IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

MФ слага край на индивидуалните партиди за втора пенсия

Ведомството предлага пенсиите от частни фондове да се изплащат от общ пул

20:24 | 22.04.16 г. 87
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay</em></p>

Снимка: pixabay

Министерството на финансите готви нова сериозна реформа на втория пенсионен стълб. Бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените, предвиждат промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), публикувани в петък късния следобед на страницата на ведомството. 

„През първия период средствата на осигурените лица и доходът от инвестирането им се натрупват в индивидуални партиди. След като приключи периодът на натрупване и осигуреното лице придобие право на пенсия, настъпва втората фаза – тази на изплащане на акумулираните средства. Съгласно общоприетите актюерски правила и принципи изплащането на пожизнена пенсия и на срочна пенсия с гарантиран размер се явява несъвместимо със запазването на индивидуалната партида на осигуреното лице, каквато е сегашната законова уредба. То може да се осъществява само на базата на създаване на обща сметка (пул / технически резерви), формирана от средствата на правоимащите лица, при което правото на собственост върху натрупаната в индивидуалната партида сума се заменя правото на получаване на съответния вид пенсия“, пише в мотивите финансовото министерство.

Общият пул ще спомогне за споделяне на риска от преживяване между осигурените лица, а в него ще се прехвърлят средствата им, акумулирани във фазата на натрупване, гласи мотивацията на финансовото министерство. 

Според ведомството по този начин се гарантира пожизненият характер на пенсията и размерът ѝ - независимо от времето на получаване и инвестиционните резултати. Той обаче не позволява пенсията да се плаща от индивидуалната партида и при смърт на пенсионера остатъкът от средствата няма да се изплаща на наследниците му.

Ако новото намерение стане факт и в частните пенсионни фондове ще се създава „общ пул”, в който ще се събират вноските на осигуряваните лица и след това ще се плащат пенсии. Така лица, които иначе биха вземали по-ниска пенсия заради по-ниски осигуровки, ще взимат по-висока пенсия, защото и хора с по-високи осигуровки ще попълват „общия пул”. 

При прехвърляне на средства от индивидуалната партида в техническите резерви обаче, законопроектът дава и възможност да се запази част от натрупаните средства по индивидуалната партида и по този начин да се осигури наследяването им (при условие че частта от средствата, предназначени за пенсия, позволява отпускането й в размер най-малко равен на размера на социалнат пенсия за старост с цел да се осигури получаването на един минимален законово регламентиран пожизнен доход). 

Проектът предвижда намаляване на срока, в който новоосигурено лице няма да може да сменя фонда си, от две на една година. 

Периодът, в който всеки ще може да се получава пенсия от втория стълб преди навършване на основната пенсионна възраст, се съкращава на 1 г., предвижда още законопроектът.

При трайно намалена работоспособност в размер на 90% и повече осигуреното лице ще може да получи еднократно или разсрочено цялата натрупана по партидата му сума вместо до 50%, както е в момента. 

Друг нов момент е свързан с въвеждането на правила за съхраняването от пенсионноосигурителните дружества на документацията, свързана с дейността по допълнително пенсионно осигуряване. Досегашната практика показва необходимост от регламентиране на срока за съхранение както на документацията на хартиен носител, така и на електронните данни в дружеството. С новата разпоредба  се предвижда документите, данните и информацията от значение за упражняване на правата на осигурените лица, пенсионерите или техните наследници да се съхраняват от пенсионноосигурителното дружество най-малко 50 години, считано от прекратяване на съответното осигурително правоотношение.  

Пенсионните фондове ще могат да инвестират парите на хората в повече финансови инструменти. Дава се възможност за вложения в акции и облигации при първични публични предлагания на фондовите борси и за инвестиции в облигации на международни финансови институции.

Отпада възможността обаче фондовете да инвестират в инвестиционни имоти. Причината е, че трудно се прави справедлива оценка на въпросните недвижимости и оттам не може да се определи с точност стойността по партидите на осигурените.

