г. 32
Автор - снимка
Създател
Манолов: Не се нуждаем от бизнес, неможещ да изработи една минимална заплата

България не се нуждае от бизнес, който не може да изработи една минимална работна заплата и увеличаването й да коства конкурентоспособността на производството. Това коментира в ефира на БНТ президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

Той посочи, че съотношението между минималната и средната работна заплата в страната е 42%. Тази цифра обаче не е важна, защото минималната работна заплата всъщност има ролята на защитен механизъм, който осигурява необходимите средства за съществуването на работника.

Плановете на финансовото министерство са през следващата година минималната работна заплата да бъде 420 лева. 

Доскоро доминиращият характер на сивия сектор у нас е бил декларирането на по-ниска заплата от реалната с цел избягване на плащането на данъци и осигуровки, призна още синдикалният лидер. „Не са много тези, които изцяло се крият”, допълни още той.

Манолов обаче е категоричен, че новите промени, които дават възможност за подписване на еднодневни договори, гъвкава заетост и други облекчения, няма да дадат нужните резултати. Еднодневните договори не са в полза на работниците, защото неглижират много от правата на работниците.

Пример в тази насока е, че тези договори са без да се отчита трудов стаж, обясни още Манолов.

Президентът на КТ Подкрепа допълни, че еднодневните трудови договори са били практика във Великобритания преди години. Те са били въведени за практики и бригади, но постепенно властите в страната са осъзнали, че те са пагубни за пазара на труда и са били отменени, допълни още Манолов. 

Гъвкавото работно време пък е мярка с ограничена приложимост, посочи синдикалистът

