IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще намали субсидиите за големите соларни централи

Планира се реформа на схемата за подпомагане на слънчевите централи и пренасочване на средства към по-дребните собственици

11:20 | 19.03.13 г.
Китай ще намали субсидиите за големите соларни централи

Китай, който се очаква през тази година да се превърне в най-големия пазар на слънчева енергия в света, може да премахне субсидиите за някои от най-големите проекти и да ги насочи към по-малките, съобщи Мън Сиенган, зам.-председател на Китайската асоциация на производителите на енергия от възобновяеми източници в Пекин, цитиран от Bloomberg.

“Прекратяването на субсидиите за мащабните проекти ще избегне дублирането”, коментира Мън в интервю за агенцията. Така ще бъдат подкрепени по-малко мощните проекти, които са собственост на крайните потребители на електроенергия, поясни той.

Съкращенията на субсидиите ще се отразят тежко на производителите на оборудване за соларни централи в Китай, които и без това пострадаха тежко заради кризата. Suntech Power Holdings Co. например, най-големият в света производител на слънчеви панели през 2011 г., спря да плаща дълговете си през миналата седмица, отбелязва агенцията. Засега обаче от правителството отказват коментар.

“Консолидационната вълна в индустрията, която удари Европа и САЩ, се насочва и към Китай”, прогнозира Натаниъл Грийн, директор политика по възобновяемите енергийни източници в Съвета по ресурси и отбрана в Ню Йорк. “Производителите разчитат на ръста на вътрешния пазар и съкращенията на стимулите биха били наистина болезнени”, допълни той.

През миналата година правителството в Пекин подпомогна стотици производители на оборудване за соларни централи заради спада на търсенето на продукцията им в Европа, отбелязва информационната агенция. Субсидиите обаче разгневиха обществеността и кабинетът получи упреци, че изразходва неефективно публични средства.

В момента избраните от китайското правителство компании  могат да получат еднократна възвръщаемост на инвестициите чрез субсидия в размер на 5,5 юана (88 цента) за ват, ако завършат работата по централите в определен срок. На тези, които приключат по-бързо инвестициите си и централите им покриват определени изисквания, пък им се гарантира изкупуване на произведената електроенергия при по-високи от пазарните цени в продължение на 20 години.

През 2012 г. инсталираната мощност на соларните централи в Китай достигна 6,5 гигавата и се очаква през тази година да се увеличи с поне още 6,2 гигавата, според данни на New Energy Finance. Правителството планира да увеличи целта си за производство на соларна енергия с 67% до 35 гигавата до 2015 г., съобщи Шъ Динхуан от Държавния съвет.

Някои от големите проекти, които покриваха изискванията за държавните субсидии, обаче бяха отложени заради пречки пред присъединяването им към мрежата и някои въпроси около качествата им. Очаква се в тази връзка да се премине към схема за субсидиране на базата на произведената енергия, която би била по-лесна за контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още