IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бежанци в Германия отказват работа: "Гости сме на Меркел"

Над 1,2 млн. бежанци пристигнаха в страната през 2015 г. в търсене на нови възможности

12:49 | 19.08.16 г. 49
<p>
	Бежанци на обучение в берлинския Институт по междукултурни комуникации. Снимка: <em>Ройтерс</em></p>

Бежанци на обучение в берлинския Институт по междукултурни комуникации. Снимка: Ройтерс

Бежанци в Германия отказват да започнат работа с мотива, че са „гости на канцлера Ангела Меркел“, пише британското издание The Express, като се позовава на коментари на местната германска администрация.

Кметът на Валденбург (Саксония) Берн Полерс коментира, че местните власти харчат по почти 700 евро на човек за издръжка на бежанците.

Според германското законодателство търсещите убежище нямат право да работят, но могат да извършват доброволен труд. Преди няколко месеца правителството лансира програма за осигуряване на работа на бежанци - под формата на обществено полезен труд, при който заплащането е 1,10 евро на час. 

Когато обаче такова нещо се предложи на бежанците, те отказват и заявяват, че са гости, а гостите не трябва да работят. Въпреки опитите за убеждаване бежанците отказват да започнат каквато и да било работа, обяснява още Полерс.

В град Цвикау (Саксония) смятат, че с работа бежанците ще бъдат по-лесно интегрирани и приети в обществото. Затова и местната администрация предлага работа с минимално заплащане – малко над 20 евро за 20 часа работа. Когато обаче бежанците разберат, че в Германия има минимална ставка на заплащане от 8,50 евро на час, те бързо напускат.

Полерс е наясно как ще се отразят коментарите му на аргументите на противниците на пристигащите бежанци. Този проблем обаче трябва да бъде чут на фона на средствата, които харчат местните администрации за бежанците.

През миналата година германският канцлер Ангела Меркел беше убедена, че Германия може да се справи с бежанската вълна. Над 1,2 млн. бежанци – основно от Сирия, Ирак и някои африкански държави, пристигнаха в страната, припомня Politico.eu. Година по-късно Меркел заяви, че застава зад думите и политическите решения и допълни: „Никога не съм твърдяла, че ще бъде лесно“.

Германците обаче не са убедени, че Германия „може да се справи“ с бежанската вълна, показват социологическите проучвания. И обвиненията срещу Меркел се чуват все по-ясно. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 34 rate down comment 0
data
преди 7 години
Че те арабелите кога и къде са работили ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 23 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Щом не искат да работят тогава обратно в средата на морето през което са минали на път за Европа. Без лодки и спасителни жилетки. Направо да ги качват на самолетите и да ги пускат отвисоко във водата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 25 rate down comment 12
unicornblade
преди 7 години
Има теория (от руски анализатори), че за да поддържа икономиката си без война на САЩ им трябва да погълнат други имкономики по модела по който западна Европа погълна икономиките на източна Европа. Затова те сключиха транстихоокеанското споразумение и искат да сключат и трансадреатическото. (Под САЩ разбирай Рокфелер и т.н.). За да го сключат на САЩ им трябва слаба Европа.Богатите европейски фамилии (Рокшилд, Уиндзорите в Англия и богатите индустриялни фамилии в северна Италия) знаят какъв ще е резултата ако се подпише споразумението и се борят да не се подпише. Но единствения вариянт да не се подпише е да се разпадне Европа и те за това работят. Та двете групи се надпреварват във времето.Апропо англичаните се спасиха вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 38 rate down comment 2
lyusien
преди 7 години
Времето за гости свърши Чужденците или трябва да се интегрират и работят или да си отиват там от където са дошли или където искат другаде Огромен шанс е че им едадена възможност да живеят в най богатата и толерантна част на света Ако не искат се връщат обратно в *** Изборът е техен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 37 rate down comment 3
Стефчо
преди 7 години
театъра на абсурда е, че най-мощния икономически съюз няма обща армия, полиция, граничари, ефективни и с правомощия парламент, президент и правителство и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 27 rate down comment 3
ДХДО
преди 7 години
В общи линии абсурда достига до там, че трябва да се "назначат"(на щат) потребители , та да се генерира нужното потребление, за да седи в баланс системата ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 4
ДХДО
преди 7 години
Ами ... всяко изхарчено евро създава заетост, на мене друг механизъм не ми е известен за създаване на заетост и задвижване на ТАЗИ икономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 24 rate down comment 2
ratten
преди 7 години
значи с тия помощи всеки тарамбука е "открил" ново работно място....ама май не баш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 63 rate down comment 2
melon
преди 7 години
Това е театър на абсурда. Един от най-мощните икономически съюзи не може или не иска да си защити границите и се оставя да бъде превзет отвътре. Как е възможно да се случва това?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 69 rate down comment 0
driverf1
преди 7 години
Да,а за българите избраха максималния срок за недопускане за интегриране в тяхната система,а за "високо" образованите гости си отвориха обятията веднага.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още