IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Белгия все пак подкрепи CETA

Политическите лидери в страната са постигнали консенсус, обяви белгийският премиер

14:02 | 27.10.16 г. 46
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Белгийските политически лидери са постигнали консенсус и ще подкрепят търговското споразумение CETA между Европейския съюз и Канада, заяви белгийският министър-председател Шарл Мишел, цитиран от ВВС.

Той заяви, че е постигнато споразумение след последния кръг преговори с френско-говорящите общности в Белгия, заради които сделката бе спряна.

Насрочената за днес в Брюксел церемония по подписването на споразумението бе отменена, след като белгийската провинция Валония се обяви твърдо против CETA.

Белгийската сделка все пак ще трябва да бъде одобрена и от останалите 27 страни членки на ЕС.

Съгласно федералната система на Белгия националното правителство на страната не може да подпише сделката, докато тя не бъде одобрена от всичките шест регионални парламента.

Френско-говорящата Валония, която има население от 3,6 млн. души, се противопоставяше най-силно на сделката, искайки по-силни гаранции по стандартите в сферата на труда, околната среда и потребителите.

В социалната мрежа Twitter Мишел съобщи: "Всички парламенти сега могат да одобрят сделката до полунощ утре. Това е важна стъпка за ЕС и Канада".

За договорянето на СЕТА бяха нужни седем години. Споровете около споразумението предизвикаха нови опасения за бъдещото на британските преговори с ЕС по търговската сделка около Brexit.

Огромна пречка представлява планът да се създадат нови търговски съдилища, с които да бъдат решавани споровете между компаниите и държавите.

Валония се страхува, че с тях се предоставя твърде много предимства на мултинационалните компании. Регионът иска и по-голяма защита на валонските земеделци, които ще се изправят пред нова конкуренция от канадски внос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

24
rate up comment 14 rate down comment 2
DutyFree slava na Pu
преди 7 години
Всяка от страните Предоставя на инвеститорите от другата страна, чиито попадащи в обхвата инвестиции търпят загуби, дължащи се на въоръжен конфликт, граждански бунт, извънредно положение или природно бедствие на нейната територия, третиране, което е не по-малко благоприятно от това, което предоставя на своите собствени инвеститори или на инвеститорите на трета държава, което от двете е по-изгодно за засегнатия инвеститор, по отношение на възстановяването, обезщетяването, компенсирането или друг вид уреждане на въпроса.Преведено на по-*** език, държавата ще е длъжна да компенсира всяка загуба на международна корпорация, стига да е направила същото по адрес на местен субект. Т.е. например в София става земетресение и се поврежда метрото. Общината като собственик, вади пари и го ремонтира. С това едно местно предприятие каквото е метрополитенът, е било компенсирано за земетресението. След което за да се спази равенството, държавата трябва да покрие загубите и на всички други ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 12 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
"*** the EU" Баси колко беше права оная куха лейка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 20 rate down comment 4
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Ако ситуацията се зпази ще ти сложат не кръст, а полумесец на гроба! Ако ли случайно ти сложат кръст, не се чуди от оня свят, ако на другия ден дейде някой клет бежанец, та да ти го препикае, защото си ***! Иначе ти ще си се спасил вече, така или иначе, но ако имаш деца, те как ще живеят и в какъв пъкал ще ги оставиш!ЕС е империя, която служи на елит! Тука много хора се кахарят за Европа, като не могат да разберат, че това не е тяхната Европа, защото те от същата тази Европа са предвидени за подмяна, дефакто унищожение! Но хората са ***! Чавдарчетата много плакаха и за разтурянето на консомола и на СССР на времето, сякаш бе дошъл края на света... Сега е същото, живеят си в някаква утопия и сами си се надъхват, че са европейци и прочие. "Европейци" са мигрантите, които ги хранят с черни маслини, арабски хлаб и крехко телешко. Те са европейци, защото да си европеец означава да имаш свобода! Те я имат в придвижването, в религиозно отношение, финансово. Вие сте просто смешните им роби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 7 години
Абе прав си, ама се се надах да е по-нататъка, та поне поп да ме опее и да ми сложат кръст на могилката... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 12 rate down comment 5
ABBA
преди 7 години
Сите педеееерасти телесни и духовни могат да се радват!Край на западната държава такава.Тричлеките (частните съдилища в СССР) са пратили в небитието десетки милиони.....! Ама пусти евро..Г..ейски ценности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 28 rate down comment 5
DELCHO SMOKA
преди 7 години
Какво ви притеснява СЕТА? Било кончина за Европа? А вие от коя точно Европа си мислите, че сте част? От тази Европа, която до скоро българите не ги броеше за живи ли, или от тази Европа, която не иска да ви пусне в Шенген, въпреки че покривате условията? За коя Европа милееете да не бъде съсипана икономически? Да не би да милеете за тази Европа, която благодарение на разсипническата си социална система, подтиска жизнините и съпротивителни сили на местното население, за да го замени с араби? Тази ли Европа трябва да прсоперира икономически без СЕТА, та да продължава с фашистката си политика? Може би милеете за Европа, която взима решенията на тъмно в Брюксел, без каквото и да е съгласуване с ПОДАНИЦИТЕ СИ, извинявайте граждани! Милеете за оцеляването на Европа, която пуска 14-16(30) годишни мигранти, да учат с децата на поданиците? Истината е, че колкото по-бързо тази *** наречена ЕС фалира и в историята и остане дяволската и валута, толкова по-голям е шанса за спасение на всички..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 1
abdul
преди 7 години
Съгласен. Нещо като полицията в "смесените" райони - полицай бял+кафяв, да обаче то напрежението между правилата за етноса и правилата за белите си го има.. Не е лесен тоз съюз в един квартал, пък камоли за цял континент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 23 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Най-важния въпрос е да бъдем себе си, да отстояваме педята земя, в който сме под наем някой друга годинка, преди да ни приеме обратно, за да я завещаем на идните, така както сториха предците ни. Но ми се чини, че сме много ерозирали... Все пак - надеждата умира последна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 10 rate down comment 13
MZ/X
преди 7 години
Падането на визите с Канада също е повод за радост. Дано след това имаме добра новина и за САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
watergateory
преди 7 години
:) е, подобна организация би работила на високо ниво, не на ниво "пешак". По-скоро нещо като интерпол. Проблемът е обаче суверенитета и това, че решенията биха идвали от едно единствено място. Може би ако има 3-5 звена, които да са в различни региони в Европа и да се координират и обмендят инфо помежду си, това би било по-добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още