IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MФ слага край на индивидуалните партиди за втора пенсия

Ведомството предлага пенсиите от частни фондове да се изплащат от общ пул

20:24 | 22.04.16 г. 87
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Министерството на финансите готви нова сериозна реформа на втория пенсионен стълб. Бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани в петък късния следобед на страницата на ведомството. 

„През първия период средствата на осигурените лица и доходът от инвестирането им се натрупват в индивидуални партиди. След като приключи периодът на натрупване и осигуреното лице придобие право на пенсия, настъпва втората фаза – тази на изплащане на акумулираните средства. Съгласно общоприетите актюерски правила и принципи изплащането на пожизнена пенсия и на срочна пенсия с гарантиран размер се явява несъвместимо със запазването на индивидуалната партида на осигуреното лице, каквато е сегашната законова уредба. То може да се осъществява само на базата на създаване на обща сметка (пул / технически резерви), формирана от средствата на правоимащите лица, при което правото на собственост върху натрупаната в индивидуалната партида сума се заменя правото на получаване на съответния вид пенсия“, пише в мотивите финансовото министерство.

Общият пул ще спомогне за споделяне на риска от преживяване между осигурените лица, а в него ще се прехвърлят средствата им, акумулирани във фазата на натрупване, гласи мотивацията на финансовото министерство. 

Според ведомството по този начин се гарантира пожизненият характер на пенсията и размерът ѝ - независимо от времето на получаване и инвестиционните резултати. Той обаче не позволява пенсията да се плаща от индивидуалната партида и при смърт на пенсионера остатъкът от средствата няма да се изплаща на наследниците му.

Ако новото намерение стане факт и в частните пенсионни фондове ще се създава „общ пул”, в който ще се събират вноските на осигуряваните лица и след това ще се плащат пенсии. Така лица, които иначе биха вземали по-ниска пенсия заради по-ниски осигуровки, ще взимат по-висока пенсия, защото и хора с по-високи осигуровки ще попълват „общия пул”. 

При прехвърляне на средства от индивидуалната партида в техническите резерви обаче, законопроектът дава и възможност да се запази част от натрупаните средства по индивидуалната партида и по този начин да се осигури наследяването им (при условие че частта от средствата, предназначени за пенсия, позволява отпускането й в размер най-малко равен на размера на социалнат пенсия за старост с цел да се осигури получаването на един минимален законово регламентиран пожизнен доход). 

Проектът предвижда намаляване на срока, в който новоосигурено лице няма да може да сменя фонда си, от две на една година. 

Периодът, в който всеки ще може да се получава пенсия от втория стълб преди навършване на основната пенсионна възраст, се съкращава на 1 г., предвижда още законопроектът.

При трайно намалена работоспособност в размер на 90% и повече осигуреното лице ще може да получи еднократно или разсрочено цялата натрупана по партидата му сума вместо до 50%, както е в момента. 

Друг нов момент е свързан с въвеждането на правила за съхраняването от пенсионноосигурителните дружества на документацията, свързана с дейността по допълнително пенсионно осигуряване. Досегашната практика показва необходимост от регламентиране на срока за съхранение както на документацията на хартиен носител, така и на електронните данни в дружеството. С новата разпоредба  се предвижда документите, данните и информацията от значение за упражняване на правата на осигурените лица, пенсионерите или техните наследници да се съхраняват от пенсионноосигурителното дружество най-малко 50 години, считано от прекратяване на съответното осигурително правоотношение.  

Пенсионните фондове ще могат да инвестират парите на хората в повече финансови инструменти. Дава се възможност за вложения в акции и облигации при първични публични предлагания на фондовите борси и за инвестиции в облигации на международни финансови институции.

Отпада възможността обаче фондовете да инвестират в инвестиционни имоти. Причината е, че трудно се прави справедлива оценка на въпросните недвижимости и оттам не може да се определи с точност стойността по партидите на осигурените.

