IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Инвеститорите показаха, че вярват на България

С пласирания дълг ще се потуши напрежението и ще се постигнат целите за рефинансиране на падежиращия дълг

15:56 | 27.06.14 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Анализатори: Инвеститорите показаха, че вярват на България

На фона на обстановката в страната тази седмица България получи позитивни сигнали и отвън. Пласирахме облигации на стойност 1,5 млрд. евро при доходност от 3,055% и двойно презаписване на емисията.

Постигнатата доходност се оказа под песимистичната прогноза на премиера Пламен Орешарски, който в началото на седмицата посочи нива от около 4%. 

Относително ниска доходност показа, че въпреки политическите трусове инвеститорите продължават да гледат с добро око на България. Ето какво коментираха по въпроса Владимир Каролев, Георги Ангелов и Кирил Стоименов пред Investor.bg:

„Имайки предвид ситуацията – политическата криза, влошаващият се бюджетен дефицит, проблемите на енергийните дружества, свалянето на рейтинга на страната, случващото се около КТБ, емисията постигна доста позитивен резултат като доходност, макар и не перфектна. Макар и на фона на тези наистина влошаващи фактори тя показа, че има доверие към стабилността на България и възможността на институциите да овладеят ситуацията“, заяви пред Investor.bg икономистът Георги Ангелов.

„15-те години на финансова и макроикономическа стабилност явно е доста силно предимство и доверие, че в дългосрочен план успяваме да разрешаваме проблемите. Резултатът е позитивен от гледна точка на интереса и доходността“, каза още Ангелов, съдейки по предварителните данни. Предстои Министерството на финансите да оповести официалните резултати от аукциона.

„Получените средства веднага ще влязат във фискалния резерв, а това ще стабилизира проблема с паниката в банковия сектор. Те ще подпомогнат краткосрочното решение на проблемите“, смята икономистът от Институт „Отворено общество“.

„Според мен емисията не трябваше да се отлага, а да бъде осъществена още през март. Все пак добре, че мина. Това е едно облекчение на фона на текущата ситуация. По-добре, че емисията се реализира сега, отколкото до края на годината – само месеци или седмици преди нуждата от рефинансиране“, коментира още Ангелов. Той посочи, че ако емисията е била с дата, близка до падежа на облигациите, които трябва да бъдат платени, пазарът е щял да реагира с по-висока доходност.

Той добави, че ефектът е бил двоен, тъй като ще се потуши напрежението и ще бъдат постигнати целите на емисията – рефинансиране на дългa и покриване на бюджетния дефицит.

„Сделката беше перфектна“, отсече финансистът Владимир Каролев. „Държавата трябва да издаде още облигации, чрез които да финансира инфраструктурни проекти, за които не достигат средства. На фона на тези ниски лихвени нива, ако бях на мястото на политиците щях да издам още облигации.“

„Единственият тест за доверието е какво казват пазарите, а не някой икономист и политик“, сподели пред Investor.bg Каролев. Според него е недопустимо който и да е политик да говори, че държавата ще фалира, добавяйки, че около 250 инвеститори от цял свят са купили части от облигацията.

„На Антон Кутев със закон трябва да му се забрани да говори на икономически и финансови теми. Точно с такова говорене и по този начин се започва паника в банковия сектор“, пише Каролев в своя профил във Facebook.

„Най-много ме е яд, че вместо да говорят за истинските проблеми, някои политици говорят за измислени фалити на държавата. По този начин истинските проблеми се оставят без решение. И както аз знам, че това е невярно, го знаят и инвеститорите, които купуват български държавен дълг. Говорих с такива инвеститори и те се чудят как може бивши министри и премиери на България така свободно да говорят по този начин по наши и чужди медии. Когато казват нещо такова, те или не знаят какво говорят, или просто лъжат”, коментира още финансистът.

„Емисията със сигурност е успешна и беше пласирана при една много приемлива доходност“, каза и Кирил Стоименов, заместник-председател на СД на УД Тексим Асет Мениджмънт. Той е на мнение, че доходност от 3,05% е ниска в сравнение с доходността по бенчмарковите 10-годишни немски държавни облигации от 1,35% и равнището на суаповете за кредитно неизпълнение (CDS) за България, което в момента е около 130 точки.

Стоименов припомни, че CDS-ите за България са били и около 400 точки, като дори страната ни е плащала далеч по-високи лихви от 8,25%.

