IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Л. Митов: Най-сетне вътрешното потребление се възстанови

Икономиката в България е в добро състояние, оцени главният икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа

22:00 | 25.05.16 г. 37
<p style="text-align: justify;">
	Главния икономист на UniCredit за ЦИЕ Любомир Митов.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Главния икономист на UniCredit за ЦИЕ Любомир Митов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономиката в България е в добро състояние. Това е генералната оценка на главния икономист на UniCredit за региона на Централна и Източна Европа Любомир Митов за състоянието на националното стопанство.

„Причината е, че като държава членка на Европейския съюз доживяхме вътрешното потребление да се възстанови“, каза той в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„Това, което виждаме, е много бързо възстановяване на пазара на труда. В България то става в горния сегмент на пазара на труда, а не както преди кризата - само в услугите и в строителството“, оцени той търсенето и предлагането на труд.

Митов не би преекспонирал данните за икономическия растеж първото тримесечие на 2016 г., които показаха 0,7% тримесечно и 2,9% годишно повишение, и информацията за износа.

Според икономиста данните за търговията са повлияни от Германия, която е много важен партньор за България.

„Това, което се вижда сега, е развиването на една нова експортна база на базата на междуфирмени кооперационни връзки. Очакваме износът да се ускори, поне съдейки по това, което виждаме в Германия“, коментира още Митов.

По думите му евросредствата са временно явление за българската икономика.

„Важно е да се използват максимално, но за България те не са основен двигател. Истината е в частните инвестиции, а не в еврофинансирането“, отсече Любомир Митов.

Цялото интервю с Любомир Митов гледайте тук

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 1
georgi_shum
преди 7 години
Кой спори за публичните инвестиции? Но освен тях има и частни, които са по голям % от БВП спрямо публичните. И как реши, че износа няма да е важен фактор па макар и да е 65% към ЕС. Същия този ЕС все още е най голямата икономика в света, и огромен 550 милионен пазар. Добре регулиран и даващ добра защита на производители и на потребители. И който въпреки всички кризи настоящи или идващи, подържа скромен, но вече устойчив ръст на потребителските разходи. За малъка икономика като нашата, която няма как да генерира колосално потребление, точно износа е шанса за ръст и развитие.Но и износа към трети страни има добри шансове за растеж при подобряване на конюнктурата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Vesko94
преди 7 години
80-90% от публичните инвестиции са от еврофондове. Износът е двигател на растежа, но ако се погледне как е структуриран (65% от него е насочен към страни от ЕС), ще видим, че в дългосрочен план няма да е така важен фактор. Заради задаващата се нова поредица кризи в ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 7 години
За "бизнесмен" от ранга за който се представяш /или си представяш/ , киснеш бая у инвестора дето е място за въшкари като мене...гледай там да не те окрадат барабите ти ...имаш ти представа какво е да водиш производство от 80 човека , дрисък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
"...далеч по интелигентен съм от теб специално"...Сигур ше е тъй , щом ти го решаваш...удари си два бързи плюса за успокоение...Близнаци сте с оня от задния двор , старшинката манифейс асс, аналфабети !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Чорбаджия...личи си веднага ! От малко по новата серия , привидно интелигентни...като те изгъделичка човек , забравяш за маската и се показваш в натюр ! Дано тия 78 човеци да са по малко интелигентни от тебе , иначе жална им майка...а след време и на тебе !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 10
ing5rov
преди 7 години
Абе Герге , ти нещо роднина ли си падаш с Плевелиев...приказката ти същата бре ! Не само ти живееш у прованса !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 21 rate down comment 5
deant
преди 7 години
Икономиката в България е в добро състояние---Икономика която се крепит САМО от евросредства. Десетки хиляди напускат всяка година, ширеща се престъпност.. В чудесно състояние сме. А тоз под мене вика сме имали потенциал. Къв потенциал бре, я се разходи малко из провинцията - тука е като след война - самосриващи се сгради, надупчени пътища и едва кретащи пенсионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Съгласен, но за сметка на това, имаме и огромно обезценяване на еврото/лева спрямо долара. Реално ние не показваме съществена разлика от еврозоната, което за една доста изостанала икономика като нашата, означава, че вървим назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 2
georgi_shum
преди 7 години
Не забравяй, че имаме огромен дефлационен натиск в лицето на много поевтинелият през последните 2г петрол...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 7 години
Че има ръст на заетите, има, че не е чак токова голямо, не е, още сме далеч от заетите през 2008. Че има някакъв ръст на вътрешното потребление заради тия нови заети и увеличаването на МРЗ и праговете, има, но в крайна сметка нито инфлация имаме, нито цените имат ръст, т.е. нещо този ръст не се отразява като реално увеличени цени, които да покажат по-голямо търсене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още