IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Киев обяви официално, че иска да стане член на НАТО

Украйна има нужда от „практическа помощ“ от НАТО и очаква такова решение да бъде взето още през уикенда, твърди премиерът Арсений Яценюк

14:25 | 29.08.14 г. 84
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Яценюк разглежда ръчен противотанков гранатомет, иззет от проруските сепаратисти в Източна Украйна. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Яценюк разглежда ръчен противотанков гранатомет, иззет от проруските сепаратисти в Източна Украйна. Снимка: Ройтерс

Украинският премиер Арсений Яценюк обяви в петък, че ръководеното от него правителство ще поиска от парламента разрешение за прекратяване на неутралитета на Украйна и присъединяване към НАТО, съобщиха Ройтерс и BBC.

„Правителството на Украйна ще внесе за разглеждане в парламента закон за отменяне на неутралния статут на украинската държава и възстановяване на курса към членство в НАТО“, заяви Яценюк, цитиран от агенцията.

"Обръщаме се към президента на Украйна с молба да постави този законопроект начело на дневния ред, а украинският парламент да го разгледа незабавно", добави Яценюк. 

Ако бъде приет, законопроектът ще забрани на Украйна да вземе решение за членство в "каквито и да е други икономически, политически или други съюзи", които биха попречили на страната да се присъедини към Европейския съюз, каза още премиерът.

"След приемането на този закон ще бъде забранено членството както в Митническия, така и в Евразийския съюз, както и във всички подобни съюзи, които по своята същност не представляват нищо друго, освен възстановяване на Съветския съюз от Русия", каза още премиерът.

Украйна има нужда от „практическа помощ“ от НАТО и очаква такова решение да бъде взето още през уикенда, добави министър-председателят по време на заседание на кабинета.

От своя страна, генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че напълно уважава решенията на Украйна, които се отнасят до сигурността на страната и избора на съюзи, в които да участва.

Припомняме, че проруските бойци влязоха в югоизточния украински град Новоазовск. НАТО, Киев и Вашингтон твърдят, че сепаратистите са подкрепени от руски военни и военна техника, докато Москва отрича да е изпращала военни части в региона. Лидерът на Донецката народна република обаче призна, че в редиците на бойците има руснаци, но ги определи като доброволци, а не военнослужещи.

Междувременно Финландия и Швеция решиха да подпишат споразумение с Организацията на Северноатлантическия договор, което ще даде възможност на блока да разположи свои войски на техните територии. Страните ще бъдат свободни да решават в каква степен да си сътрудничат с НАТО.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

