IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Атаката на САЩ е агресия над суверенна държава*

Ударът цели да бъде отвлечено вниманието от многобройните жертви сред мирното население в Ирак, коментира говорителят на Путин Дмитрий Песков

09:09 | 07.04.17 г. 42
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Ракетният удар на САЩ срещу военната база "Шейрат" е агресия срещу суверенна държава. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Президентът Путин смята, че американските удари срещу Сирия са агресия против суверенна държава в нарушение на международното право под фалшив претекст", каза Песков.

Говорителят на Кремъл допълни, че мнението на руския президент е, че атаката цели да бъде отклонено вниманието от многобройните жертви сред мирното население в Ирак .

Атакуваната от САЩ база се използва и от руските военни в Сирия. Властите в САЩ съобщиха, че са съгласували ударите със своите съюзници, а Москва е била уведомена за предстоящата атака.

Рано тази сутрин Вашингтон изстреля 59 крилати ракети "Томахоук" срещу военна база край Хомс. Губернаторът на сирийския град посочи, че има сериозни материални щети в базата. При удара има загинали 6-ма души, съобщават пък световните информационните агенции.

Към момента руското посолство в Дамаск няма данни за пострадали руснаци, пише РИА Новости. 

Очаква се по-късно днес изявление да направи външният министър на Русия Сергей Лавров. 

През следващата седмица е планирано посещение на американския държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва. Анализатори вече коментираха, че може да има влошаване на отношенията между САЩ и Русия в резултат на този удар в Сирия, пише още The Guardian. 

Навременна и справедлива реакция

Ударът на САЩ среща подкрепата на Израел, Великобритания и Австралия - основните съюзници на САЩ. Рано тази сутрин и вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш също изрази подкрепата за действията на САЩ и заяви, че се надява, че операцията ще доведе до мир в Сирия. 

Франция беше уведомена за удара, потвърди и френският министър на външните работи Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс. "Употребата на химически уръжия трябва да бъде наказвана, защото е военно престъпление", каза той и допълни, че Русия и Иран трябва да разберат, че подкрепата на Башар Асад няма смисъл.

В Япония се свиква заседание на Съвето по националната сигурност, допълва още ТАСС. Японският външен министър Фумио Кисида съобщи, че ще внесе резолюция като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН с искане за решаване на конфликта в Сирия.  

* Информацията е актуализирана към 10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 5
SimeonAtanasov
преди 7 години
Отиди да се прегледаш, не че ще ти помогнат много при такава форма на душевна болест, но все пак :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
Съдът в Хага да си припомни една хубава приказка на сръбски...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 11 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
И къде са доказателствата че Асад е наредил химическата атака ...при Саддам Хюсеин ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 7
Ironhorse
преди 7 години
Когато путинчо се изнесе от Сирия като бит ******ст, белким изтрезнееш от борящника.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 10
Спящият бик
преди 7 години
Путин сам се нацеди като застана зад Асад и сигурно вече жестоко съжалява. Петрол, петрол, ама да се ангажираш с такъв ненормалник си е автогол отвсякъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 7 години
И като се събудиш какво се оказва ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 9
Ironhorse
преди 7 години
смеят ли да анексират нещо дето е в НАТО.Чак тогава ще има да се дърмонят кремълски чутури.СССР и Варшавският договор не си позволи да нападне САЩ и НАТО, та сега едва кретащата русийка ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 18
Ironhorse
преди 7 години
Първо кажи, като как Сирия е Наша, а САЩ могат да бомбят където си поискат, когато поискат и когото поискат ?Къде са С200, 300 и 400 или това са марки лепила за дърво ?И защо Путин защитава диктатор, доказано използващ химическо оръжие.НЯМА суверенитет за диктаторите !!!Това е новината, която е потресла Кремъл.Сега, в Сирия ще бъде пренаредена ситуацията и то както САЩ и Запада кажат:1. Асад отива на съд в Хага2. Сирия оставя цяла но вече с федерално устройство.3. Всички руски бази изчезват.4. Иран не си и помисля да влия на изборите в Сирия, защото ще бъде смазан от Израел с разрешението на САЩ.И идваред на Фат Ким ...САЩ оправят ли се с него, путинчо ще върне Крим, молейки руснаци, украинци и татари за прошка.Срещата между Тръмп и Си Дзипин е точно за Фат Ким.Или Китай прекратява военната програма на съседа си, или САЩ ще я прекратят.Няма място за диктатори в този свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 8
bgMan
преди 7 години
А едно време атаката на Чечения какво беше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 13 rate down comment 2
KPetkov
преди 7 години
А за да защитят свободния пазар направо наеха Хонг Конг за 100-ина години, избивайки бая китайци по време на Опиумната война. Да не споменаваме, че и войната се е водела основно заради това, че "глупавите" китайци били забранили английската търговия с индийски коноп на китайска територия, нарушавайки исконното английско право на свободна търговия и распространение на опиум. Въобще, не ме гледай какво правя, ами слушай какво ти казвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още