IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев сезира КС за глобите за къмпингуване и паркиране край плажовете

Не къмпингуването променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването, смята президентът

13:25 | 12.03.16 г. 3
Плевнелиев сезира КС за глобите за къмпингуване и паркиране край плажовете

Президентът Росен Плевнелиев ще сезира Конституционния съд за въведените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие глоби за къмпингуване и паркиране в 100-метровата зона от крайбрежието, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Плевнелиев е решил да не налага вето на закона, както поискаха граждански и природозащитни организации, а да го обнародва и да търси становището на съда, тъй като текстовете нарушават Конституцията и хартата на правата за човека, а въведените глоби са непропорционални на въздействието от къмпингуването върху природата.

В съобщението се посочва, че държавният глава приветства законовите промени за плажовете Иракли, Карадере и Корал, които ги определят за места с природосъобразен туризъм. Той очаква от институциите да поемат и последващи мерки, с които да се гарантира в максимална степен запазването на цялостния облик на тези плажове.

Според Плевнелиев забраната за отдаването на трите плажни ивици на концесия и под наем, както и осъществяването на каквато и да е стопанска дейност върху тях, е мярка за опазването им, но само тя не е достатъчна.

„Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях. Трябва да уважаваме и потребността на част от българските граждани да почиват не в хотели и комплекси, а максимално близо до природата. Тук е отговорността и ролята на държавата да създаде правила, с които да гарантира правото на всеки български гражданин да ползва природните богатства и ресурсите на страната и да намери баланса между различните потребности“, смята Плевнелиев.

Той изтъква, че е необходима цялостна политика за развитие на туризма и опазване на Черноморското крайбрежие, включително и правила за къмпингуване. Не къмпингуването обаче променя трайно облика на Черноморското ни крайбрежие, а застрояването, допълва президентът.

Според него проблемите не могат да бъдат решени с налагането на глоби. Предвиждането на високи санкции за формални нарушения, без да се държи сметка за степента на въздействието им върху природните ресурси и околната среда не съответства на Конституцията и те са непропорционални, пояснява Плевнелиев.

Президентът отбелязва и че поправката е внесена между първо и второ четене без своевременно публично оповестяване и обществено обсъждане, което създава негативна нагласа и поставя под съмнение добрите намерения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Не му е лесно на Плевнелиев...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 7
MZ/X
преди 8 години
Оправете текста! Глоби за къмпингуване и поаркиране нямя! Има глоби само за нерегламентирано паркиране и диво къмпингуване както е по голямата част от Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още