„Рефинансирането е с лихвен доход от 3%, който не включва в себе си валутен риск при положение, че сме носили валутен риск при доларовата емисия с доходност от 8,25%. Може би политическата несигурност е добавила от 30-40 базисни пункта, но ходът беше успешен. Дори и таймингът“, продължи Кирил Стоименов.

„Разбира се, доходността можеше да е по-ниска на фона на политическата несигурност, а не на финансовата, тъй като държавата си спазва изискванията за бюджетен дефицит и финансовата дисциплина като цяло. Тази емисия не е по-различна от тази, записана в Закона за държавния бюджет“, каза Стоименов.

„Пласирането на облигациите при едни исторически ниски нива е добро решение с оглед на обстановката. Доходностите едва ли ще се задържат дълго време такива. Ако икономиката ни тръгне, ако икономиката на еврозоната тръгне, то доходностите ще се покачат. Ако ситуацията се задълбочи, е нормално пазарите да оценят случващото се с по-висока рискова премия“, заяви той.

„В момента имаме спокойствие, че ще платим доларовата емисия през следващата година и че ще финансираме бюджетния дефицит. По-добре, че емисията бе преди предсрочните избори, защото за служебния кабинет щеше да е по-тежко търсенето на финансиране чрез пазара“, заключава Стоименов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Аз живея в твойта държава, всеки ден съм на бойното поле наречено "икономическа рамка" у нас. И не мога да разбера, как това което виждам не отговаря ама по никакъв начин на благите статистики за преизпълнение петилетки, които ни спускат. Дори не мога да видя къде точно има намаление на "административния натиск" на малкия бизнес. Нищо, ама нищичко не виждам, а съм в таргет групата, която трябва да види подобрението на положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
rover
преди 9 години
Не съм компетентен дали държавата е фалирала, но аз за пръв път от 1991 година не можах да си платя данък сгради и отпуските на служителителите си за юли ( плащам предварително отпуските на края на юни по традиция ) с пари от оборотните средства. Наложи се да тегля спестени пари от банка. Не се оплаквам, защото повечето от познатите ми не само нямат спестени пари, ами са с кредити, които едва смогват да обслужват. Говоря за фирми, но и с частните лица положението е същото. Имах една поръчка, трябваше да ми дадат предплата. Отсреща ми казаха - парите при предаване на поръчката. Поръчката за три дни я изпълних, но на обажданията никой не отговаря. Беше ми казано от мой човек във фирмата - не давай нищо, без да ти платят. А фирмата е голяма, уж сериозна.Та така - коментиралите живеят в една държава, а аз - в друга.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
lilivan
преди 9 години
я си спорвете, преди няколко дни, като се върна от САЩ, кои му бяха първите думи? - пак говореше, че държавата е фалирала и т н..А не трябва ли всеки политик, особено пък лидер на голяма партия, като ходи на посещение в чужбина, да даде отчет за какво е ходил и какво е свършил, с кого се е срещал и т.н., с каква цел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
lilivan
преди 9 години
И според същия тъмен балкански субект, Б-ия е фалирала държава, Орешарски и БСП били фалирали държавата. И това се понтаря непрекъснато от доста време от него и от пората от ГЕРБ, явно има някаква уговорка, заговор.Защото, да повтаряш на бг-народ, че страната е ФАЛИРАЛА....- тона си е психорочическа атака.А и те имаха подкрепата на медиите, които с удоволствие нагнетяваха напрежението и злобата!Нека да разследват кой какво е говорил по медии и правил изявления в Парламента и да се преброи думата "фарит" на държаната КОЙ първи я каза и после я повтаряха в рефрен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
anatoli75
преди 9 години
Банка се убива с вестник,а Бойко ще се самоубие политически,ако продължава да се изказва по икономически теми.Хубаво е че има и здраво мислещи икономисти който имат доблестта да заемат позиция срещу течението,а политиците да си гледат политиката, че и от нея толкова разбират!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Абе, инвеститорите! К'ви са тия бе? Каролев, Стоименов, икономисти и финансисти разни... кво разбират тия бе?!Боко каза, че държавата е фалирала и край! Толкова е фалирала, че пак е готов да я управлява!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 2
Internet
преди 9 години
Според човекоподобието от Банкя това съвсем не е така - никой нени вярва за нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още