Освен това се предвижда пенсионноосигурителните дружества да използват за изчисление на пожизнените пенсии единни таблици за смъртност, утвърдени от ресорния заместник-председател на Комисията за финансов надзор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 47 rate down comment 1
Ironhorse
преди 8 години
Мдаааа,правото е задължениечастното е общосвободата е робствоГЕРБ не само ще се самосвали от власт, ами ще яде и голям пердах.Май страхът от загуба на изборите и запазването на модела КОЙ, води до абсурдни политически и икономически решения.Според мен нарочно се мъти водата, та да бастисат банки, фондове и прочие.Да споменавам ли, че КФН отложи проверката на фондовете ?!Там има нещо, което ако излезе на бял свят ще има избити политици по улиците.Някой е откраднал поне 10 милиарда от фондовете и се търси начин за замазване на кражбата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 4 rate down comment 10
supertrader
преди 8 години
Инфлация - икономически ръст при глобална икономика е нещо МНОГО ЛЕСНО, няма по лесно постижимо събитие.Просто се въвеждат хеликоптерните пари и ЦБ започва да превежда- подарява на хората чисто нови пари, обезпечени с НИЩО, пресни и новонапечатани - емитирани.Това се прави докато се появи инфлация и лихвите се повишат. Нормалната стойност за инфлацията е около 10 процента на година, не 2 а 10. Защото икономиката трябва да върви напред, хората да се раждат, да се образоват и да работят, технологиите да се развиват и така цивилизацията да се развие с времето.ИНФОРМАЦИОНИЯ ЗАПИС, СВЕТИЯ ДУХ ГО ИЗИСКВА ЗАЩОТО НЯМА СМИСЪЛ ОТ МАТЕРИАЛНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА НЕЩО КОЕТО НЕ СЕ РАЗВИВА И АКО СЕ СЛУЧИ ТО ВРЕМЕТО ЩЕ СЕ СВИЕ И ЗАПИСА ЩЕ СЕ РЕСТАРТИРА. ДУХЪТ Е ВОДЕЩОТО НАЧАЛО А НЕ МЪРЗЕЛЪТ НА КОМУНИСТИТЕ - ЛИХВИ ПО ВИСОКИ ОТ ИНФЛАЦИЯТА И КОЙ ЩЕ РАБОТИ ТОГАВА И ЗА КАКВО СЛЕД КАТО МОЖЕ ДА ВНЕСЕ ПАРИ В БАНКА И ДА ХАРЧИ ПЕЧАЛБАТА ОТ ЛИХВИТЕ. Я ПО ДОБРЕ СЕ ОРИЕНТИРАЙТЕ КЪМ ПЕЧЕЛЕНЕ НА ПАРИ С РАБОТА,.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 10
supertrader
преди 8 години
В съвременния глобален свят икономически растеж няма, икономическия растеж е като скоростта във физиката за да се изчисли тя и да я има трябва отправна точка се пресмята че тялото като тръгне от точка А и се движи към точка Б в която достига след време еди си колко то скороста е примерно 5м в сек...там колкото се получава. Икономически ръст спрямо каква отправна точка и система може да има в глобална икономика ? За щастие икономическия ръст се припокрива с инфлацията при нея - инфлацията определя икономическия ръст. Тез комунистически глупости си ги избийте от главите - не може инфлация 2 процента, лихви 5 процента, това води до автоматичен застой на парите и ориентиране към спестяването им. Лихвите винаги трябва да са малко по ниски от инфлацията, малко означава с части от процента, промили но по ниски. Да ориентираме хората към спестяване си казвате вие, това е хубаво но спестяването прави икономиката на спестителите в донор и износител на капитали. Банките събират пари и ги изнасят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Идеалната схема образно казано е 2% инфлация ,3-4% лихви и т.н. доходности от акции и облигации за което трябва постоянен растеж от 5-6% но тъй като растежа на БВП не може да постоянен ,безкраен означава ,че системата е грешна тоест ,че кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441Поради системната криза всички частни пенсионни фондове са обречени на фалит и доцент Емил Хърсев го проумя донякъде - http://***.segabg.com/article.php?id=797051''В кривия свят на нулевите и отрицателните лихви по-примитивната, т.нар. разходнопокривна система на пенсионно осигуряване, е очевидно по-ефективна''НЯМА КАК ДА СЕ ВДИГНАТ ЛИХВИТЕ И СЕ ВИДЯ КАКВО СТАНА ЯНУАРИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ВДИГНАТ ЗАЩОТО ДЪЛГОВЕТЕ СА 300% СПРЯМО БВП Лагард го каза - ''просрочване на дълговете им, а това да зарази банки и държави'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/lagard-svetovniiat-ikonomicheski-rastej-prez-2016-g-shte-e-razocharovasht-208687/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 8
Атанасио
преди 8 години
