IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ вече притежава облигации на стойност близо 1 трлн. евро

Държавните ценни книжа продължават да са привлекателни заради спекулациите, че икономистите в ЕЦБ ще разширят плана за стимули

16:00 | 30.08.16 г. 37
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доходността по държавните облигации в еврозоната се задържа около исторически ниски нива, a програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за стимули е напът да достигне вододел, който държи инвеститорите заинтересовани, пише Bloomberg.

Публичният дълг, който банката притежава в рамките на програмата за количествени облекчения, нараства до 990,8 млрд. евро, сочат официални данни от понеделник. Държавните ценни книжа продължават да са привлекателни заради спекулациите, че икономистите в ЕЦБ ще разширят плана за стимули, особено предвид инфлацията, която е далеч под целевото ниво от 2%. Планът за изкупуване на активи се очаква да продължи поне до март 2017 г.

Доходността по 10-годишните германски държавни облигации предстои да изпрати трети пореден месец, през който е под нулата. Испанските ценни книжа със сходен матуритет са близо до исторически най-ниското си ниво, достигнато по-рано през август, въпреки че страната вече осми пореден месец се затруднява да формира правителство.

“Вероятно все още има известен шанс да разширят програмата за количествени облекчения в някакъв момент догодина”, казва Ричард Кели, председател на звеното за глобални стратегии в Toronto Dominion Bank в Лондон. „От гледна точка на ЕЦБ инфлацията като цяло е или в унисон с прогнозите, или по-висока. Въпреки това те няма да постигнат целевото ниво през идните 12 месеца“, допълва той.

Към 15:10 часа българско време 10-годишните германски облигации са с доходност -0,093%. Тя падна под нулата за пръв път през юни и се задържа под това ниво вече шест седмици.

Доходността по испанските 10-годишни ценни книжа се повишава до 0,937%. На 18 август тя достигна рекордно дъно от 0,910%.

Следващото заседание на ЕЦБ за паричната политика е на 8 септември, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

25
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
И тя продължава естествено.Просто успяха да замажат очите на едно поколение икономисти с печатане на пари (QE, отрицателни лихвени проценти) и "нетрадиционни политики".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 14
emilioner
преди 7 години
Нищо не разбирате от пари, Япония има огромен износ от 50 години, тоя износ го правят индустриални корпорации за които в Европа не сме и чували,ако тези корпорации не си обърнат парите от износ в ценни книжа бонове акции дългове деривати итн ще изтеглят кеша от пазара,това ще принуди ЦБ да напечатат нови за може населението и икономиката да ги ползва, това естествено ще доведе до обезценяването на това което корпорациите държат и затова се купуват бонове които им служат не само като доходност но ги използват като обезпечения отдават ги като заеми на други корпорации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 11
emilioner
преди 7 години
чрез напечатани от централните банки, се спасяват цели държави с фалшифицирани рейтинги по политически причини, като в замяна държавите на тези централни банки, които купуват получават (гео)политическо влияние. Ако не беше това кризата още щеше да продължава,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"без него международната търговия е невъзможна..."Засега.И не навсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 1
studioaa
преди 7 години
И кои са тези "местни компании", които имат 10 трилиона $ кеш, за да финансират Япония и 20 трилиона $ кеш, за да финансират САЩ? Нито една компания в целия свят няма повече от 100 млрд. $ излишен кеш дори и Apple или Google... А за да се финасира само Япония няма стигнат всичките IT компании в целия свят, а за САЩ да не говорим. $ се държи само защото без него международната търговия е невъзможна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"Понеже САЩ е демокрация за пример по целия свят"това може да си го ползвате за вътрешна употреба в централата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 13
emilioner
преди 7 години
Понеже САЩ е демокрация за пример по целия свят,ФЕД са изкарали списък със това кои са най големите държатели на имитиран дълг преди година две го четох на англиийски някаде и ясно си спомням процентите 60-65 процента частни компании в САЩ после Япония, Китай и Саудитска Арабия при японците пък процента е още по голям за местните компании.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"пак няма да са на загуба.".. докато не загубят всичко. Дори и живота си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
"Ако търпяха загуби нямаше да ги купуват"Не съвсем.Определено търпят финансови загуби, за сметка на политическо влияние, корупция, пазари. Това е търговията с бондове в момента.Чрез напечатани от централните банки, се спасяват цели държави с фалшифицирани рейтинги по политически причини, като в замяна държавите на тези централни банки, които купуват получават (гео)политическо влияние. Власт.Наскоро дори търговията на инструменти с фиксирана доходност беше сравнена с търговия на ресурси, точно защото вече НЕ носи фиксирана доходност, а по-скоро се разчита спекулативната им цена да се покачи в даден момент в бъдещето. Този тип изкривяване е дори по-лош ако бяха (не че не търгуват!) на пазара на акции..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 14 rate down comment 0
nobel
преди 7 години
Централните банки, като знам откъде им идват парите не е чудно, че си купуват ДЦК. С тия пари и мястото откъдето ги взимат и вилно място на Сатурн да си купят пак няма да са на загуба. И за това никой не е притеснен от космическите цифри на държавните дългове в момента. Човекът е единственото животно, което се спъва два пъти в един и същи камък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още