IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли Европа да си позволи търговска война с Русия?

Според експерт в икономически план никоя страна не може да си позволи мерките да продължат повече от шест до девет месеца

12:40 | 22.08.14 г. 45
Може ли Европа да си позволи търговска война с Русия?

Знаем от повече от 100 години, че протекционизмът и търговските бариери са много лоши за икономиката. Това казва Хосук Лий-Макияма, търговски адвокат и директор на Европейския център за международна политическа икономика, цитиран от онлайн изданието EUObserver.com.

Има достатъчно доказателства, които го подкрепят. Тези съображения обаче не спряха Брюксел от ефективното водене на търговска война с Русия. Оттогава подкрепата за позицията на Европейския съюз (ЕС) започна да се разпада, след като националните лидери започнаха да броят загубите от това решение.

Унгарският премиер Виктор Орбан и словашкият му колега Роберт Фицо публично разкритикуваха санкциите на ЕС. Орбан отбелязва, че санкциите "причинят повече вреда на нас, отколкото на руснаците" и допълва, че в политиката това означава “сам да си простреляш крака”.

От своя страна, Полша отправи официално искане ЕС да даде казуса с руските санкции на Световната търговска организация (СТО).

Въпросът е дали Европа може всъщност да си позволи да води търговска война с Русия?

Според Лий-Макияма в икономически план това гарантира взаимно унищожение, както и че никоя страна не може да си позволи мерките да продължат повече от шест до девет месеца.

Още е трудно да се направи точна оценка за ефекта от санкциите върху икономиката. Служители от ЕС пък настояват, че земеделските производители могат да заменят загубения пазар в Русия с купувачи на друго място.

Има обаче все повече доказателства, че войната на санкции ще доведе до значителен пробив в колективния портфейл на Европа. ING например прогнозира, че забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия може да струва на ЕС 6,7 млрд. евро, да свие производството с 6 на сто и да заличи 0,04% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Компанията подчертава, че изчисленията отразяват консервативната й оценка на икономическите щети, които могат да бъдат причинени от кризата в Украйна.

Несигурността определено подкопава икономическото доверие, особено в Германия, чиято експортно ориентирана икономика е зависима от Русия. Според института ZEW сривът в доверието е "вероятно свързан с продължаващото геополитическо напрежение в Украйна и другаде".

Данните на Евростат сочат, че икономиката на еврозоната се забавя чувствително, като от статистическия институт поясняват, че засега е трудно “да се вземе под внимание дали има някакви отрицателни странични ефекти, или има компенсиране от търсенето от други страни”.

ING също така смята, че санкциите могат да застрашат 130 000 работни места в момент, в който ЕС се опитва да намали високото ниво на безработица.

От началото на годината чуждестранните инвеститори са оттеглили около 60 млрд. евро от Русия. Икономиката на страната, която се разшири с 1,3% през миналата година, отново изпадна в стагнация и се очаква да не нарасне с повече от 0,5% през тази година.

Министърът на земеделието на Русия Николай Фьодоров заяви по националната телевизия в сряда (20 август), че санкциите ще струват "стотици милиарди рубли" заради допълнителните селскостопански субсидии.

Катастрофата още не е толкова видима, но това изказване подсказва, че санкциите на Запада са в ущърб на Москва и ще продължат да подкопават икономиката.

Заплахите от руска инвазия в Украйна обаче остават високи. Този фактор, съчетан с подкрепата на Путин на проруските бунтовници в Източна Украйна, не оставят друга алтернатива.

Както каза литовският външен министър Линас Линкевичиус, чиято страна има обща граница с Русия: "По-добре сам да се прострелям в крака, отколкото да допусна да бъда прострелян в главата".

Още за последствията от санкциите четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 21 rate down comment 7
Ricco
преди 9 години
Аз продължавам да мисля, че това е часът на истината за Русия и е най-доброто, което можеше да й се случи. Разбира се - в по-дългосрочен план. Путин няма да забрави унижението да му отмъкнат Украйна и ще направи всичко възможно да направи Русия по-малко зависима от западните технологии и стоки. Което освен другото значи да развие и руските. И ако успее това ще е най-голямото му постижение. Досега той се опитваше да се прикотка при и на западняците, но те се подиграха с него като с бездомно куче. Ами да видим колко струва! Както казах - часът на истината започна да тече - стават ли руснаците за нещо или не.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 17
kurta007
преди 9 години
Ми те са владетели на света.Иконимиките им са над 60трилона долара срещу 2 трилиона на руските терористи.Надмощието в съвремено въоръжение,интелектуална собственост,открития ако щеш е още по-голямо.Кой да е владетел България ли или Конго ?Единствения плюс на руските теротисти ,който те използват много добре е че имат атомни бомби.Ако ги нямаха отдавна да са дали фира
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 8
deant
преди 9 години
сериозно ли искаш да изолираш Русия и си мислиш, че това ще реши проблема? Аз твърдя точно обратното, ако не искаш да рискуваш сериозен конфликт. По-скоро САЩ и ЕС да се озаптят малко, защото с този манталитет на владетели на света, започват да рискуват мира в същия този свят. Не забравяй, че има достатъчно много хора и лидери, който не вярват, че западната доктрина е най-правилната по която трябват да живеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 21
bgMan
преди 9 години
Този конфликт ако продължава така заплашва да превърне Русия в най-големия съвременен концлагер специално пригоден за руснаци със самочувстието на победители от ВСВ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 23
bgMan
преди 9 години
Аз не съм ***-аджия червена глисто но подкрепям пълно ембарго срещу Русия, въпреки цената, която ще се плати от икономиката по цял свят.Нека да оставят руснаците на хранителен режим състоящ се само от онова, което сами си произвеждат заедно с внос на продукти от далечни места. И да видим колко струват руската гордост, сплотеност и имперска амбиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 13
kurta007
преди 9 години
Като няма доводи се почват с обидите и спама :)не се мъчи....или може би трябва да изкараш надника
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 18 rate down comment 7
Internet
преди 9 години
Ти си направо оксфордски мислител - такава дълбочина на мисълта и такава историческа компетентност Впрочем, ти си само един жалък гладен и нещостен НАДНИЧАР на ТИМСАМО ТОВА И НИЩО ПОВЕЧЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 27
kurta007
преди 9 години
Аз съм за пълно ембарго на руските терористи от целия Бял двят и депортиране на всички руски граждани от същия тоя сват при другаря путин да му ядат ху*
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 18
kurta007
преди 9 години
Много си интелигентен няма що :)и кво като са 6 млрд? тва са *** и то много бедни Кой ще им купува скапаните Волги на руснаците,тея от Конго с по 10$ месечна заплата ли ?Или онея от Ирак,Пакистан и т.н. *** държави ,където ги интересува само колко глави ще отрежат ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 4
vzhekoff
преди 9 години
25 г. интегрирайки ГДР. Чак в последствие трябва да се види какво да се предприеме. Малко външен изолационизъм би бил по-полезен. И много вътрешна интеграция ! Премахване на двойните правила вътре в съюза, тясно свързване транспортно и икономически. Това бе и ще бъде успешната рецепта шред ЕС. Всякакви дивотии като украинската са *** авантюри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още