IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Расмусен: Руският конвой може само да задълбочи кризата, която Русия подклажда

На сепаратистте в Източна Украйна се прехвърлят големи количества модерни оръжия, заяви генералният секретар на НАТО

21:04 | 22.08.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Расмусен: Руският конвой може само да задълбочи кризата, която Русия подклажда

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен предупреди, че действията на Русия в Украйна могат единствено да задълбочат кризата. Той  разкритикува решението на Кремъл да разпореди потегляне на "така наречения хуманитарен конвой" към град Луганск на украинска територия без съгласието на украинските власти и без участието на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), предаде Ройтерс.

Расмусен заяви, че това е грубо нарушение на международните ангажименти от страна на Русия. "Това може само да задълбочи кризата в региона, която самата Русия създаде и продължава да подклажда", каза генералният секретар на НАТО. Той допълни, че инцидентът повдига въпроси дали целта на хуманитарната помощ е да подпомогне цивилните граждани или да осигури доставки за сепаратистите, предаде ДПА.

Андерс Фог Расмусен съобщи, че алиансът е забелязал обезпокоително струпване на руски сухопътни и въздушни сили в близост до Украйна. На сепаратистките групи в Източна Украйна се прехвърлят големи количества модерни оръжия, включително танкове, бронирани автомобили и артилерия, допълни главният секретар на НАТО.

Междувременно руският президент Владимир Путин е заявил пред германския канцлер Ангела Меркел, че всяко ново забавяне на руския хуманитарен конвой за Украйна, който днес влезе на украинска територия, би било неприемливо, става ясно от съобщение на Кремъл, цитирано от Франс прес.

В телефонен разговор, състоял се по инициатива на Меркел, Путин е обяснил, че заради протакането от страна на Киев Москва е решила да придвижи част от камионите с хуманитарна помощ, които от седмица чакат на украинската граница.

Президентът е изразил безпокойство от нарастващата употреба на сила от страна на украинското правителство в сепаратистките региони на Източна Украйна.

Меркел и Путин са обсъдили възможните пътища за постигане на примирие в Източна Украйна. Утре Меркел ще направи посещение в Киев. 

Русия е изпратила голям хуманитарен конвой в разкъсваната от война Източна Украйна, за да създаде условия за провокация, заяви украинският премиер Арсений Яценюк, цитиран от Асошиейтед прес.

В интервю на живо по националната телевизия Яценюк каза, че руският план за изпращане на 200 полупразни камиона в Украйна няма за цел доставка на помощи за тежко засегнатия от конфликта Луганск. Целта е да се предизвика международен инцидент, като бъде нападнат конвоят и се организира провокация, смята украинският премиер.

Запитан дали възприема потеглянето днес на руската колона като нахлуване, премиерът каза, че руската инвазия в Украйна е започнала още през март с анексирането на Крим.

Действията на Русия показват, че Русия не може да приеме украинските стъпки за интеграция с Европа, добави украинският премиер, цитиран от Ройтерс. "Целта не е Донецк или Луганск. Целта е Украйна", заяви Яценюк, коментирайки руската подкрепа на сепаратистите в източната част на страната.

Според него Москва не може да приеме факта, че Украйна е взела решението за подписване на политически и икономически споразумения с ЕС, които ще бъдат ратифицирани през септември.

"Нищо няма да ни спре. Взехме това решение. Ние сме част от Европа. Точно там отиваме", заяви Яценюк в интервюто си.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 2
dr.5rov
преди 9 години
Путин подготвя почвата за посещението на Меркел в Киев и за срещата си с Порошенко в Минск. Нали на такива срещи всеки иска да има повече козове в ръката си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
Kosto
преди 9 години
Те в Германия само се молят Украйна да влезе в ЕС. ***... В Източна Германия всяко село е с пълно с плакати на местните "атакисти" - NPD, a в Западна клатят глава за маневрите на Меркел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още