IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е Западът и Украйна да предложат сделка на Путин

Киев трябва да направи така, че търговските му сделки с ЕС да не развалят отношенията му с Русия, пише FT

21:18 | 24.11.14 г. 37
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Време е Западът и Украйна да предложат сделка на Путин

Една военна мъдрост гласи, че армиите трябва да водят войните, които могат, а не тези, които искат. Добре ще е западните лидери да вземат предвид тази максима при конфронтацията си с Русия, пише Financial Times.

Тормозенето на Владимир Путин на неотдавнашната среща на върха на Г20 в Бризбейн може и да ги е изпълнило с топъл морален блясък, но това не направи кой знае какво за постигането на мир в Украйна. Политиката на жестикулирането не може да замени една смислена стратегия, която да подходи към най-тревожната заплаха за европейската сигурност от края на Съветския съюз.

Западните лидери с право санкционираха Русия за едностранното ѝ прекрояване на международните граници. Руското анексиране на Крим и намесата в Източна Украйна върнаха анархията в Европа. Подобна агресия нямаше как да бъде оставена без отговор.

Mакар и oбаче санкциите да бяха необходимо наказание, те се оказаха неефикасни като възпиращо действие. Те не промениха поведението на Русия, всъщност може само да са го влошили.

Въздействието им бе да повишат популярността на режима и да укрепят хардлайнерите в Кремъл, които се наслаждават на изолацията.

А сега накъде? Реализмът сочи, че е време Западът и Украйна да се опитат да сключат сделка с Русия. Налагането на санкции и заплахата за бъдещи такива осигури необходимите средства за влияние. В името на стабилността на Украйна Западът трябва да използва това влияние, за да постигне дипломатическото решение, което може, вместо идеалното решение, което иска.

Главният приоритет на Запада трябва да е да помогне на една процъфтяваща и безопасна Украйна да се измъкне от сътресенията. Това е огромно предизвикателство. Украйна обаче никога няма да успее с една враждебна Русия до границите ѝ (и вътре в границите ѝ), която е решена да я скопи като политическа и икономическа същност.

Един възможен отговор би бил Русия да бъде накарана да се изтегли. Това обаче няма да стане без започване на Трета световна война. Западът не е готов да разположи войски в защита на Украйна, нито, поне засега, е склонен дори да доставя тежко въоръжение на Киев.

Нещо по-лошо, Западът не осигурява необходимата финансова подкрепа, за да се избегне изчезването на украинската икономика в черна дупка. Прогнозите са тя да се свие с над 7 на сто тази година и надвисва заплахата от изпадане в неплатежоспособност.

Протоколът от Минск, споразумението за примирие, подписано през септември от Русия и Украйна под егидата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, дава основата за всеобхватна политическа сделка.

В икономическата област Киев трябва да направи така, че търговските му сделки с ЕС да не развалят отношенията му с Русия. Преди конфликта Русия поемаше една четвърт от украинския износ. Русия също има съществен интерес от икономическото съживяване на Украйна: нейните банки и износители понасят тежки загуби в един от най-важните за нея пазари.

Западът трябва също да отговори на желанието на Путин да се обсъди структурата на сигурността в Европа. На Путин трябва да се припомни, че колективната самоотбрана на НАТО означава именно това, особено в балтийските страни. Западът обаче трябва също да приеме, че НАТО няма да обхване Украйна. Би било неразумно алиансът да настоява за приемането на толкова разделена страна.

Разбира се, няма гаранция, че Путин би приел и изпълнил такава сделка. Целта му може да е фактическото разцепване на Украйна. Москва скъса подписания от нея Будапещенски меморандум от 1994 г., в който се гарантира независимостта на Украйна и до момента не спазва Протокола от Минск.

Но както писа Джордж Ф. Кенан в прочутата си статия "Х" във "Форин афеърс" през 1947 г. за сдържането на съветския експанзионизъм, "исканията (на Запада) за руската политика трябва да се изразяват по такъв начин, че да се остави възможност на Русия да отстъпи без това да навреди на руския престиж." Като се имат предвид настоятелните твърдения на президента на Русия, че в Източна Украйна няма руски войски, би трябвало да е достатъчно лесно те да изчезнат като по магия.

Ако Москва отхвърли предложена сделка, вече ще е време за препрочитане и прилагане на останалите препоръки на Кенан. Тогава ще се завърнем към света на противопоставящите се сили и политиката на сдържане.   

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 45 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
тука обаче нито един български "американец" не е казал нищо за тея американски политици -Congressman Alan Grayson Ron PaulAndrew NapolitanoSenator Carl Levin........ и т.н.за тея горните ясно там е лунно затъмнение и в САЩа, а поне за тоя някой да се е сетил John F. Kennedy? Никой от бастуните тука, които защитават САЩ не знаят за тези, които наистина са искали да направят или да променят нещо в САЩ. Тоя последния са го бастардисали "демократите", защото именно тоя е искал да има мир и да няма желязна завеса и военна надпревара със бившия СССР. Искал е и хората наистина да са свободни, но са го "освободили" преждевременно от поста.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 50 rate down comment 9
Pyramid
преди 9 години
Дръзновени, Русия има проблем. Факт. И той се казва прекалено много природни богатства, разводняващи икономиката и превръщащи я в суровинен придатък на ЕС, Китай, Щатите и т.н. ТОВА не може да се оправи в среда, който стимулира единствено разходите и помпенето на ресурси. Путин го разбира, но инерцията е страховита. Затова, западът реши да се притече на помощ, налагайки санкции. Удря най-вече по себе си, в угода на задокеанския Запад но, такива са в ЕС, дисциплинирани васали, а чичо Сам щом е рекъл...Та, аз стискам палци на санкциите. Те няма да разрушат Русия. Само ще я стегнат, да се доочовечи или доовълчи, по избор. А ти си мрънкай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 37 rate down comment 10
Pyramid
преди 9 години
А "писах до себе си", да не си помисли Куртев, че нещо става дума за него. Не бе, Куртев. Не. Упражнявам си таланта, както сам каза ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 47 rate down comment 9
Lesov
преди 9 години
Остави го...сигурно е от "красивите, младите и интелигентините" и вероятно не е запознат с този литературен образ...Чете поръчкови статийки и после декламира...оставете я Русия, оставете ги и западняците..гледайте си в наща ***, дето и кал не остана в нея от тоя продажен и мръсен народ...комай наистина приказката на Вуте да му е зле..най-точно описва българското племе..щото ние сме вече такова..няма народ, няма държава, няма закони...племе дето някой западняци му хвърлят 2 евро на кредит и то им прави цирк, че после им връща тройно..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 41 rate down comment 9
Pyramid
преди 9 години
Казал съм достатъчно и интелигентните ме разбраха. На теб не се сърдя, ти просто толкова си можеш, стигнал си тавана си и-до там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 38 rate down comment 25
Дръзновенн
преди 9 години
Леле Русия, това Русия онова ... Вие сте болни ***, вече и трябва да бъдете разследвани. Писна ми да ВИ гледам на всякъде говорите и СЛАВИТЕ ПУТИН .... ПУТИНОСЛАВНИ ЛИ СТЕ ВИЕ ИЛИ ПