IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Крим трябва да е символ на мощна и единна нова Русия

Ще направим всичко възможно украинският конфликт да приключи възможно най-скоро, посочи руският президент

17:47 | 14.08.14 г. 14
Путин: Крим трябва да е символ на мощна и единна нова Русия

Русия не трябва да се дистанцира от външния свят въпреки влошаването в отношенията между Изтока и Запада по повод кризата в Украйна, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от CNBC.

Коментара си руският държавен глава направи по време на посещение в Крим, който по-рано тази година бе анексиран от Русия. Вследствие на хода отношенията на Кремъл със Запада достигнаха най-тежкия си разрив от края на Студената война насам заради предполагаемата подкрепа за проруските бунтовници, които се борят с проевропейските власти в източната част на бившата съветска република.

Дипломатическото напрежение и европейските страхове за сигурността се засилиха през миналата седмица, след като Путин забрани вноса на повечето хранителни продукти от САЩ и ЕС.

"Тези санкции не са просто отговор. Това, на първо място, са мерки за подпомагане на нашите производители. Те също така трябва да помогнат и на страните и производителите, които искат да си сътрудничат с Русия и са готови за това сътрудничество", допълни той.

Украйна осъди посещението на Путин в Крим. Страната отказва да признае официално присъединяването на стратегическия Черноморски полуостров с население от близо 2 млн. предимно рускоговорящи жители.

Путин пък отхвърли протестите на Украйна и посочи, че Крим трябва да се превърне в символ на мощната и единна нова руска държава.

Руснаците трябва да се консолидират като общество "не за целите на водене на война, не и за да влязат в конфликти или противоречия, а за тежка работа – в името на Русия и за Русия", изтъкна Путин.

Той добави, че Русия "ще направи всичко..., за да се уверите, че украинският конфликт ще приключи възможно най-скоро".

Според руския президент Украйна се е потопила в "кървав хаос, в братоубийствен конфликт". Въпреки това той не посочи как Кремъл ще помогне на украинските власти за постигането на мирно споразумение с бунтовниците или за оправянето на отношенията със Запада.

Изявлението на държавния глава изпрати рублата до 9-дневен връх спрямо долара, тъй като инвеститорите го разтълкуваха като сигнал, че Путин предпочита конфликтът в Украйна да не ескалира.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 43 rate down comment 17
Чичо Манчо
преди 9 години
Който се чувства руснак да си се радва на Путин... Аз съм българин, обичам България и Путин и Русия не ме интересуват. А относно това кой е много "велик" и кой е по-малко "велик" държавник искам да припомня, че за германците до 43-44 г. Хитлер също е бил велик... До момента до който бомбите на съюзниците не са почнали да падат над домовете им и от фронтовете не са започнали да се връщат предимно ковчези, а не синове и бащи. Така, че... Историята ще отсъди кой е велик и кой не. За мен велик държавник е цар Борис , който не е изпратил нито един войник на Източния фронт и е спасил над 50 хил. евреи от концентрационните лагери на Хитлер. Той заплати своето величие с живота си и последвалите след това събития подсказват каква загуба е била неговата смърт за бедна и изстрадала България. А руснаците тогава, след смъртта на царя ни обявиха война и ни окупираха. За благодарност, че не сме воювали срещу тях... Така, че сега да си му се радват на Путин. Техен си проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 33
абитуриент
преди 9 години
има ли некаква тайна за тебе бе многознайко.......ПУТИН си е велик ДЪРЖАВНИК независимо дали ти харесва това......!!!!!....важното е ,че изправи на крака РУСИЯ и РУСНАЦИТЕ си го ХАРЕСВАТ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 31
misanthrope
преди 9 години
Крим ще се превърне в символ на новата желязна завеса и на края на поредния руски феодал
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още