IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Улюкаев: Русия подцени шистовата революция

Руският министър на икономическото развитие не препоръчва обръщането на заплатите от рубли в долари

13:16 | 27.12.14 г. 59
Автор - снимка
Създател
Улюкаев: Русия подцени шистовата революция

Русия подцени шистовата революция, смята руският министър на икономическото развитие Алексей Улюкаев в интервю за в. „Комсомольская правда”. Според него страната не е „проспала” процесите, но не е оценила възможностите на шистовата революция, която рязко е увеличила обемите на производството.

Той е категоричен, че нито шистовата революция, нито намаляването на цената на петрола в последните месеци е заговор против Русия и очаква нов баланс на петролните пазари до година – две.

„След бързото падане на цената, по правило следва и бързото възстановяване. При бавното падане - възстановяването е по-бавно”, обясни още той в интервюто си за руското издание.

За Улюкаев, ако цената падне до 35 долара за барел, се повишава и вероятността за бързо връщане на високите нива.

Министърът на икономическото развитие прогнозира спад на руския брутен вътрешен продукт (БВП) с 0,8% през 2015 година. Той е категоричен, че руснаците не трябва да превеждат заплатите си от рубли в долари, защото ще загубят пари.

Улюкаев посочва още, че Русия няма големи външни задължения – в рамките на около 35% от БВП. Въпросът обаче не е в размера на дълга, а в графика по плащането му, коментира още той пред „Консомольская правда”. Министърът обясни, че голяма част от задълженията е трябвало да бъдат платени през декември, което е предизвикало натиск на вътрешния пазар и е създало проблем с курса.

„Януари за нас е много комфортен месец и ще се подготвим отдалеч”, допълни той по отношение на плановете за погасяване на дълговете на Русия.

Улюкаем обаче посочи, че руското правителство няма проактивен стратегически план за действие, макар и да са разработени редица антикризисни мерки за реакция при различни ситуации. 

"Нужен ни е икономически ръст - над средния, за дълго и без провали", обясни още той пред руското издание. Финансовият министър припомни, че локомотиви на растежа са вътрешното потребление, инвестициите и износът. Инвестициите са най-добрият вариант, като за тях е необходим добър икономически климат, коментира още Улюкаев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

49
rate up comment 7 rate down comment 9
Konchita Evro
преди 9 години
Дълбайте господа неграмотници и търсете шистов газ в радиус от 80 км на добив на шистов газ природата тотално умира след това са нужни повече от 500 години за възтановяване на природата всичко там умира нищо та нерасте и неживее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 5 rate down comment 2
hipatiga
преди 9 години
Първо за шистовата революция-само за 5 години САЩразвиха производството на шистов газ до над 800 млд.кубика.Околната среда се взриви ,но скокът е факт.Второ,пак в САЩ (и Канада),в областта Алберта се приложи технологията за добив на петрол от нефтоносен пясък.Днес в САЩ се произвеждат 500 хил.барела.суров петрол дневно.Не е много но си е богатство.Справка със западни източници показва: 1/Русия преди две години е предоставила концесии за преработване на нефтоносни пясци в Сибир(най-голямото находище в света).2/Русия вече 10 години западни концесионери сондират в шелфа на северно море.След въвеждането на санкциите проучванията са замразени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 13 rate down comment 5
Pyramid
преди 9 години
Много си ми интересен, и ти са си кажел. Щатите да не могат да предвидят Путин? Ами, значи, някой е мнооого зле. Това, да му слагаш моенни бази по границата и..." да не можеш да предвидиш" как ще реагира? Те знаеха и за 11.9.2001-ва, и пак "не предвидиха", същите тези вашингтонски "пожарникари".Виж, че са до ушите в кал и престъпления /сори, точно "грешки" не са!/, е факт. Както е факт, и че манипулират по всякакви допустими и недопустими начини цени на петрола, държавни политики в уж независими държави и т.н. та, ****ната ти, драги. *** си разказвай басните на други, заблудени като теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 9 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
офф *** какво най-обичаш ве по чия глава по долната ли, кат се появят такива кат тебе нещастници google преводач ли ти треа ? ми като е manageble отиди и се напий от там или опрай статията в Wikipedia и им кажи и на онея в New York .... за кво стачкуватhttp://***.cnbc.com/id/102289031#.да те *** в кухата градинска лейка за ко ли се занимавам с таков *** като тебе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 13 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 9 години
Крас, вероятно ти ставаш, направил си като олигарсите и сега си почиваш на Малдивите. Понеже обаче ти доскуча, реши да светнеш простолюдието как стоят нещата. Благодарим ти!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 15 rate down comment 11
крас
преди 9 години
НЯКОИ ПИТАТ КОГА ДА ОБРЪЩАТ ДОЛАРИТЕ В РУБЛИ.ЗАКЪСНЯХТЕ ГОСПОДА.ТОВА ВЕЧЕ ГО НАПРАВИХА РУСКИТЕ ОЛИГАРСИ КОИТО РАЗТОВАРИХА ДОЛАРИТЕ СИ ПРИ КУРС НА РУБЛАТА 80 ЗА $ !СЛЕД ОЩЕ НЯКОЙ ДРУГ ДЕН ЩЕ КУПУВАТ ДОЛАРИ ПРИ НОВ КУРС ОКОЛО 50 РУБЛИ ЗА $ЗА СЪЖАЛЕНИЕ НЕ СТАВАТЕ И ЗА ЧИРАЦИ НА ТЕЗИ КОИТО РАБОТИХА НА МАГУРАТА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 5
IAzDaKaja
преди 9 години
флuid, but there is no evidence that this is occurring".Най-обичам с линковете на хитреците по техните глави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 4
IAzDaKaja
преди 9 години
...contaminate them with fracturing
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 5 rate down comment 4
IAzDaKaja
преди 9 години
По темата е това:Massachusetts Institute of Technology concluded that "The environmental impacts of shale development are challenging but manageable." ... "There has been concern that these fractures can also penetrate shallow freshwater zones and contaminate them with fracturing
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още