IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България емитира облигации за около 3,1 млрд. евро*

Срочността е 7, 12 и 20 години, а вероятната годишна доходност е съответно 2,3%, 2,6% и 3,4%

16:20 | 19.03.15 г. 28
Автор - снимка
Създател
България емитира облигации за около 3,1 млрд. евро*

Търговията с български държавни ценни книжа (ДЦК) на международнтие пазари започна днес. Страната ни пласира три емисии еврооблигации – със срок 7, 12 и 20 години, предава Ройтерс, позовавайки се на една от банките, водещи продажбата.

Според информация на агенцията въз основа на постъпилите поръчки България е определила крайния обем на книжата, а именно - около 3,1 млрд. евро. Сумата е разпределена както следва – 7-годишни облигации със съвкупна номинална стойност 1,25 млрд. евро, 12-годишни книжа за общо 1 млрд. евро, и 20-годишни – за 850 млн. евро.

Съвкупното търсене вече превишава 5,5 млрд. евро. Към 15 часа то бе за над 4 млрд. евро. Така коефициентът на покритие вече е близо 1,8. Това означава, че размерът на постъпилите поръчки превишава с 80% определения обем.

Банкерите предполагат, че постигната годишна доходност по 7-годишните облигации ще бъде приблизително 2,3%, по 12-годишните – 2,6 на сто, а по 20-годишните – 3,4%, пояснява Wall Street Journal.

Ройтерс пише, че надбавката над базисните лихвени суопове по 7-годишните книжа вече е в интервала 180-185 базисни пункта (1,8-1,85%), по 12-годишните – 210-215 базисни пункта (2,1-2,15%), а по 20-годишните – 245-250 базисни пункта (2,45-2,55%). Така към 16:20 часа средната доходност е с 10-15 базисни пункта по-ниска в сравнение с първоначално обявената от агенцията.

Доходността е добра, имайки предвид, че по 10-годишните еврооблигации за 1,5 млрд. евро, емитирани през лятото на 2014 г., постигнатата годишна доходност бе 3,055%.

Поръчки се подават и в момента, като по-късно днес се очаква да бъдат обявени количеството, проявеният инвеститорски интерс и като цяло – финалните параметри на трите емисии.

От пресцентъра на Министерството на финансите (МФ) отказват по-подробен коментар, като потвърждават, че повече информация ще разпространят след края на предлагането.

Със сумата от 3,1 млрд. евро правителството на практика постига целта си за набиране на близо 6,9 млрд. лв. от международните пазари - количество, заложено в емисионната политика за 2015 г. Ако цялото търсене бъде задоволено, то няма да се наложи да излизаме повторно на международните капиталови пазари през есента, както министърът на финансите Владислав Горанов коментира изпълнението на емисионната политика за тази година.

Банките, които са ангажирани с дилърството и пласирането на книжата, са Citigroup, HSBC, Societe Generale и UniCredit.

Агенциите поясняват, че емисиите идват в момент, в който глобалното търсене на облигации с нисък рейтинг е високо.

Припомняме още, че в края на декември 2014 г. агенция Standard & Poor's отне инвестиционния рейтинг на страната, докато другите две водещи компании - Fitch и Moody's все още поставят българските книжа в инвестиционния клас.

* Статията е актуализира в 15:11 часа с коментар от пресцентъра на МФ и в 16:20 часа с информация за предполагаемия краен обем и коефициента на покритие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 6
Ricco
преди 9 години
А кое изобщо налага да се пускат и 20 годишни ДЦК (с оглед завишената лихва)??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 1
kubrat
преди 9 години
Е, тя в перспектива не е ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 27
Blackhat
преди 9 години
тея лихви в моментите условия са като за фалирала държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 7
MZ/X
преди 9 години
Има громна разлика в доходността на ДЦК-та с различен матуритет. Краткосрочните с матуритет под 3 години се търгуват с доходност под 1%.По принцип заемът към *** е краткосрочен или поне се нядяваме да е такъв :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 24 rate down comment 7
Repoman
преди 9 години
Доходността за която се говори на годишна база ли е, или е за целия период? Просто не пише никъде. Ако е годишна, както се предполага, ми се вижда малко висока, например ако сравним държавното фиансниране към *** за милиард на 2.2%, поне така се посменаваше да е лихвата.Отделно е добре да се спомене кои са инвеститорите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 19
MZ/X
преди 9 години
Явно са искали прекалено висока премия за фиксирани лихви. Не е лесно за 7-20 годишни ДЦК да искаш фиксирана лихва.Голям успех е, че са намерили инвеститори, които да гласуват доверие на България за 20 години! Повечето българи едва ли биха имали такъв кредит на доверие към собствената си държава!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 6
alexx
преди 9 години
Не разбрах, с плаваща лихва ли ще са? Ако е така, това е огромна глупост на Горанов. Другото неясно е какви обеми се предлагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още