IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Сделката за Гърция само отлага неизбежното

В дългосрочен план страната в крайна сметка ще трябва да се откаже от еврото, смята известният икономист

20:53 | 16.07.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ел-Ериан: Сделката за Гърция само отлага неизбежното

Въпреки новия спасителен пакет, все още има голям риск, че Гърция в крайна сметка ще трябва да се откаже от еврото, смята влиятелният икономист Мохамед Ел-Ериан, цитиран от CNBC.

"Базовият сценарий все още е, че Гърция в крайна сметка ще излезе от еврозоната", каза той.

Но в краткосрочен план пътната карта за сделката по дълга, която премина в гръцкия парламент рано в четвъртък, трябва да върви сравнително гладко, каза главният икономически съветник на германския финансов гигант Allianz.

По-рано днес ЕЦБ днес реши да увеличи спешната ликвидна помощ за гръцките банки с 900 млн. евро за една седмица. Преди това таванът на програмата ELA (Emergency Liquidity Assistance) бе замразен на равнище 88,6 милиарда евро. С днешното увеличение той става 89,5 милиарда евро. 

В дългосрочен план обаче ще стане "напечено" за Гърция, предупреди Ел-Ериан, бивш съ-изпълнителен директор на Pimco. "Гърция няма контрол над спасителната програмата, така че изпълнението ще е трудно. Финансирането е голямо предизвикателство."

Няма да бъде лесно да се рестартира икономиката, която продължава да се свива. Ще бъде скъпо да се преструктурира и рекапитализира гръцката банкова система.

"МВФ е под огромен натиск да прави неща, които не би трябвало да прави, а именно - да отпуска заеми в ситуация, в която няма устойчивост на дълга", каза Ел-Ериан, който е прекарал 15 години във Фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 0
mick
преди 8 години
Сенчестата им икономика разчита на многото пари идващи от кредитите дето вече ги няма....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 2
iivanoff
преди 8 години
"В дългосрочен план страната в крайна сметка ще трябва да се откаже от еврото!"Ако приемем, че хората определят какво да иска "страната" им:Тогава "страната" не може да се откаже от нищо САМА, ако живеещите в нея хора не го ИСКАТ! Но, щом всъщност "страната" прави винаги неща които хората не искат, и не прави неща които хората искат, то явно НЯКОЙ ДРУГ определя какво да прави "страната", а не хората, и той не се интерисува изобщо какво искат хората!Следователно, определянето какво САМА ще направи (или може, трябва и т.н.) дадена "страната" няма никакъв смисъл, освен да отвлече маймунското внимание, от ТОЗИ, който определя винаги какво да прави дадената "страна"!Но всъщност, маймуните държани в НЕзнание, се балансират към него чрез заблудата: "Щом те не знаят нещо, следователно никой не го знае!" /форма на аргумент от незнание/.Което ЯВНО е много добре познато на Автора!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
Греши защото Гърция има пари - 50% сенчеста икономика и т.н.буфериСтава въпрос за системна криза защото сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва(и коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsКазано кратко знам как да се оправи всичко и трябва синхронизация на ниво Г-20 и ООН - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885Не мога да заповядам на държавите да вземат правилните мерки затова пиша и преповтарям с цел да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно За офшорките и (коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още