IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Манолов: Не се нуждаем от бизнес, неможещ да изработи една минимална заплата

Еднодневните договори се оказаха пагубни за пазара на труда във Великобритания, смята лидерът на КТ Подкрепа

20:03 | 24.07.15 г. 32
Автор - снимка
Създател
Манолов: Не се нуждаем от бизнес, неможещ да изработи една минимална заплата

България не се нуждае от бизнес, който не може да изработи една минимална работна заплата и увеличаването й да коства конкурентоспособността на производството. Това коментира в ефира на БНТ президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

Той посочи, че съотношението между минималната и средната работна заплата в страната е 42%. Тази цифра обаче не е важна, защото минималната работна заплата всъщност има ролята на защитен механизъм, който осигурява необходимите средства за съществуването на работника.

Плановете на финансовото министерство са през следващата година минималната работна заплата да бъде 420 лева. 

Доскоро доминиращият характер на сивия сектор у нас е бил декларирането на по-ниска заплата от реалната с цел избягване на плащането на данъци и осигуровки, призна още синдикалният лидер. „Не са много тези, които изцяло се крият”, допълни още той.

Манолов обаче е категоричен, че новите промени, които дават възможност за подписване на еднодневни договори, гъвкава заетост и други облекчения, няма да дадат нужните резултати. Еднодневните договори не са в полза на работниците, защото неглижират много от правата на работниците.

Пример в тази насока е, че тези договори са без да се отчита трудов стаж, обясни още Манолов.

Президентът на КТ Подкрепа допълни, че еднодневните трудови договори са били практика във Великобритания преди години. Те са били въведени за практики и бригади, но постепенно властите в страната са осъзнали, че те са пагубни за пазара на труда и са били отменени, допълни още Манолов. 

Гъвкавото работно време пък е мярка с ограничена приложимост, посочи синдикалистът

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
2 мл. и 200 -300 хиляди от 9 милиона към 1989 г, колко процента идват? Това за 26 години. Може би, кокато загубим още толкова за по малко от 15 години напред /процеса ще се ускорява/ , ще се разбере кой какви нужди е имал. Държава работодатели , синдикати , партии, организацийки с каква щеш цел...., всички ще разберем заедно! Място за спорове и дискусии просто няма да има! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752Повече коментар 1 - http://darikfinance.bg/***/115933#comments 65 млрд. лв. са приходите на 100 компании, които работят у нас, за 2014 г.Това означава, че те създават близо 80% от БВП , и Бойко Борисов го проумя ,че са източени 27 милиарда - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 12
ing5rov
преди 8 години
"България не се нуждае от бизнес, който не може да изработи една минимална работна заплата ..."България отчаяно се нуждае от всякакъв бизнес...щото тоя който е в момента е кажи речи умрЕл.Друг е въпроса , че тая минималната заплата , дето уж трябвало да защитава работника е пълен ***.Пак ше се бачка на черно , чорбаджията пак ше крие данъци и пак бизнеса ше е полусив...А от тия синдикални глупости най много да намажат тия дето цял ден нищо не прават щот са на минимална...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още