IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пробуждането на призрака "прогресивно облагане"

БСП настояват и за въвеждането на необлагаем минимум, както и за намалена ставка по ДДС от 5% за детски храни, пелени и гледане на деца и възрастни хора

08:00 | 16.11.16 г. 183
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Въпреки заявките на лидера на БСП Корнелия Нинова, че приоритет на партията ще бъде приемането на бюджета за 2017 г., данъчните закони, които имат пряко отношение към сметката за приходите и разходите, вече се превърнаха в зрелищен пазарлък.

На страницата на бюджетната комисия в Народното събрание са публикувани внесените от партиите предложения за корекции в данъчното законодателство и от документите личи, че предстои тежък дебат.

От БСП настояват за отпадане на т. нар. „плосък“ данък, като на негово място искат да се върне прогресивно подоходно облагане. Червените предлагат също и връщане на необлагаемия минимум и данъчно облекчение, изразяващо се в завишаване на необлагаемия минимум с 15% за първо дете и с 10% за второ и трето.

На масата за преговори е и по-ниската ставка по ДДС от 5 на сто за детски храни, храни за кърмачета, пелени, помощни средства за хора с увреждания, доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора. Всичко това показва нагледно защо само преди дни представители на ГЕРБ твърдяха, че след подаването на оставка на кабинета ще бъдат изтеглени всички законопроекти, които не са приети окончателно от депутатите, включително и данъчните закони и законът за бюджета. Целта, според финансовия министър, е била да се предотврати налагането да популистки идеи (като описаните по-горе), които биха застрашили фиска.

Нека припомним, че само преди 8 години именно правителството на Сергей Станишев въведе единната ставка от 10% за доходите на всички граждани. Тогава кабинетът обяви мярката като ocнoвнo opъжиe в бopбaтa cъc cивaтa иĸoнoмиĸa и нeплaщaнeтo нa дaнъци. Друг мотив беше, че тази мярка оставя повече средства в ръцете на хората и компенсира донякъде повишението на цените. Очаквано, най-засегнати от въвеждането на плоския данък бяха хората с най-ниски доходи, които дотогава успяваха да се възползват от необлагаем минимум.

Според много икономисти обаче България е сред малкото държави в Европа с ниски данъци, което поставя страната ни в добра конкурентна позиция. Освен това налозите сa eдин oт ocнoвнитe пapaмeтpи, ĸoитo oĸaзвaт влияниe върху пpeĸитe инвecтиции, а плоският данък помага за реалното стимулиране на икономическата активност. 

От КНСБ пък отдавна настояват за връщане на прогресивното облагане и необлагаемия минимум. Според синдикатите това би освободило огромен ресурс в нискодоходните групи, тъй като в момента общата данъчна тежест е непропорционално разпределена, а данъчната тежест е твърде висока. 

Ето и конкретното предложение на БСП за данъчното облагане:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 06:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

156
rate up comment 1 rate down comment 4
cokrat1
преди 7 години
Много зле си с изчисленията "***".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
155
rate up comment 2 rate down comment 6
pinoccio
преди 7 години
Друже, отиди да живееш в Столипиново. Там нищо няма да плащаш. Ни ток, ни вода, даже. Тия 10 000 лв., дето ти ги взимат, ще ги вложиш в покупката на един голям касетофон колкото трафопост. Ще го пуснеш до дупка в 12 през нощта и електричеството ще се отприщи и ще светне като бял ден. Водата и тя ще тръгне, защото ще побегне от тая глъч. Ще станеш почетен индиец на десетилетието на Столипиново. И почести, и слава ще те затрупат, та няма да може и с всичките камиони на чистотата да те отрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
154
rate up comment 8 rate down comment 4
taurus
преди 7 години
Червени ***! Всяка година ми съдирате от кожата 10 000+ лв. със сегашните ДОД, ДП и ДДС. Колко още искате да ми съдирате и какво ме сравнявате с някой в сивия сектор, който дали плаща 12х44~500 лв. годишно или се води за безработен и? Всичко съм си постигнал с честен труд и 10+ години професионален труд + допълнително работа и четене всеки ден 2-4 часа. До кога ще крадете и ще раздавате на ромите и бежанците? Какво получавам срещу тези 10 000+, че да ми взимате повече? Питам! И отговор не чакам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
153
rate up comment 5 rate down comment 2
honaniga
преди 7 години
Данъци под каквато и да е форма ще се плащат. По-важният въпрос е как се използват тези данъци. За съжаление при нас нещата са много изкривени. Смятам , че тук всяко вдигане на данъци ще доведе до още по-голямо изкривяване. Ако бяхме нормална държава и държавните служители имат ясното съзнание, че трябва да служат на нас, тогава съм за прогресивно данъчно облагане. За олигарсите 75%
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
152
rate up comment 8 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 7 години
Учените кратуни, преди близо година Ви съобщиш, че ще се въведе прогресивно данъчно облагане с прогресивна данъчна ставка. Причината е че е по-справедливо. А че пътят към ада е постлан с добри намерения е съвсем друга тема. PS Инвестор, и сега облагането в България е прогресивно само че с единна ставка. Плоски данъци са патентите. И много поздрави на всички от клуба "Данъци сме крили, крием, и ще крием".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
151
rate up comment 6 rate down comment 12
pinoccio
преди 7 години
Не знам защо битува идеята, че с въвеждането на прогресивен данък приходите в бюджета щели да спаднат. Няма икономическа логика. Защо не спадат приходите в бюджетите на Швеция и Германия, на Белгия и Норвегия? Защото там няма как някой си да реши, че ще пише по-малки заплати и ще прилага разни трикове да крие данъци и на майка си сутиена. Има данъчна полиция, дето ще скъса прашките на Ким Кардашиян и ще ги сложи на врата на всяка агнешка главичка, както е модерно сега да бъде ползван този кулинарен термин. Не може олигарсите да плащат по десет процента, плоският данък в момента пълни хазната с парите на бедните. На олигарсите трябва да им оставят по 10%, а не да им вземат по 10% - всичките пари са при тях. И тук да да дойде един шведски социализъм, при който ген. Радев щеше още да си кара самолета, а не да води платонови диалози с Тетка Цачева как да пазят мигрантите - дали да не минават над оградата или да не минават под оградата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
150
rate up comment 0 rate down comment 3
Dies Irae
преди 7 години
ето така се правят данъчни промениhttps://***.weforum.org/agenda/2016/10/sweden-is-tackling-its-throwaway-culture-with-tax-breaks-on-repairs-will-it-work/?utm_content=bufferc8379&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
149
rate up comment 5 rate down comment 2
doba
преди 7 години
http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/ploskiiat-danyk-zasega-ostava-228455/Ще има време да го обсъждаме и евентуално променяме, не се косете.Тук има примрен калкулатор за сравнение на вариантите:http://tax-calculator.free.bg/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
148
rate up comment 8 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 7 години
:):) ами аз лично познавам доста хора, които вече емигрираха. Хора, които получаваха заплати между 5 и 8 хил. лв. Приемането на подобни комунистически безумия просто ще ускорят процеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
147
rate up comment 11 rate down comment 2
i_ivanov80
преди 7 години
:):) ами аз лично познавам доста хора, които вече емигрираха. Хора, които получаваха заплати между 5 и 8 хил. лв. Приемането на подобни комунистически безумия просто ще ускорят процеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още