IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да си позволи търговска война с Русия?

Според експерт в икономически план никоя страна не може да си позволи мерките да продължат повече от шест до девет месеца

12:40 | 22.08.14 г. 45
Може ли Европа да си позволи търговска война с Русия?

Знаем от повече от 100 години, че протекционизмът и търговските бариери са много лоши за икономиката. Това казва Хосук Лий-Макияма, търговски адвокат и директор на Европейския център за международна политическа икономика, цитиран от онлайн изданието EUObserver.com.

Има достатъчно доказателства, които го подкрепят. Тези съображения обаче не спряха Брюксел от ефективното водене на търговска война с Русия. Оттогава подкрепата за позицията на Европейския съюз (ЕС) започна да се разпада, след като националните лидери започнаха да броят загубите от това решение.

Унгарският премиер Виктор Орбан и словашкият му колега Роберт Фицо публично разкритикуваха санкциите на ЕС. Орбан отбелязва, че санкциите "причинят повече вреда на нас, отколкото на руснаците" и допълва, че в политиката това означава “сам да си простреляш крака”.

От своя страна, Полша отправи официално искане ЕС да даде казуса с руските санкции на Световната търговска организация (СТО).

Въпросът е дали Европа може всъщност да си позволи да води търговска война с Русия?

Според Лий-Макияма в икономически план това гарантира взаимно унищожение, както и че никоя страна не може да си позволи мерките да продължат повече от шест до девет месеца.

Още е трудно да се направи точна оценка за ефекта от санкциите върху икономиката. Служители от ЕС пък настояват, че земеделските производители могат да заменят загубения пазар в Русия с купувачи на друго място.

Има обаче все повече доказателства, че войната на санкции ще доведе до значителен пробив в колективния портфейл на Европа. ING например прогнозира, че забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия може да струва на ЕС 6,7 млрд. евро, да свие производството с 6 на сто и да заличи 0,04% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Компанията подчертава, че изчисленията отразяват консервативната й оценка на икономическите щети, които могат да бъдат причинени от кризата в Украйна.

Несигурността определено подкопава икономическото доверие, особено в Германия, чиято експортно ориентирана икономика е зависима от Русия. Според института ZEW сривът в доверието е "вероятно свързан с продължаващото геополитическо напрежение в Украйна и другаде".

Данните на Евростат сочат, че икономиката на еврозоната се забавя чувствително, като от статистическия институт поясняват, че засега е трудно “да се вземе под внимание дали има някакви отрицателни странични ефекти, или има компенсиране от търсенето от други страни”.

ING също така смята, че санкциите могат да застрашат 130 000 работни места в момент, в който ЕС се опитва да намали високото ниво на безработица.

От началото на годината чуждестранните инвеститори са оттеглили около 60 млрд. евро от Русия. Икономиката на страната, която се разшири с 1,3% през миналата година, отново изпадна в стагнация и се очаква да не нарасне с повече от 0,5% през тази година.

Министърът на земеделието на Русия Николай Фьодоров заяви по националната телевизия в сряда (20 август), че санкциите ще струват "стотици милиарди рубли" заради допълнителните селскостопански субсидии.

Катастрофата още не е толкова видима, но това изказване подсказва, че санкциите на Запада са в ущърб на Москва и ще продължат да подкопават икономиката.

Заплахите от руска инвазия в Украйна обаче остават високи. Този фактор, съчетан с подкрепата на Путин на проруските бунтовници в Източна Украйна, не оставят друга алтернатива.

Както каза литовският външен министър Линас Линкевичиус, чиято страна има обща граница с Русия: "По-добре сам да се прострелям в крака, отколкото да допусна да бъда прострелян в главата".

