IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Старт на преговорите между кредиторите и Атина за третия спасителен план

От Гърция се очакват още реформи и те са част от преговорите в момента, коментира говорител на ЕК

15:40 | 27.07.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Старт на преговорите между кредиторите и Атина за третия спасителен план

В Атина започнаха преговорите на представителите на „четворката“ - Европейската комисия, Европейската централна банка (ЕЦБ), Международния валутен фонд (МВФ) и Европейския стабилизационен фонд (EFSM) с гръцките власти за третата спасителна програма за Гърция. Това потвърди в обедния брифинг в Брюксел говорителят на ЕК Мина Андреева.

„Прогресът върви стъпка по стъпка“, коментира тя и допълни, че след като гръцкият парламент е приел първите мерки, кредиторите са удовлетворени и техническите екипи на „четворката“ са пристигнали в Атина за началото на преговорите. Споразумението ще бъде подписано възможно най-скоро, допълни Андреева.

Тя обаче отказа да даде конкретен отговор дали на гръцкото правителство ще му се наложи да прокара и реформата в пенсионната система преди подписването на официалното споразумение за третата спасителна програма за южната ни съседка.

„Очакват се още реформи и те са част от разговорите, водени в момента“, коментира говорителят на Комисията.

Техническите екипи на кредиторите пристигнаха в гръцката столица в края на миналата седмица. Очакванията бяха разговорите да започнат веднага предвид ограниченото време, което има Гърция, за да погаси нова порция задължения към Европейската централна банка.

От ЕК обаче уточниха, че търсят „сигурно“ място, на което да проведат разговорите с гръцките власти. В крайна сметка то беше намерено – неназован хотел в центъра на града, и разговорите започнаха.

Като се има предвид, че окончателното споразумение трябва да влезе в гръцкия парламент най-късно на 18 август, е ясно, че преговорите ще бъдат постоянни, чак до изработването на окончателния текст, отбеляза гръцката правителствена говорителка Олга Геровасили, цитирана от ТАСС.

Надеждите са споразумението да бъде подписано преди 20 август, когато Атина трябва да плати 3,2 млрд. евро на ЕЦБ. Ако то не бъде финализирано дотогава, Гърция ще трябва да приеме още едно мостово финансиране от ЕС. 

Развитието на ситуацията в Гърция можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Каквото и да се споразумеят то ще е с изначална нищожност поради невъзможен предмет. Тази нищожност ще се прояви в това, че проблемът Гърция не само няма да бъде решен, но ще ескалира , а с това ще ескалира и доходността на дълговите книжа в евро зоната. Условията поставени от кредиторите са аналогични на това да дам в заем на Бай Петко краваря,който разполага с 5 крави 1 млрд. евро, като запишем, че лихвите и главницата ще ми се заплащат от увеличения добив на мляко, който средно от 10литра на крава да нарасене на 50 литра, без значение че медицинската/икономическа наука не познава пример за такова нарастване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още