IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Ковачев: Скандално е, че малко хора четат документите за ТПТИ

В споразумението трябва да залегнат по-високите стандарти от двете страни на Атлантика, заяви евродепутатът

10:38 | 03.05.16 г. 38
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Скандално е, че малко хора четат публикуваните документи за преговорите между ЕС и САЩ по споразумението за свободна търговия (Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции – ТПТИ, TTIP). Това каза пред БНР  евродепутатът Андрей Ковачев.

Припомняме, че преди дни „Грийнпийс“ оповести документи от преговорите, а в отговор Европейската комисия декларира, че няма да бъде занижено равнището на защита на потребителите. 

Повечето документи са на сайта на Главна дирекция „Търговия“ и са преведени на всички езици на ЕС, заяви Ковачев. На въпрос дали изнесената от „Грийнпийс“ информация е част от вече договорени глави, или пък това са позиции, които не са финализирани, той потвърди, че това са позициите на ЕС и САЩ.

„На ЕС позициите са ясни, защото се публикуват на страницата на ГД „Търговия“. Там регулярно се публикуват нови теми, свързани с преговорния процес“, каза евродепутатът и посочи, че миналата седмица в САЩ е бил проведен 13-ият кръг от преговорите.

„Това, което беше показано от Грийнпийс, не е финално споразумение, а позицията на САЩ, която в никакъв случай ЕС няма да приеме в такъв вид. Европейският парламент е изразил позиция, че няма да приеме текст, който застрашава по какъвто и да било начин сигурността за европейските граждани“, каза той.

Андрей Ковачев отрече в Евросъюза да има някаква тайнственост около преговорите. „Не е нещо ново това, че САЩ имат различно мнение за ГМО например. Позицията на ЕС е прозрачна“, настоя той.

Той припомни, че има текстове с ограничен достъп и за тях е нужен специален режим на прочитане. По думите му след като текстовете бъдат изчистени в хода на преговорите, подлежат на демократичния вот в ЕП и в парламентите на страните-членки.

При изготвянето на споразумението трябва да се вземат по-високите стандарти от двете страни на Атлантика, защото не във всички области стандартите на ЕС са по-високи, както се твърди, смята Андрей Ковачев.

Той допълни, че Европейският парламент иска промени по предложения механизъм за уреждане на споровете инвеститор – държава.

„Не само споделяме недоверието към целите зад този договор, но от 2011 година се опитваме да получим становищата на българските управляващи, националните и европейските депутати, за съжаление безуспешно. Малко от евродепутатите заявиха какво е становището им спрямо текстовете“, каза пред БНР Ваня Григорова от „Солидарна България“.

„Грийнпийс“ не казва, че това са финални текстове. Организацията казва, че ЕС още не е приел исканията на САЩ, но те нито са оспорени, нито по тях е направено насрещно предложение. Ето това е смущаващото. Как бихме могли да бъдем спокойни, когато на порции започват да се потвърждават всичките ни опасения отпреди две години, заяви тя.

„След като едната страна – САЩ – не отстъпва почти по никоя от точките, които са поставени за цел от ЕК, и въпреки това продължават да получават отстъпки, не можем да бъдем спокойни“, допълни тя.

Ваня Григорова коментира, че мандатът за водене на преговори е публикуван година и половина след като е подписан, след протести и милиони събрани подписи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 14 rate down comment 3
stanislavr
преди 7 години
Нашия депутат хем казва, че никой не чете, хем че няма как да прочете всичко, щото е с ограничен достъп. Е как да го прочетем аджеба!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 5
Jay Gould
преди 7 години
Разбира се, че нито един журналист в България не е чел нищо по темата от това което публикува и ЕС, но вчера с комунистически плам грабнаха ''разкритията'' на зелената мафия и ги раздухаха сякаш някой ще им плаща рекламите в скапаните медии с коприва и лапад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
Обяснил съм някои неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1593235427621352Един от десетима българи има глифозат в тялото си - http://***.greentech.bg/archives/42136 - В момента 14 глифозат-резистентни ГМО култури очакват одобрение за отглеждане в Европейския съюз. Някои изчисления показват, че ако те се разрешат, употребата на глифозат може да се увеличи с 800%Тези 800% увеличение са проблемаЧел съм изследвания за ГМО ,че причиняват и изострят алергиите и т.н.Истината е проста - Монсанто искат да печелят заради авторското право върху семенатаИзхвърля 50% от храната - http://e-vestnik.bg/16643/pochti-polovinata-ot-proizvedenata-v-sveta-hrana-se-izhvarlya-na-bokluka/При сегашните технологии Земята може да изхрани 20 000 000 000(милиарда) жители но ако няма петрол е особено но Земята може да изхрани 8-10 милиарда - http://***.youtube.com/watch?v=E1VlleIzHQY,и според доклад на ООН - http://www2.ohchr.org/english/issues/food/docs/A-HRC-16-49.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Принципно няма проблем да има споразумение ако в него е записано премахването на офшорките и както САЩ имат федерални данъци така и ЕС да има минимални данъци и т.н. за ГМО е ясно ,че не може да се разреши и още по-малко корпорациите да съдят държавите които са СУВЕРЕННИ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519 Обяснил съм какво да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
pepe1234
преди 7 години
Може би, но аз ГМО не искам, ти си го хапвай. Не че сега в ЕС няма ГМО, но поне е ограничено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още