IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ вече притежава облигации на стойност близо 1 трлн. евро

Държавните ценни книжа продължават да са привлекателни заради спекулациите, че икономистите в ЕЦБ ще разширят плана за стимули

16:00 | 30.08.16 г. 37
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Доходността по държавните облигации в еврозоната се задържа около исторически ниски нива, a програмата на Европейската централна банка (ЕЦБ) за стимули е напът да достигне вододел, който държи инвеститорите заинтересовани, пише Bloomberg.

Публичният дълг, който банката притежава в рамките на програмата за количествени облекчения, нараства до 990,8 млрд. евро, сочат официални данни от понеделник. Държавните ценни книжа продължават да са привлекателни заради спекулациите, че икономистите в ЕЦБ ще разширят плана за стимули, особено предвид инфлацията, която е далеч под целевото ниво от 2%. Планът за изкупуване на активи се очаква да продължи поне до март 2017 г.

Доходността по 10-годишните германски държавни облигации предстои да изпрати трети пореден месец, през който е под нулата. Испанските ценни книжа със сходен матуритет са близо до исторически най-ниското си ниво, достигнато по-рано през август, въпреки че страната вече осми пореден месец се затруднява да формира правителство.

“Вероятно все още има известен шанс да разширят програмата за количествени облекчения в някакъв момент догодина”, казва Ричард Кели, председател на звеното за глобални стратегии в Toronto Dominion Bank в Лондон. „От гледна точка на ЕЦБ инфлацията като цяло е или в унисон с прогнозите, или по-висока. Въпреки това те няма да постигнат целевото ниво през идните 12 месеца“, допълва той.

Към 15:10 часа българско време 10-годишните германски облигации са с доходност -0,093%. Тя падна под нулата за пръв път през юни и се задържа под това ниво вече шест седмици.

Доходността по испанските 10-годишни ценни книжа се повишава до 0,937%. На 18 август тя достигна рекордно дъно от 0,910%.

Следващото заседание на ЕЦБ за паричната политика е на 8 септември, посочва Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Абе тва Repoman нещо от репа ли идва или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 1
nobel
преди 7 години
Държавните ценни книжа продължават да са привлекателни .....?!!?-----------------------------------Ама вие това сериозно ли? Надявам се да не е препоръка за покупки. От години питам и разпитвам в тоя сайт дали някой от пишещите или четящите притежават ДЦК, но за сега нямам НИТО ЕДИН положителен отговор. Тая статия освен хумористичен или саркастичен коментар не заслужава нищо друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 0
studioaa
преди 7 години
Не беше на Заир, а на Зимбабве. Тази сметка не включва обаче облигациите купени от банките с пари взети при 0% лихва от ЕЦБ разбира се. Тези облигации са пак купени от ЕЦб но чрез посредници по веригата. Реално ЕЦБ днес държи облигации за поне 5 трилиона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 2
Repoman
преди 7 години
Браво на ЕЦБ, добре е да се трупат повече капитали.1 трлн.евро е добър капитал за начало, дано скоро да станат 2, после 5 и т.н. трлн. евро, за да се види че ЕС е силен и има пари в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 1
Hermes73
преди 7 години
Браво на ЕЦБ!!! Преди десетина години и Националната Банка на Заир притежаваше активи измервани в трилиони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още