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 5 rate down comment 0
ДХДО
преди 8 години
Наистина е просто като фасул : принципа за само-поддържане на движението в рамките на икономическата ни система, стъпва на механизма на връщащите се обратно в икономиката, заработени от хората средства (трудово възнаграждение) , чрез потреблението. От десетилетия обаче се наблюдава растяща разлика, която се разтваря между стойността на изработения продукт и относителния дял на цената на вложения пряк човешки труд в тази стойност. Т.е. все по-малко енергия се връща обратно в системата по линия на потреблението, което се генерира с трудови доходи и следователно на системата й е нужен допълнителен източник на енергия за да изпълни следващия оборот. Причините за този феномен са от системен характер и са свързани с еволюцията на определящи фактори като растящата технологична производителност и натиска в/у трудовото заплащане, следствие от острата конкуренция м/у хората в такава среда, на все по-малко необходим, пряк човешки труд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 3 rate down comment 1
ДХДО
преди 8 години
Но защо правителството не направи така, че на бизнесът да му е по-лесно, да разкрива повече работни места...И какви условия по-точно, трябва да създаде правителството , така че бизнеса да разкрива повече работни места, ако насреща имаме едно стремглаво падащо крайно потребление ? Не се мъчи да ми отговаряш, веднага ти казвам : НИКАКВИ ! Бизнеса няма да разкрие никакви работни места, защото едиствената мотивация на Бизнеса да развива дейност (поне в текущата системата, която организира стопанския и икономически живот на хората), е да пласира изработената от него стока или услуга чрез продажба, което се явява събитие със все по-малка вероятност за реализация, предвид свиващото се потребление. И тук казуса е несъизмеримо по-елементарен от философския въпрос за кокошката и яйцето : в пазарната икономика, съществуващата нагласа и реалната възможност за потрбление(търсене) е причина за възникването на бизнес активност, а не обратно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
Sakamano
преди 8 години
Обаче гъската получава храна само ако и двамата й родители са безработни и социално слаби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
НАБЧ: Дете получава средно 455 лв., а гъска 746 лв. годишно държавна пара"По справка в националния статистически институт през 2014г. в България са се родили 67 585 бебета. Димитър Канариев председател на УС на НАБЧ направи справка в бюджета на страната относно заделените детските надбавки. Средно на дете се пада по 455 лв., а за новородени еднократната помощ предвидена от държавата е 30 млн. лв. От другата страна е червенугушата гъска, която зимува в България и се храни със засятата пшеница. Затова земеделците в страната са поискали 50 млн. лв. субсидии от фонд Земеделие. Това означава, че за изхранването на една червеногуша гъска са необходими 746 лв"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 0
Sakamano
преди 8 години
На синдикалистите малък бизнес не им трябва - това е ясно. Дай им големи и потънали в дългове предприятия, които бавят заплатите с по няколко месеца. Защото само там могат да си продават "услугите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
"Гражданство за всеки, който има роднина българин" Тръбят по медиите! Има място в кошарата идвайте! :))) ....Имам братовчед роден в Германия по времето когато населението се увеличаваше с всяка година. Още когато се осъзна като човек той се срамуваше от българското си потекло! Чудя се сега десетки години по късно .....кой нормален човек роден в която и да е държава от развития свят би се възползвал от тази възможност!? Дори бежанците от Сирия са ужасени от перспективата да живеят тук! :))) *** ни презират вече! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 7
StraightForward
преди 8 години
Много ми е чудно, как мислите, въобще, че след над 76 години геноцид и не развитие, изведнъж, ще имате всичко .... АМИ НЯМА КАК ДА СТАНЕ.. НИТО СТЕ УЧИЛИ, НИТО ЗНАЕТЕ КАКВО И КАК, А КАМО ЛИ ДА МОЖЕТЕ .. УЖАС.. ГОЛЯМА ШИЗОФРЕНИЯ, ВИ ТРЕСЕ ПАК .. ПО РУСИЯ ... ТАМ ВСИЧКО НЕ Е ГЕНОЦИД И НЕ Е НЕ РАЗВИТИЕ.. А ЕДИН ПЪЛЕН ДЪРЖАВЕН РАЙ И МОНОПОЛ.. ДАЖЕ И НАД МИСЛИТЕ ВИ... ЗАТОВА СТЕ ТОЛКОВА СМЕШНИ ... :) : )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 8
StraightForward
преди 8 години
Ей пълен деградант, защо ЧЕРВЕНАТА ТИ ПРАЗНА ГЛАВА СИ ПРОТИВОРЕЧИ???СЛЕД НАД 76 ГОДИНИ ГЕНОЦИД И НЕ РАЗВИТИЕ, ТИ ГОВОРИШ ЗА ,"КАКВОТО ПРАВИТЕЛСТВОТО ТАКЪВ И БИЗНЕСА"???????????МАЙ СТЕ МНОГО ПРАЗНИ И ТО ВЕЧЕ Е МНОГО НАГЛО..... *** ЧЕРВЕН, МОЖЕ ЛИ СЛЕД 76 ГОДИНИ НЕ РАЗВИТИЕ И САМО ДЪРЖАВНИ ПРЕДПРИЯТИЯ, В ЕДИН МОМЕНТ В КОИТО НА ТЕБ ТИ СЕ ИСКА, ВСИЧКО ДА Е НАРЕД. АМИ КАКВО НАПРАВИ ОРЕШАРСКИ, ЗА 1 ГОДИНА НИ ВЪРНА С 10 НАЗАД... А КАКВО ГОВОРЕХТЕ ДОКАТО БЕШЕ НА ВЛАСТ, МАЙ БЯХТЕ ДОСТА ГОРДИ С ТОВА... МРЪСНИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАЖНИЦИ ... АМИ НЕ ВИДЯХТЕ ЛИ КАК МОСКВА, ТИ СЪБОРИ ДЕМОКРАТИЧНОТО ПРАВИТЕЛСТВО??? костинброд, какво беше ве глупав продажник????къде беше, ти с твоите глупости докато БСП си беше на власт последните 20г. 5 пъти ??????????????????????????????????а ***??????ПРАВ Е ЧОВЕКА, НЯМА КАК НЯКОЙ НАРЕДЕН И *** ***, КАТО ПОВЕЧЕТО *** ДА ПРАВИ БИЗНЕС И ДА НЕ МОЖЕ ДА ПЛАЩА 160 ЕВРО МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА ... ВЪН В РУСИЯ, *** И *** ПРОДАЖНИЦИ ..ТОВА Е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
Аз бих ти дал примери с технологични компании от САЩ в които корпоративната култура и мислене е коренно различна , но едва ли ще променя нечии убеждения . Факт е обаче че точно такива компании осигуряват средата на такива като този мучо със заложната къща. Точно тези компании са най богатите и проспериращи представители на капитализма в САЩ. Т.е не изповядват идеите на социализма. Баш капиталисти са си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 9
STRAHO
преди 8 години
Интересно защо в тази социалистическа държава САЩ не са се вслушали в мъдрия съвет на този собственик на заложна къща, този титан на прогресивната мисъл! :))) Между другото към 1989 г. САЩ бяха с население около 240 -250 мил. а сега минават 300 мил! ;) Множи се стадото на американските каубои ! Част от добичетата са made in Bulgaria, около 300 хилки!:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още