IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанци в Германия отказват работа: "Гости сме на Меркел"

Над 1,2 млн. бежанци пристигнаха в страната през 2015 г. в търсене на нови възможности

12:49 | 19.08.16 г. 49
<p>
	Бежанци на обучение в берлинския Институт по междукултурни комуникации. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Бежанци на обучение в берлинския Институт по междукултурни комуникации. Снимка: Ройтерс

Бежанци в Германия отказват да започнат работа с мотива, че са „гости на канцлера Ангела Меркел“, пише британското издание The Express, като се позовава на коментари на местната германска администрация.

Кметът на Валденбург (Саксония) Берн Полерс коментира, че местните власти харчат по почти 700 евро на човек за издръжка на бежанците.

Според германското законодателство търсещите убежище нямат право да работят, но могат да извършват доброволен труд. Преди няколко месеца правителството лансира програма за осигуряване на работа на бежанци - под формата на обществено полезен труд, при който заплащането е 1,10 евро на час. 

Когато обаче такова нещо се предложи на бежанците, те отказват и заявяват, че са гости, а гостите не трябва да работят. Въпреки опитите за убеждаване бежанците отказват да започнат каквато и да било работа, обяснява още Полерс.

В град Цвикау (Саксония) смятат, че с работа бежанците ще бъдат по-лесно интегрирани и приети в обществото. Затова и местната администрация предлага работа с минимално заплащане – малко над 20 евро за 20 часа работа. Когато обаче бежанците разберат, че в Германия има минимална ставка на заплащане от 8,50 евро на час, те бързо напускат.

Полерс е наясно как ще се отразят коментарите му на аргументите на противниците на пристигащите бежанци. Този проблем обаче трябва да бъде чут на фона на средствата, които харчат местните администрации за бежанците.

През миналата година германският канцлер Ангела Меркел беше убедена, че Германия може да се справи с бежанската вълна. Над 1,2 млн. бежанци – основно от Сирия, Ирак и някои африкански държави, пристигнаха в страната, припомня Politico.eu. Година по-късно Меркел заяви, че застава зад думите и политическите решения и допълни: „Никога не съм твърдяла, че ще бъде лесно“.

Германците обаче не са убедени, че Германия „може да се справи“ с бежанската вълна, показват социологическите проучвания. И обвиненията срещу Меркел се чуват все по-ясно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

37
rate up comment 7 rate down comment 4
vsic4ko_e_otnositeln
преди 7 години
Не знам какво точно преподаваш, но се пише култура, не "колтура".... Понякога е важно :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 29 rate down comment 6
serafima
преди 7 години
Уж познавам мисленето на моите сънародници и в частност на тези, които участват в този форум, но ми се губи нещо и това ме безпокои. Повечето са склонни да упрекват "бежанците", но тук с ПЪЛНА сила важи поговорката - не е луд който яде баницата, а който му я дава. На един 4 септември Меркел им каза "Елате всички, които искате. Ще се справим". Следващо изречение: "Но да не идват от Западните Балкани, защото ще ги върнем (които са без документи, но мюслитата с документи ли бяха?). Меркел издъни ЕС и затрива Европа с нейната колтура и цивилизация. Правя уговорката, че преподавам лекции по глобализация и това, което прави тя, ВЪОБЩЕ не се вписва в тези процеси. Тя насилва потоците, насилва страните от ЕС да приемат нейните заповеди и ако не го направят, значи не са демократични. Думи нямам за такова безумие. И моля, моля, хайде без тези полуаргументи, че й трябва евтина работна ръка. Обяснението е друго, но решението е като народите на ЕС се вземат в ръце и се опъна на лидерите на ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 4 rate down comment 16
Стоян Петров
преди 7 години
Наистина изглежда много не на място споменаването на руснаците, но нали помниш "Картаген трябва да бъде разрушен!".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 12 rate down comment 5
supertrader
преди 7 години
Те са там за да бъдат храната и повода за социалното. Нормален европеец никога няма да иска да го издържа държавата или някой друг, въпрос на чест и достоинство е. Така обаче социалното не върви а политиците които много го обичат имат силна нужда от него - ЗАЩОТО то е добрия повод те да преразпределят пари и пари да минават през ръцете им. Всъщност Меркел трябва да е направо щастлива че тези субекти искат на социални помощи да живеят. Много добре е знаела кого кани и защо ги кани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 20 rate down comment 1
scott
преди 7 години
БЕЖАНЦИТЕ КЕФЪТ!Мърморкел е бита карта! Пирамидата на властта си мисли, че секи, който им дойде беженац, ше научи и спазва правилата. Години на бавна интерграциа и черна работа. това очакват, на това са свикнали.АМА ЕТО СЯ, ЧЕ ИСЛАМИСТИТЕ КАЗВАТ: НИЕ СМЕ ДОШЛИ ДА НИ СЛУГУВАТЕ. ПОМОЩИ, ГЪРБЕТЕ СЕ И ДА СТАВА НА НАШТА. АКО НЕ - ЗЕМИ ТОЗ АТЕНТАТ, ГЕПИ ТВА НАСИЛИЕ.Браво исламисти! давате им нагледен урок в реално време кво значи ислам, как требва да се отнасят към него и прочее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 3 rate down comment 5
rover
преди 7 години
Zugzwang is a situation found in chess and other games wherein one player is put at a disadvantage because they must make a move when they would prefer ...Та така. Пише се Цуг, а не цунг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 1
julian12
преди 7 години
Отговорът е много ***. Някой, Някъде има проблем и трябва да ги реши Някак си ползвайки Някого си. Цунг-Цванг-а е заложен вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 22 rate down comment 0
lozkhris
преди 7 години
Как ще са неканени?Ти не помниш ли, че миналата година източногерманската к.р.ава директно има каза "Заповядайте, елате"?! Е, месец след това започна да настоява за квоти за разселване из цяла Европа,зер и другите да вкусят от тоя забранен плод, но тва не е толкова важно. Важно е, че оня ден каза, че ислямският радикализъм не бил от бежанците, а от тях си - демек, те нормално там в Цуфенхаузен са си радикални ислямисти са, кво...Та така де - "неканени" те не са. Поканени са и имат съвсем ясна представа къде отиват и за какво. И "работене" изобщо не им влиза в "аджендата"....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 28 rate down comment 1
0pk
преди 7 години
Независимо за какво е статията, ама и руснаците е добре да намесим. Зад всеки ъгъл има руснаци, лоша работа ей. Е сега под прозореца ми някви говорят на руски, бягам да видя дали не са зелени човечета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 16 rate down comment 0
0pk
преди 7 години
Сигурно щото никой не ги е помолил да си ходят :DНо за всяко гости си има край. Меркелица да си направи няколко селфита за спомен и да ги разпраща кой-откъдет е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още