О ти се мислиш ,че разбираш повече от Стиглиц ?! и трябва сериозни икономически познания за да разбереш за какво говори - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 В книгата ''Световната икономическа криза и България'' на проф.д-р Иван Ангелов е обяснено почти всичко и са дадени цитати от 20 нобелисти по икономика и на позицията на Пол Самюелсън за либертарианците(стр.54)Според теб и Анатол Калецки(завършил Харвард и Оксфорд) бърка ,че това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.Сигурно и нобелиста по икономика Пол Кругман и Лари Съмърс екс фин.м-р на САЩ бъркат за ''стагнация от един век'' - http://bg.mondediplo.com/article1436.htmlи проф.Джефри Сакс бърка - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Кои от предлаганите методи не са добри - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Забрана офшорките с ЦЕЛ БЮДЖ.ИЗЛИШЪЦИ КОИТО СЕ ИНВЕСТИРАТ В ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕНИ НЕЩА ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНАТ ПЕТРОЛНАТА КАТАСТРОФА Колкото до ръст на броя на работещите хора нещо не си разбрал защото аз твърдя точно обратното ,че мога да подържам безработицата до 3% десетилетия а икономическият растеж е отделна тема и няма общо с безработицата Доцент Хърсев го казва в статията си ,че частните фондове са добри ако доходността е по-голяма от инфлацията но за има по-голяма доходност трябва да има безкраен икономически растеж и тук е проблема защото е невъзможно и затова частните пенс. фондове ще фалират ЗАЩОТО КРИЗАТА Е СИСТЕМНА - растежа има таван
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Германия 5,5% ,Франция 1% , Италия 5,5% ,Испания 9% - http://***.infograf.bg/article/1430806211209 по-глупави ли са ,че имат такъв малък дял НА ЧАСТНИТЕ ФОНДОВЕ спрямо БВП Кои имат голям дял на фондовете - САЩ ,Англия ,Холандия ,Австралия ,Швейцария - ЩЕ ПИЯТ ПО ЕДНА СТУДЕНА ВОДА и доцент Емил Хърсев го проумя донякъде защото не осъзнава системната криза - http://***.segabg.com/article.php?id=797051''В кривия свят на нулевите и отрицателните лихви по-примитивната, т.нар. разходнопокривна система на пенсионно осигуряване, е очевидно по-ефективна''Как ще вдигнат лихвите при 320% общ дълг спрямо световният БВП ще има масови фалити - срив на всичко тоест всички които имат голям дял на пенсионните фондове имат и голям дълг ,и трябва да се прочета книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски)- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009 ЛИХВАРСТВОТО Е НАД 51% ОТ ПРОБЛЕМИТЕ НА СВЕТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Някои неща са обяснени тук - http://***.kpetkov.eu/835/grazhdanski-finansi-deset-fakta-za-pensiite-koito-ne-iskate-da-znaeteКазано просто по-малкото зло е държавната пенсионна система и трябва да се поправят някои неща и доцент Емил Хърсев го проумя донякъде защото не осъзнава системната криза - http://***.segabg.com/article.php?id=797051''В кривия свят на нулевите и отрицателните лихви по-примитивната, т.нар. разходнопокривна система на пенсионно осигуряване, е очевидно по-ефективна''Ако вдигнат лихвите при 320% общ дълг спрямо световният БВП ще има масови фалити - срив на всичко частните фондове в САЩ 85% спрямо БВП , Англия 105% ,България 8,5% спрямо Германия 5,5% .Франция 1% , Италия 5,5% ,Испания 9% - http://***.infograf.bg/article/1430806211209 да му мислят тези които имат големи частни фондов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Искам да помогна защото положението е страшно меко казано ,и планиране(управление) с цел да не се срине световната финансова системна не означава комунизъм Икономическият растеж не може да е безкраен защото крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като ЗемятаКазано иначе за да има безкраен растеж трябва още една Земя и още милиарди консуматори на стоки и услуги и след време отново още една Земя и още консуматори което е невъзможно и затова кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441,и съм обяснил какво трябва да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 9 rate down comment 2
Ivan.r
преди 8 години
Комунизъм ли бе да го опишеш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още