IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ внася предложение за отмяна на забраната за къмпингуване

Министърът на туризма Николина Ангелкова също е обещала да се премахне тоталната забрана за къмпингуване в цялата страна

15:12 | 14.03.16 г. 15
Автор - снимка
Редактор
ГЕРБ внася предложение за отмяна на забраната за къмпингуване

По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов депутати от ГЕРБ ще внесат в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона А по Черноморското крайбрежие, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Отмяната ще стане с изготвянето на нови поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Текстовете ще бъдат разработени в най-кратки срокове и ще бъдат внесени в деловодството на парламента в сряда.

Така на практика в парламента ще влезе за ново гласуване първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше одобрен от министър-председателя и Министерския съвет на 30 декември 2015 г.

„Разпоредих спешни действия от страна на парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на закона. Аз съм за установяване на правила и регулации и споделям мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран“, коментира премиерът Бойко Борисов. 

Малко по-рано днес за подготвяната отмяна на спорните текстове написа Борислав Сандов, съпредседател на партия „Зелените“ в профила си в социалната мрежа Facebook. Предстоят спешни действия за отмяна на забраната за къмпингуване. Започнало е съгласуване между институциите, написа Сандов.

Междувременно, за днес се организират протести в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Русе, Шумен, които да затвърдят искането за отпадане на тази лобистка поправка за забрана на къмпингуването на 100 м от плажа, която депутати вкараха в последният момент, без съгласуване с институциите и заинтересованите страни, допълва в поста си Сандов.

Той уточнява, че министърът на туризма Николина Ангелкова също обещала да се премахне тоталната забрана за къмпингуване в цялата страна, след като провела среща със „Зелените“ в сряда.

„Тексът, който е залегнал в промените в Закона за туризма, тя нарече грешка и недоглеждане. Очаквам добра субординация между институциите, прозрачност и участие на заинтересованите страни и гражданското общество, за да бъдат решени тези въпроси преди започване на летния сезон“, посочва още Сандов. 

 

Обади ми се Бойко Борисов, в конферентен разговор с Цецка Цачева. След това ми се обади и Николина Ангелкова. Предстоят ...

Публикувахте от Borislav Sandov в 14 март 2016 г.

 

Министерството на туризма удължи с две седмици срока за обществено обсъждане на промените в Закона за туризма. Причината е големият обществен интерес и за да бъде намерен баланс в направените предложения, както и за да бъдат прецизирани отделните текстове.

Миналата седмица президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще сезира Конституционния съд за въведените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие глоби за къмпингуване и паркиране в 100-метровата зона от крайбрежието. Плевнелиев реши да не налага вето на законакакто поискаха граждански и природозащитни организации, а да го обнародва и да търси становището на съда, тъй като текстовете нарушават Конституцията и хартата на правата за човека, а въведените глоби са непропорционални на въздействието от къмпингуването върху природата.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
Кога ли някой от тия хубостници в парламента ще получи най-накрая глоба за нарушаване на закона за нормативните актове? Дечица, това не ви е някакъв *** закон, който само ви кара да правите някакви неща, това са основи, които ще ви дадат възможност да пишете устойчиви закони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 8 години
А можеше да се разгонят навлеците и всичкият бетон от сто и първия метър да изскочи на първа линия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
Боко Спасителя! Боко Народния човек! Боко Грижещия се за нас! Боко Вслушващия се в народния глас! .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Димка след димка - пожарникар! Дългове се трупат, общините на фалит, НЕК и БДЖ също, а ние си забраняваме и разрешаваме къмпингуването, пускаме и спираме обществени поръчки е те такива неща.Верно е че ПРа е важен в политиката, ама като останем само на ПР ... не е добре
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още