Освен това се предвижда пенсионноосигурителните дружества да използват за изчисление на пожизнените пенсии единни таблици за смъртност, утвърдени от ресорния заместник-председател на Комисията за финансов надзор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 48 rate down comment 2
bigmamascandal
преди 8 години
обир! Все към общото и чуждото ги влече! Аз искам лична пенсионна партида както в НОИ така и в частен пенсионен фонд така и лична партида за здравно осигурен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 18 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 8 години
"инвестират в реални активи "-майтапчия.Я кажи колко са "реални активите" на ОЦК
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 14
Атанасио
преди 8 години
продълж. на коментар 13''Макроликвидността подхранва пикове и балони на цените на активите, но недостатъчната пазарна ликвидност в крайна сметка ще предизвика срив и колапс''/Нуриел Рубини, Нобелов лауреат по икономика, в The Project Syndicate/Ако следващата рецесия има размери едва средното на предходните шест, тогава бихме станали свидетели на снижаване на стойността на индекса S&P 500 до нива от 1 300 пункта, - http://***.investor.bg/drugi/338/a/karol-recesiia-v-srednosrochen-plan-e-po-veroiatna-ot-prodyljavasht-vyzhod-211865/S&P 500 пада на 750 през 2008г. а сега е 2000 тоест преди падането 2001 и 2008г. е бил 1500 и сега мисля ,че е завишен доста и според нобелиста Шилер с 65% само дано да не стане като 1990г. с Nikkei 225Капиталов пазар спрямо БВП - http://***.infograf.bg/article/1441689354958САЩ - 143% спрямо БВПЧастните пенс.фондове ще фалират със сигурност - http://***.infograf.bg/article/1430806211209САЩ 85% спрямо БВП , Англия 105%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 19
Атанасио
преди 8 години
*** си ти и мисли малко - Кузман Илиев го казва заобиколно - ''Ами ако грешим в разбирането за икономическия растеж?'' - http://***.investor.bg/analizi/91/a/ami-ako-greshim-v-razbiraneto-za-ikonomicheskiia-rastej-215565/#comment-newestписал съм в коментар 15 и останалите коментари За Анатол Калецки(завършил Харвард и Оксфорд) признава ,че кризата е системна нобелиста по икономика Пол Кругман и Лари Съмърс екс фин.м-р на САЩ признават за ''стагнация от един век'' ,че кризата е системна - http://bg.mondediplo.com/article1436.html Проф.Джефри Сакс иконом.съветник на Пан Ки Мун(шефа на ООН) също има предвид системната криза - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи'' - http://dnes.dir.bg/news/jefri-sax-12978498
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 15
Атанасио
преди 8 години
Обяснил съм под статията ''Ами ако грешим в разбирането за икономическия растеж?''(коментар 15) - http://***.investor.bg/analizi/91/a/ami-ako-greshim-v-razbiraneto-za-ikonomicheskiia-rastej-215565/#comment-newestГраждански финанси: Десет факта за пенсиите, които не искатe да знаете - http://***.kpetkov.eu/835/grazhdanski-finansi-deset-fakta-za-pensiite-koito-ne-iskate-da-znaete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 19
Атанасио
преди 8 години
Най-простото е да си внасяш по 100лв. във банка и да си ги теглиш когато искаш и защото 196 000 лв. са гарантирани а парите в частните пенс.фондове нямат гаранции ако фалират ,а те ще фалират със сигурност защото кризата е системна Икономическият растеж не може да е безкраен тоест крайното търсене от държавата и гражданите неможе да е безкрайно в една затворена система като Земята НО сегашното устройство на световната финансова система заради лихвите и т.н. доходност от акции,облигации се нуждае от безкраен растеж и тъй като това е невъзможно трябва нова ''система'' и системен подход - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация казано кратко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 24
Атанасио
преди 8 години
Това е порнография но трябва да се гледа на нещата отгоре като цяло Частните пенсионни фондове ще фалират - http://***.infograf.bg/article/1430806211209ЗАЩОТО кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441тоест трябва да се премахнат частните пенс.фондове но и реформи в държавната пенс. система като всеки си има личен партиден номер и да си получава това което е внасял през годините и при смърт да има някакъв процент наследяване и т.н. темата е голяма а инвалидните пенсии да са за сметка на бюджета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 71 rate down comment 2
GiRo
преди 8 години
Крадлива пасмина! Всичко ли искате да приберете? Аз не искам общ кюп! Не искам пенсия от вас! Искам сам да си внасям, където аз пожелая и децата ми да го наследят после. Не стига, че ме задължавате да храня НОИ, ами сега и УПФ искате да вземете. Не стана номера с прехвърлянето в НОИ и сега други простотии мислите. Не се накрадохте, нагляри!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 2
Тава е
преди 8 години
" Съгласно общоприетите актюерски правила и принципи изплащането на пожизнена пенсия и на срочна пенсия с гарантиран размер се явява несъвместимо със запазването на индивидуалната партида на осигуреното лице, каквато е сегашната законова уредба. То може да се осъществява само на базата на създаване на обща сметка (пул / " Кой, защо и как е допуснал НЕСЪВМВСТИМОСТТА. Какво е възмездието за виновниците, или отново финансови игрички "от левият джоб в десният"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 58 rate down comment 2
tony1975
преди 8 години
Абе дайте да го осъдим тоя ***!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още