IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

SOFIX ограничи дневния спад до под процент

Следобед балансът започна да се връща към търсенето, като очаквам тенденцията да се затвърди в понеделник, заяви Цветослав Цачев от Елана

17:40 | 27.06.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
SOFIX ограничи дневния спад до под процент

След като вчера загуби близо 5%, водещият индекс на БФБ – SOFIX, губеше около 5% и през по-голямата част от днешната сесия, но в следобедната търговия ограничи загубата и приключи с понижение от само 0,7% на ниво от 521,18 пункта.

Близо четвърт от капитализацията си загуби ПИБ

Свързани компании:

 отчете двуцифрен ръст, а при останалите компоненти на индекса изменията бяха сведени в рамките на 5%.

Понижения отбелязаха още индексите BGBX40 (-1,1%) до 102,06 пункта и BGTR30 (-1%) до 387,64 пункта, докато секторният BGREIT е нагоре (+1,6%) до 93,36 пункта.

"Разпродажбите от вчера продължиха и днес, като дори се засилиха, преди да се успокоят следобед", коментира за Bulgaria On Air ръководителят на отдел „Анализи“ в ЕЛАНА Трейдинг Цветослав Цачев във връзка с оживената търговия на банкови активи на фондовия пазар в последни дни.

Той допълни, че към средата на сесията балансът е започнал да се връща към търсенето и се е появил превес на купувачите, като продажбите в голяма степен са приключили. Цачев подчерта, че очаква тенденцията да се затвърди в понеделник и продавачите още да намалеят.

Експертът допълни, че събитията от последните дни са еднократни и не смята, че ще имат отношение в дългосрочен план. По думите му обаче е рано да се говори за оптимизъм. Цачев поясни, че в моменти на големи движения на акциите на определени компании се явяват спекуланти, които се възползват от ниските цени.

"Индексите продължиха пониженията от вчера, като БНБ съобщи, че е налице атака срещу банковата система, и по-конкректно срещу Първа инвестиционна банка. Пожелавам здрави нерви на инвеститорите на БФБ и късмет с вложенията им в ценни книжа. Волатилността ще бъде голяма през следващите дни, като виждаме, че има подкрепа по някои позиции, вероятно от институционални инвеститори", сподели за Investor.bg Владислав Панев, председател на СД на УД Скай управление на активи.

"Спадът на акциите отразява чувството на нестабилност, предизвикано от политическата реторика, след като БНБ постави КТБ под специален надзор. Неяснотата около това колко дълго ще остане на власт правителството и кога ще са предсрочните избори допринася за усещането за несигурност в страната", заявява пред Bloomberg Илиян Скарлатов, управляващ партньор в Mane Capital.

Търговията на пазара на акции на БФБ възлезе на 14,837 млн. лв., като повече от половината се дължи на прехвърляне на 38% от капитала на Варна-плод 

Свързани компании:

 - 656 хил.

Сключени бяха сделки с 88 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 31/42, а при 15 позиции няма промяна. От емисиите с оборот над 5 хил. лв. ръстове от близо 20% и повече отчетоха Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ 

Свързани компании:

.

* Информацията е актуална към 16:40 часа.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 16 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Ей да бе....Лъки... Бойко е виновен, нали? Само той! А Доган, Орешарски+Чобански и Станишев са чисти като девици в първия си менз.с, нали така?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 10 rate down comment 2
milioner4e
преди 9 години
Все пак питам къде е Лъки да почне да ме облъчва с розовата си радиация и блещолевиците за изобилие, реки от мед и огромните финансови потоци тръгнали към България благодарение на само един Орех.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 4
Graf
преди 9 години
А къде съм казал, че SOFIX е бил най-ниско по времето на ГЕРБ?Условието е много ясно. Най-ниското на ГЕРБ, което е далеч от 200.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 3
popo323
преди 9 години
Айде стига глупости Софикс на 200 няма да стане , но най ниско не е бил по времето на ГЕРБ , а точно февруари 2009 год , когато се виждаше как Станишев потъва напълно заедно с ДПС при предишното му гротеско управление . Тогава Софикса беше около 250 .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 26 rate down comment 0
deant
преди 9 години
Абе тея с СМСите направиха услуга според мен. Ето това е истински стрес тест. Не някви мижави имитации на ЕЦБ. Ако *** издържи на това, без национализация, ще гледам с ново голямо доверие на нея :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 7
Graf
преди 9 години
"Sofix под 200 пункта до края на 2014" А дали имаш пари и да се обзаложиш?Слагам на масата бутилка качествен скоч, по твой избор, че SOFIX няма да се върне на равнищата от времето на ГЕРБ нито тази, нито която и да е година. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 0
milioner4e
преди 9 години
Правилно :). Въпроса е баш депозарите да не пуснат искане за теглене, щото тогава е лошо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 9
deant
преди 9 години
Шефа на клона идваше да успокоява опашката и дори говореше, че имало арестувани за СМСите. Аз сега се върнах, такова инфо не видях, което още повече ме накара да мисля че съм направил каквото трябва. Те и парите ми там бяха никакви, ама не искам да ми ги блокират за месец. Бях намислил да взема нещо на жената :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 3
milioner4e
преди 9 години
Първо не знам къде пише, че съм гербер. Второ кой друг си клати лодката освен Ореха и некадърната му администрация? Извинявай, ама като си толкова *** за пари да се хванеш с дебел престъпник, който използва прокуратурата като бухалка за превземане на банки, медии, дружества, това те чака. Позорен край и тотален срив имиджа, който си имал. Никой на никой не дава пари, а и се съмнявам в ГЕРБ да има такива мозъци, които да знаят как се клати финансова система и то в условия на борд. Опорната точка що не я провериш? Току що затвориха клона, вероятно и други клонове затварят в момента и няма да работят събота и неделя. Та не знам за моите опорни точки, ама вашите са, че след всеки срив на държавата се някой десен ви е виновен или лош капиталист. Офф се едно, язък за коментарите, които даваше до сега, поне не бяха оцветени и се виждаше мисъл и начетеност. Ама, уви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
popo323
преди 9 години
Лодката никога не се клати от обикнавените хора които пишат и споделят по форумите . Това е напълно нормално явление и е задължително за всяко гражданско общество . Лодката се клати единствено от некадърните и криминалните действия на Правителството и стоящото управление зад него , никой не е виновен за тяхната пълна некадърност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още