IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се 4-5% икономически спад в Гърция тази година

Съживяване на икономиката може да се очаква от втората половина на 2016 г., заяви вицепремиерът Янис Драгасакис

16:21 | 02.08.15 г. 14
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Икономическият спад в Гърция тази година може да достигне 4-5 процента от брутния вътрешен продукт (БВП), ако няма компенсиращи мерки, които да противодействат на рецесията, и да достигне апогея си в близките 6-8 месеца, заяви вицепремиерът Янис Драгасакис в интервю за в. "Риълнюз", цитирано от ТАСС.

Драгасакис добави, че съживяване на икономиката може да се очаква от втората половина на 2016 г.

Отговаряйки на въпрос как може да се ограничи рецесията, вицепремиерът каза, че подписването на споразумение с кредиторите за трета кредитна програма в размер около 86 милиарда евро и рекапитализацията на банките ще помогнат за отстраняване на несигурността в икономическата сфера. 

Гръцките банки, които имат в баланса си голям обем несъбрани заеми и през последните месеци изгубиха 48 милиарда евро от масовото теглене на депозити от физически и юридически лица, се нуждаят от около 25 милиарда евро за рекапитализация. За да се предотврати краха на банките, на 29 юни бе въведен контрол на движението на капитали, включващ ограничения за парични преводи в чужбина и замразяване на депозитите на фирми и граждани.

Гръцките власти може да поискат до 24 милиарда евро в рамките на първи транш помощ от международните кредитори, предаде Ройтерс, позовавайки се на гръцки медии. Средствата щели да отидат за подкрепа на банките и за погасяване на дългове към Европейската централна банка (ЕЦБ).

Атина е в процес на преговори с Европейската комисия и МВФ за помощ от 86 милиарда евро. Този пакет може да стане третия от помощта, отпусната след 2010 г. Вече бе съобщено, че се планира рекапитализацията на гръцките банки да завърши до края на 2015 г.

По данни на Банката на Гърция обемът на всички депозити в гръцки банки се е свил от 178 милиарда евро в началото на ноември 2014 г. до 130 милиарда евро в края на юли тази година. От 48 милиарда евро, изгубени от банките в този период, 70 процента са изтеглени от граждани, 20 процента - от предприятия и 10 процента - от държавни организации. (БТА)

Темата за Гърция може да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 19
Атанасио
преди 8 години
Ето данни за разходите за лихва като % от държ.дълг - http://***.debtclocks.eu/eu-ranking-expenditure-on-interest-payments-in-percent-of-public-debt.html Ето БВП ,дългът и дефицитите в ЕС - http://***.debtclocks.eu/select-an-eu-member-state.htmlДа вземем Италия - 3,52% лихва по 2,154трлн. дълг = 75млрд. а дефицита е 46 млрд. - казано просто намалят се до 0,1% лихвите с данък и няма дефицит Тъй като БВП не може да расте следва или фалит или лихви до 0,1% ,и може инфлация която увеличава неравенството и крайното търсене тоест няма измъкване защото става въпрос за системна криза и трябва смяна на системата както казва проф. Джефри Сакс - дълбока реформа на световната финансова система - http://darikfinance.bg/***/111777#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 17
Атанасио
преди 8 години
Ако БВП е 100млрд. и дългът 100% при спад на БВП с 25% дългът става 133%но ако БВП скочи с 25% дългът става 80% от БВП при 0% лихва Бившият банкер го каза точно- http://***.investor.bg/analizi/91/a/gryckite-problemi-maskirat-narastvashtite-riskove-v-italiia-i-franciia-197409/ ''Реалният БВП ще трябва да нарасне повече от два пъти от прогнозираните равнища, за да може съотношението на държавния дълг към БВП първо да се стабилизира, а след това и да намалее'' Проблема е ,че не може БВП да расте непрестанно и някои държави са преминали таванът и съм обяснил в коментар 3 и 1 - http://darikfinance.bg/***/116481#commentsСтава въпрос за системна криза защото БВП има таван и не може да расте безкрайно а на ''системата'' с лихви и т.н. доходност е нужно постоянен растеж
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Гръцките власти може да поискат до 24 милиарда евро в рамките на първи транш...е отсега нататък не се знае колко още ше искат...клин клин избива ама докога ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още