IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл: Атаката на САЩ е агресия над суверенна държава*

Ударът цели да бъде отвлечено вниманието от многобройните жертви сред мирното население в Ирак, коментира говорителят на Путин Дмитрий Песков

09:09 | 07.04.17 г. 42
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Ракетният удар на САЩ срещу военната база "Шейрат" е агресия срещу суверенна държава. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Президентът Путин смята, че американските удари срещу Сирия са агресия против суверенна държава в нарушение на международното право под фалшив претекст", каза Песков.

Говорителят на Кремъл допълни, че мнението на руския президент е, че атаката цели да бъде отклонено вниманието от многобройните жертви сред мирното население в Ирак .

Атакуваната от САЩ база се използва и от руските военни в Сирия. Властите в САЩ съобщиха, че са съгласували ударите със своите съюзници, а Москва е била уведомена за предстоящата атака.

Рано тази сутрин Вашингтон изстреля 59 крилати ракети "Томахоук" срещу военна база край Хомс. Губернаторът на сирийския град посочи, че има сериозни материални щети в базата. При удара има загинали 6-ма души, съобщават пък световните информационните агенции.

Към момента руското посолство в Дамаск няма данни за пострадали руснаци, пише РИА Новости. 

Очаква се по-късно днес изявление да направи външният министър на Русия Сергей Лавров. 

През следващата седмица е планирано посещение на американския държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън в Москва. Анализатори вече коментираха, че може да има влошаване на отношенията между САЩ и Русия в резултат на този удар в Сирия, пише още The Guardian. 

Навременна и справедлива реакция

Ударът на САЩ среща подкрепата на Израел, Великобритания и Австралия - основните съюзници на САЩ. Рано тази сутрин и вицепремиерът на Турция Нуман Куртулмуш също изрази подкрепата за действията на САЩ и заяви, че се надява, че операцията ще доведе до мир в Сирия. 

Франция беше уведомена за удара, потвърди и френският министър на външните работи Жан-Марк Еро, цитиран от Ройтерс. "Употребата на химически уръжия трябва да бъде наказвана, защото е военно престъпление", каза той и допълни, че Русия и Иран трябва да разберат, че подкрепата на Башар Асад няма смисъл.

В Япония се свиква заседание на Съвето по националната сигурност, допълва още ТАСС. Японският външен министър Фумио Кисида съобщи, че ще внесе резолюция като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН с искане за решаване на конфликта в Сирия.  

* Информацията е актуализирана към 10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 21 rate down comment 4
Invcom
преди 7 години
Дремещия, а ти как разбра че Асад е използвал химическото оръжие ?? Той ли ти каза ? Защото преди няколко години имаше независима проверка на ООН, която доказа, че Асад не разполага с химически оръжия. Или щом ЦРУ казва значи е вярно... ама те ЦРУ казаха че и Садам имал химическо оръжие пък той човека нямал...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 17
Спящият бик
преди 7 години
Не може да става никакво сравнение между тази американската акция с превантивна цел и анексирането на чужда територия в Крим. Превантивна, защото е предупреждение какво наистина може да сполети нарушаващите международните конвенции за неизползване на оръжия за масово поразяване!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 14
Ironhorse
преди 7 години
Кремъл са в потрес, защото подкрепяки Асад, подкрепят и масово избиване на цивилни.Путин сам се натика в ъгъла с престъпник като Асад (Асад е по-малкото зло).САЩ по невероятно *** начин прекъснаха щенията на Путин за нова мигрантска вълна през лятото на 2017 към ЕС, като подклажда Асад да избива с химическо оръжие цивилни.Путин или ще се откаже от Асад, и то скоро, или заедно с него ще бъде низвергнат в целия свят. Тогава, сегашните санкции ще му се привидят като много изгодни,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 4
KPetkov
преди 7 години
Това по-добро от Game of Thrones. Жалко само, че се случва наистина и добрите няма да се съживят след рестарта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 22 rate down comment 10
Invcom
преди 7 години
Колега ти случайно да правиш разлика между референдума в Крим на който бяха поканени международни наблюдатели включително от САЩ и ракетно нападение над суверена държава ?? Ами ако утре някой реши да изтрови в България 20 *** с газ и някой ни запука с крилати ракети ?? Това е проява на агресия срещу суверена държава ! Сирия не е по-малко суверена от България, от САЩ или от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 18
MZ/X
преди 7 години
Руснаците, които не веднъж са анексирали територии на суверенни държави, най-малко имат право да се обаждат по този въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
Invcom
преди 7 години
Алооо Инвестора, тука поне един *** на форума няма ли да види, че един Е*алник под ник Scrooge използва нецензурен език и призовава към агресия ? Жалко за иначе не лошия ви сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 37 rate down comment 8
KPetkov
преди 7 години
То да беше сефте. Те от 200 години си атакуват суверенни държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още