IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се застрахова срещу евтиния внос на китайски соларни панели

Китайските компании продават своята продукция на цена с 88% под себестойността им, показват анализи на EK

20:52 | 04.06.13 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕС се застрахова срещу евтиния внос на китайски соларни панели

Европейската комисия (ЕК) одобри антидъмпингови мерки срещу вноса на китайски соларни панели и клетки от Китай, става ясно от съобщение на регулатора. В изпълнение на плановете си Европейският съюз ще наложи мита в размер на 11,8% през следващите два месеца.

Втората стъпка е мито в размер на 47,6 на сто, което влиза в сила от 6-и август 2013 година. Това ниво премахва негативните ефекти на дъмпинговите практики, смятат експертите от комисията.

Анализите на европейските институции, започнали през септември 2012 г., са показали, че китайските компании изнасят за Европа соларни панели и клетки на цена с 88% под себестойността им. Благодарение на тази практика китайските компании държат дял от 80% от европейския пазар на соларни панели.

Това значително нарушава интересите на европейските производители на панели и много от тях са изправени пред фалит.

Използването на възстановяеми източници на енергия е в основата на енергийната „революция“ на ЕС. В общността са заложени мерки за увеличаване на дела на използваната енергия от възстановяеми източници до 20% от общата през 2020 година.

Според прогнозите на ЕК, ако практиките на китайските компании не бъдат прекратени, ще бъдат изгубени 25 хил. работни места в общността. Налагането на високите мита не само, че ще спаси тези места, но има и потенциал да създаде нови, смятат още експертите. 

От ЕК допълват, че ще продължат да анализират ситуацията и да изслушват мненията на заинтересуваните страни.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 8
MarkoM
преди 10 години
И как така продават на цена под себестойноста им и не само не са фалирали,ама и на всичко отгоре държат 80% от пазара:))Или китайците непрекъснато теглят кредити да се набутват с тях, само и само да продават в Европа, па било то и на загуба:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още