64
rate up comment 3 rate down comment 1
data
преди 9 години
календаре , ето ти още едно линкче http://desebg.com/2011-01-06-11-52-00/872-2012-09-06-23-05-37За книгата на БНБ няма да те питам - явно не обичаш да четеш такава материя :)Дали в Бг е създаден 4-ти калкулатор ? Да , както и доста други неща . Задавал ли си си въпроса ЗАЩО обаче въпреки тези достижения не се отласкваме от последните места в класациите ? ЗАЩО ? Спести ми редовните коментари от типа - статистиката не е вярна , ама ние сме нямали сектор на услугите и т.н. ЗАЩО мамакаму след като сме измислили 4-тия калкулатор , имаме атомна централа , най-големия язовир на Балканите , най-хубавата крайбрежна ивица в Черно Море и т.н и т.н и т.н сме последната дупка в статистиката ?п.п.Никога няма да ме видиш да кажа нещо лошо за Живков и знаеш ли защо ? Защото накара Руснаците да си плащат за безрезервната ни подкрепа ! Демек селянчето от Правец му стискаше да излезе и да каже - другари и другарки : сиренето е с кинти ! Не кат сегашните матрьошки да го лапат безплатно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
63
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
я си прочети коментарите под поста, който си ми дал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
62
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
а да не коментираме, че да измерваш БВП в социализъм граничи с олигофрения, предвид почти липсващият сектор на услугите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
По ИЧР на България 89та е 26та в света-БВП, ако не си си чел учебниците не мери точно. За сравнение-Гърция(която преди кризата ние тук си умирахме да хвалим, като начин на живот) мисля не е стигала над 29то място. Толкова за начина на живот тук. Живков е направил адски много за тази държава(щото знам и това за боядисването-толкова за успехите му), но накрая малко блъска на остарял старец. Трябвало е по-рано да си тръгне(при това сам).СПРИ ДА МИ ИГНОРИРАШ ВЪПРОСИТЕ!!! Кажи ми-къде е създаден 4тият калкулатор?Пък понеже си страшен анализатор, забравяш, че Милошевич си правеше каквото си искаше, докато не взеха да бомбандират страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 0 rate down comment 1
data
преди 9 години
http://ikonomika.org/?p=4887 п.п.Статистиката е на евростат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 2
data
преди 9 години
Нищо не ти игнорирам . БВП на човек от населението през 1989 г. на Българие е 1200 USD което ни праща в пета глуха в класацията в Европа . Толкоз за икономическите успехи на социализма . Успехите на социализма бяха други - не точно икономически . Няма да ти цитирам Т.Живков кво е казал за социализъма и ти сам си го знаеш . А иначе тезата ми е проста - комунистическия елит на Русия ни предаде . най-верният си съюзник . И това е исторически факт - независимо как го наричаш . Русия я вкараха в сценария Югославия - това не го ли разбра ? Путин скоро ще бъде приравнен на Милошевич . И да ти кажа той смело цопна в капаня
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
абе, като говориш за тия две дати-89та и 83та що не ни разкажеш как така от аграрна държава(има промишленост само в един два града преди 44та) как по време на тия гадни комунисти под крилото на руснаците как 60те ставаме една от технологично най-развитите държави(и една от едва 30те промишлени). Защо гледаш от 45 години едва две дати(и малко в началото)? Имаш ли идея къде е създаден 4тият калкулатор в света(това е все едно в днешно време примерно четвъртата държава, която произвежда мобилни телефони-4 от 4) и то едва 5-6 години след създаването на първият? И имаш ли идея кой е първият, който може да прави корен квадратен? И не ми игнорирай за пореден път(което показва кой е двуличника) въпросите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
А Русия направи това, което се очакваше(с изключение на Крим) от нея. Горе долу сега са в режим-демич контрол. Но не вярвам американците да им се получи номера. Даже да не се окаже, че ще им изиграе лоша шега(покрай тях и на нас). Поведението на външният ни министър тогава беше ужасно погрешно между другото-и тогава го казах същото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
не не отричам нищо-смятам за изключително нагъл и глупав опитът ти да се направиш на не разбрал, че не можеш да си вадиш генерално заключение-самата Русия изживява тоя стрес, който и ние. Не руснаците и не Русия са ни предали(макар, че ние ги предадохме горе долу веднага след това), а една част от върхушката(при това не цялата) и ти го пиша за трети път. Но ако ти е кеф да генерализираш ще трябва да ми отговориш на въпроса-ако руснаците са ни предали що до ден днешен се радват, като видят българин?А за конфликта в Украйна ти моето мнение очевидно не си го следил, но аз се изказвах само в началото. Нашият интерес е(понеже сме предали Русия и сме в ЕС в момента) да седим неутрални, но Украйна да дойде в европейската сфера на влияние. Цивилизованите американци забъркаха за пореден път варварски батак. Надявам се в моя живот да им видя краха и ако има Господ поколения от тяхната върхушка ще гори яко в ада точно до Хитлер. Щото разликата е само в по-добрият ПР на американците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 9 години
Демек отричаш че луканов е чакал до последо пари от руснаците и те са му отказали в последния момент така че бг не е имала никакъв шанс да реагира А за конфликта в украйна не си прав, американците вкатаха русия във война от която русия няма как да излезе прчеливша - просто няма такъв сценарии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още