IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия все пак подкрепи CETA

Политическите лидери в страната са постигнали консенсус, обяви белгийският премиер

14:02 | 27.10.16 г. 46
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Белгийските политически лидери са постигнали консенсус и ще подкрепят търговското споразумение CETA между Европейския съюз и Канада, заяви белгийският министър-председател Шарл Мишел, цитиран от ВВС.

Той заяви, че е постигнато споразумение след последния кръг преговори с френско-говорящите общности в Белгия, заради които сделката бе спряна.

Насрочената за днес в Брюксел церемония по подписването на споразумението бе отменена, след като белгийската провинция Валония се обяви твърдо против CETA.

Белгийската сделка все пак ще трябва да бъде одобрена и от останалите 27 страни членки на ЕС.

Съгласно федералната система на Белгия националното правителство на страната не може да подпише сделката, докато тя не бъде одобрена от всичките шест регионални парламента.

Френско-говорящата Валония, която има население от 3,6 млн. души, се противопоставяше най-силно на сделката, искайки по-силни гаранции по стандартите в сферата на труда, околната среда и потребителите.

В социалната мрежа Twitter Мишел съобщи: "Всички парламенти сега могат да одобрят сделката до полунощ утре. Това е важна стъпка за ЕС и Канада".

За договорянето на СЕТА бяха нужни седем години. Споровете около споразумението предизвикаха нови опасения за бъдещото на британските преговори с ЕС по търговската сделка около Brexit.

Огромна пречка представлява планът да се създадат нови търговски съдилища, с които да бъдат решавани споровете между компаниите и държавите.

Валония се страхува, че с тях се предоставя твърде много предимства на мултинационалните компании. Регионът иска и по-голяма защита на валонските земеделци, които ще се изправят пред нова конкуренция от канадски внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

34
rate up comment 6 rate down comment 4
fri
преди 7 години
6 MZ/X,"Абсурдни са тези решения които изискват консенсус в ЕС. Време е ЕС да се федерализира и решенията да се взимат с обикновенно мнозинство, както става това вътре в държавите. "- тази измислена държава е много късно да се реформира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 6 rate down comment 6
fri
преди 7 години
4 misanthrope,какво е "kurcis"?- Употребявай български език, а не сръбски!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 7 rate down comment 5
fri
преди 7 години
не пишат обаче на каква цена или с какви заплахи след ултиманума от ЕСБелгия все пак подкрепила CETA в последния момент?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 7 години
Стовенчо е вечният стажант пиндо-***...все не му достига "малко".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 6 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 7 години
Я си представи, че се храня от злобата и презрението на "низшите". Или както се казва на родният Ви руски - чем хуже, тем лучьше!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 5
comet
преди 7 години
Тебе специално съм убеден че едва ли има някой да те уважава нито в България нито там където си взел гражданство и се подвизаваш на заплата. Дори мися че те знам кой си, къде и какво правиш,но си ми толкова противен от случайните срещи и на живо и по форумите, че освен едно презрение, друго не изпитвам към теб (щом това те прави щастлив в огромното ти нещастие).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 13 rate down comment 7
ing5rov
преди 7 години
Пияндурко , и ти ли си англо-сакс...да *** и галошш смотан !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 6 rate down comment 19
Стоян Петров
преди 7 години
Това което виждам - рев, сълзи и сополи! Успокойте се червени бабички! Въпреки смешният Ви плач, Ние англо-саксите ще победим(разбирай ще Ви поробим)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 19 rate down comment 2
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
3държавата отново може да се окаже задължена да плаща. Защото се споменява третиране към трета държава. Т.е. договорът ползва всяка възможна привилегия, която съществува във всяко друго споразумение. Ако някъде по някакъв повод (например при строителство на АЕЦ или на американска военна база), е предвидена възможност за компенсации, то тя автоматично се разпростира върху всички.Чрез подобни разпоредби корпорациите реално получават напълно безплатна застраховка срещу природни бедствия, за сметка на данъкоплатците. Няма нужда да се охарчват.Подобен текст в споразумението само доказва, че това не е никакво споразумение за свободна търговия. Това е договор за гарантиране на огромни привилеги на частни компании. Само името му е търговско. Същността му е вид корпоративен фашизъм.П.С. А някой хора в нашата държава и тук в този сайт са пълни идио.ти. Но като започнете да си плащате като попове за тарикатлъка тогава ще се сетите. Давам ви 2-3 години докато започнете да си плащате....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 15 rate down comment 2
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
2инвеститори. Примерно ако ЧЕЗ са прехвърлили собствеността формално на канадска офшорка, тогава държавата ще трябва да ремонтира за своя сметка цялата електроснабдителна мрежа. Ако Софийска вода също си направят формално фирма в Канада, тогава държавата ще трябва да подмени за своя сметка повредените тръби, и отново да ги предостави на концесионера.Ситуацията е абсурдна, защото засяга дори социални дейности. Например така наречените детски кухни чисто формално са търговско дружество. Ако земетресението потроши обектите, в които се готви храната, то очевидно държавата ще трябва да ги възстанови. За да има храна за децата. Но това, което струва примерно няколко стотин хиляди за цяла София, ще породи задължение да се покрият щети за милиарди в други области.Така фактически излиза, че за да не обезщетява никого, държавата не може да извършва дейности по възстановяване след земетресение! Градът трябва да остане в руиниА най-абсурдното е, че дори да зареже децата и метрото, ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още