Още за последствията от санкциите четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 14 rate down comment 8
vzhekoff
преди 9 години
Абе пич, откога мирната територия Крим е украински ? От 54-та, когато пияндурникъ Хрушчов,който е украинец, го харизва на хохлите. В крим живеят 90% руснаци. Ако признаваш действията на този съветски ***, то тогава трябва да признаваш и разпада на СССР. Не знам на кого викаш терористи - не го разбирам това понятие. Терористите се взривяват с бомби в тълпи хора, тук една армия напада градове и някакъв башибозук трепе хора. По твоята логика и въстаниците от 1876-та са били терористи. Ходи малко си опресни понятията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 12
kurta007
преди 9 години
Украйна не трябваше да си предава ядрени оръжие преди време на каквато и да е цена !!Деистват отрезвяващо върху диктатори подобни на другаря путинТерористите нямаше и да обградят и да завземат мирна територия като Крим ако не искаха Москва да стане една 200 километрова дупка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 9 години
Благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 4
Ricco
преди 9 години
Че САЩ и Европа са много по-развити е безспорно. Но е спорно ако Русия беше продължила да се "интегрира" с тях по досегашния начин до къде щеше да стигне. Ето, ние даже сме и вътре в ЕС и докъде сме? На западните правителства не им пука много какво става по периферията (иначе досега да са ни вкарали в пътя). И може и досега Русия да е губела от изолационизма, но може пък този път да успее. Със сигурност загубата на Украйна ще подейства крайно отрезвяващо и мобилизиращо защото стана кристално ясно, че запада гледа на Русия като на плячка и колкото му пука за нас (българите), точно толкова би му пукало и за руснаците (т.е. почти николко). Затова не виждам лошо да се опитат сами да си намерят пътя. Имат всички предпоставки да успеят. И кой знае - ако го намерят може пък и да се окаже нещо по-добро от досегашните рецепти. Светът се развива по-този начин - чрез опитване на алтернативи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 13 rate down comment 7
Pyramid
преди 9 години
АКО Киев не се бе ебавал толкова дълго с източните региони на Украйна, не би му се налагало "да ги брани". Всъщност, хунтата нито за миг не е и помисляла за благото на съгражданите си в Донецка и Луганска области. Както и в Крим, прочее. Кой бяга от добро?-Никой.- Последните години тези хора са живели под собственото си разбиране за дойстойнство. И ударът по основен признак за идентификация като езика, в съчетание с простотиите на Янукович, се оказа достатъчен да ги изкара на улиците. Украйна изгуби територия, защото гражданите на нея бяха подценени и направени на *** в своите очи. Като се замисля, добре стана, че ядрените средства останаха в руски ръце. Онази, русата коза, Юлка така мило се изказа за неукраинците че, ако Украйна би имала ядрени сили, при такова управление, просто изтръпвам. Щото и Чернобил не съм ходил аз да го взривявам, ами туземни шамандури са слушали "партийната повеля", сигурно, на ведро с горилка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 11
rainmaker
преди 9 години
те руснаците ако са можели досега да са го направили. ама то не става само с фирми експлоатиращи природните ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 7
dakl
преди 9 години
Не си спомням Русия да е въвеждала санкции нито срещу САЩ , нито срещу ЕС, а това че за разлика от други страни не иска да се подчинява на диктата на самообявилите се лидери на света е прави само достойна за уважение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 17
georgi_shum
преди 9 години
Няколко пъти досега Русия се е поставяла в подобно положение (само изолирала се е имам в предвид) , и винаги, ама абсолютно винаги е губела. Няма никакви предпоставки този път резултата да е различен, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ.Русия имаше уникален шанс да се интегрира в западния свят, към който исторически принадлежи, но имперските амбиции на джужето ще ги провалят. И не забравяйте, че и Русия и Китай.. стигнаха до там където са сега.. само единствено с парите на Европа и САЩ. Същите срещу които сега Путин скача.. На джуджето грам ама грам на му пука за русниците в Русия или Украйна.. Пука му само за собственото му( и на кликата му) благосъстояние. А за това това му благосъстояние една свободна, независима и интегрирана в ЕС Украйна, е възможно най големия кошмар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 1
многодобре
преди 9 години
Сложих плюс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
По-полека, не се пени толкова.Руснаците имат ядрено оръжие но това, че не го използват показва че все пак не са толкова откачени и лоши.Най-голямата грешка на Украйна беше че след разпада на СССР върнаха стратегическите ядрени бомбардировачи ТУ заедно с ядреното въоръжение на Русия и в замяна Крим и Донецк бяха оставени в състава на украинската държава. Едно е да ти отстъпят територия, друго е да си способен да я задържиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още