IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сред терора Лондон получи съболезнования от света, a Санкт Петербург – мълчание

Атаката в Русия изглежда не привлече такова внимание като тази във Великобритания, въпреки че бяха убити повече хора

14:42 | 05.04.17 г. 42
<p>
	Мъж изразява скръбта си пред паметното място на станция &quot;Технологический институт&quot; на метрото в Санкт Петербург. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Мъж изразява скръбта си пред паметното място на станция "Технологический институт" на метрото в Санкт Петербург. Снимка: Ройтерс

На 22 март един мъж използва кола и нож, за да нападне цивилни и полицаи пред лондонския дворец Уестминстър, емблематичния дом на британския парламент. Четирима души бяха убити в нападението, което скоро след това бе определено като терористичен акт. Извършителят бе застрелян от полицията.

Нападението бързо предизвика порой от шок и мъка из цял свят, пише Адам Тейлър в своя статия за вестник Washington Post, цитирана от БТА.

Световни лидери побързаха да изразят съпричастността си с хората в Лондон. Броени часове след атаката президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази съболезнованията си в Twitter. Междувременно световноизвестни обекти и паметници на културата в Берлин, Париж и Тел Авив бяха осветени в цветовете на британското знаме или светлините им бяха угасени в памет на загиналите.

По-малко от две седмици след лондонското нападение бе извършена друга предполагаема терористична атака. В понеделник бомба избухна във вагон на метрото в Санкт Петербург. От експлозията бяха убити 14 души, а десетки бяха ранени. Нови заплахи и съобщения, че е намерено второ взривно устройство, изправиха на нокти втория по големина град на Русия.

Ако обаче руснаците са се надявали на подобен изблик на международна скръб, те са останали разочаровани. Имаше твърде малко изрази на съпричастност в социалните медии, не се споделяха снимки в знак на почит или популярен хаштаг като "#wearestpetersburg" (Ние сме Санкт Петербург). Атака срещу Русия изглежда не привлече такова внимание като тази над Великобритания, въпреки че бяха убити повече хора. 

Все пак някои световни лидери поднесоха съболезнования, но реакциите им бяха по-сдържани, отколкото при предишни атаки, като тази в Лондон.

Дори Тръмп, който рядко пропуска възможност да пусне бърз туит в отговор на терористични нападения, когато се подозира, че са дело на ислямистки екстремизъм, запази мълчание в Twitter за атентата в Санкт Петербург. Вместо това, говорителят на Белия дом прочете официално съдържанието на обаждането на Тръмп до руския президент Владимир Путин. В крайна сметка държавният глава на САЩ каза, че нападението е "ужасно нещо", но едва след като бе запитан за него от журналисти.

По света имаше твърде малко видими почитания на паметта на жертвите от Санкт Петербург. Бранденбургската врата в Берлин бе осветена в цветовете на британското знаме след нападението в Лондон. През последните години тази знакова структура бе осветявана и с цветовете на израелското, турското и френското знаме след терористични нападения, а след ужасяващата стрелба в нощен гей клуб в Орландо монументът бе осветен в цветовете на дъгата.

Бранденбургската врата обаче не почете руските жертви. Говорител на общината впоследствие обясни пред местни журналисти, че подобна илюминация се извършва само след нападения в побратимени градове или "места, с които Берлин има специални отношения".

Айфеловата кула в Париж обаче угаси светлините си след нападението в Лондон. Френската столица изрази почит и след други терористични нападения. Тя обаче не отбеляза нападението в Санкт Петербург в понеделник вечерта. Едва след като бяха отправени критики към местната управа, кметът на Париж Ан Идалго обяви във вторник, че светлините на кулата ще бъдат намалени в памет на жертвите в Русия.

Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 7
mathematician
преди 7 години
Към Русия няма интерес, щото и тя е далечна на Запада. Естествено на нас ни е доста по-близка.А относно атентати средно на месец има около 150-250 атентата (5-8 средно на ден). С около 1000-3000 жертви месечно. Повечето са в страни от третия Свят. Като са малко жертвите никой не пише. Ако жертвите са над 50 вече го вкарват в новините.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 6
mrynmryn
преди 7 години
Нормално да няма интерес към атентати в Ирак, Пакистан и Турция, тези държави са много далеч (Турция го постигна в последните няколко години) от нашето всекидневие. А към Русия вероятно няма интерес, защото атентаторът е от бивша съветска република, а там е ясно от кога са проблемите. Като цяло всичко е една голяма буца лицемерие. За всеки един атентат вина имаме всички, че допуснахме всякакви 0рки на нашите територии. Няма такова нещо като "глобализация", тя може да се приложи в рамките на Европа, Северна Америка, Австралия и части от Азия, но останалите държави извън тия континенти, са с друг начин на мислене, вярвания и не могат да са част от тая "глобализация", която е по скоро "регионализация".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 4
Vesko94
преди 7 години
И "двуличен" също
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 7 години
Както вече съм писал в Ирак, Пакистан и Турция почти всеки месец има атентати с поне 50 жертви. Интерес(ако в случая може да има интерес) към тези събития почти нулев. Така че лицемерието спрямо тях е още по-голяма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 38
mathematician
преди 7 години
То и за тази статия може да твърдим че е лицемерна.Не за друго, ами не споменава дали руснаците са били съпричастни с атентата в Лондон, примерно. Демек дали са оцветили там нещо в цветовете на флага на Англия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 70 rate down comment 11
Invcom
преди 7 години
Света винаги е бил лицемерен ... и колкото по на Запад толкова по-лицемерен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още