IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавният дълг към края на май е бил 18,3% от БВП

Той се е понижил спрямо април заради падежиращи ДЦК на вътрешния пазар

15:11 | 27.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Държавният дълг към края на май е бил 18,3% от БВП

Държавният дълг на България в края на май 2014-а година възлиза на 7,627 млрд.евро, показват данни от последния месечен бюлетин "Държавен дълг" на Министерството на финансите, цитирани от БНР.

В номинално изражение дългът намалява близо със 122,8 млн. евро в сравнение с предходния месец (април 2014-а година), като това намаляване на дълга се държи преди всичко на падежиращи съкровищни бонове на ДЦК на вътрешния пазар през петия месец на годината.

Вътрешните задължения през май са в размер на 3,632 млрд. евро, докато външните задължения (външния дълг на България) са в размер на 3,994 млрд. евро.

Според Министерството на финансите, в края на отчетния период (края на май) делът на държавния дълг възлиза на 18,3% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, като делът на външния държавен дълг е 9,6%, а на вътрешния държавен дълг е 8,7% от БВП. По този важен финансов параметър България остава в дъното на "негативната" класация за държавния дълг в целия Европески съюз и далеч под европейския лимит за дълг под 60% от БВП.

В структурата на държавния дълг в края на периода вътрешните задължения заемат дял от 47,6%, а външните - от 52,4%, като валутната структура на дълга има следните стойности: 53,1% от дълга е в евро, 34,7% - в левове, 11,1% - в щатски долари и 1,1% от държавния дълг е в други валути.

Плащанията по държавния дълг през май възлизат на 433,1 млн. лева. Във валутната композиция на плащанията от началото на годината най-съществен е делът на тези в лева - 81,1%, следван от 13% на тези, деноминирани в евро и 5,9% на плащанията в щатски долари.

Държавногарантираният дълг през май 2014-а година достига до 379,2 млн. евро, от които 21,3 млн. евро са вътрешните държавни гаранции, а съотношението държавногарантиран дълг/БВП е в размер на 0,9%, показва последния месечен доклад "Държавен дълг" на финансовото министерство.

Вчера България пласира успешно външен дълг за 1,493 млрд. евро. Емисията е разпределена в 10-годишни облигации, като постигнатата доходност е 3,055 на сто. Към предложеното количество ценни книжа е имало силен интерес, като количеството е презаписано повече от двойно - подадените поръчки са били на стойност над 3,8 млрд. евро.

Относително ниска доходност показва, че въпреки политическите трусове инвеститорите продължават да гледат с добро око на България. Доходност около 3 на сто за десетгодишна емисия е доста добър резултат. При последния аукцион за петгодишен дълг доходността бе около 4,44 на сто.

Целта на настоящото емитиране на нов български държавен дълг на международните пазари е да се съберат средства (3 млрд. лева), с които да се рефинансира падеж на стари облигации за около 1,1 млрд. лева (книжа за 698 млн. долара с падеж на 15-и януари 2015-а) и за покриване на бюджетния дефицит през настоящата година (за около 1,3 млрд. лева).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още