IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Юнкер призова за Европа на две скорости

По думите му страните в ЕС няма да могат да се развиват с една и съща скорост и да се движат в една и съща посока

21:17 | 19.11.15 г. 17
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) трябва да разработи рамка, която да позволи на ядро от страни от ЕС да следват заедно всички политики, а други да бъдат не толкова ангажирани с тях. Това предложи председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер по време на дискусия с граждани в Брюксел, предава EUobserver.

“Смятам, че в крайна сметка няма да бъде възможно 33, 34 или 35 страни да се развиват с една и съща скорост, в една и съща посока”, коментира Юнкер.

28-те страни членки на ЕС водят преговори с други балкански държави  с цел присъединяването им към блока. В началото на мандата си Юнкер обаче заяви, че в рамките на периода, в който той стои начело на ЕК (до 2019) ЕС няма да се разширява.

Част от 28-те страни членки вече работят в по-тясно сътрудничество по някои въпроси, отколкото други. Най-видно е това по отношение на 19-те държави, които използват единната европейска валута и координират бюджетните политики. Освен това имат банков съюз, който позволява на всички големи банки в еврозоната да имат единен надзорен орган - Европейската централна банка (ЕЦБ). Шенгенските държави междувременно споделят обща външна граница и са премахнали граничните проверки помежду си.

Юнкер заяви, че ЕС трябва да преразгледа своята организация, за да се увери, че членките  могат да споделят политиките ѝ с различни скорости, ако желаят.

“Един ден ще трябва да преосмислим европейската архитектура с група от страни, които ще правят неща, всички неща заедно, и другите, които ще се позиционират далеч от ядрото”,  допълва още той.

По време на събитието Жан-Клод Юнкер заяви, че няма да има Brexit.

“Прекарах три години от живота си в избягването на Grexit. Няма да прекарам още три, за да улесня Brexit”, категоричен е той. Юнкер отново призова за обща отбранителна политика на ЕС. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 20 rate down comment 6
studioaa
преди 8 години
Аз говоря за края на ЕС още от 1997 когато Костов дойде на власт и тръгнахме да влизаме в това недоносче и си продадохме индустрия за 30 млрд. $ за няма 3 млрд $. А това е преди цели почти 19 години. ЕС реално в момента не съществува, нековата ликвидация е само формалност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Jorkata
преди 8 години
Още от 70-те години разни умни хора предричаха, че това ще е най-големия проблем на ЕС... май чак сега на еврокретените им узряха кратуните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 34 rate down comment 5
deant
преди 8 години
Тая новина заедно с онази другата за Холандия и "мини Шенгена" бележат началото на края на ЕС. Цъкайте ми колкото искате минуси, аз това ви го говоря поне от 2 години. Вие си изберете как да оправдавате евробщрократите.. а да и да си изберете на коя скорост да карате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Баси скоростната кутия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
ДХДО
преди 8 години
Абе май нещата отиват на модел : "Европа на 28 скорост"и
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 27 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
България де ше е ...на задната скорост ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още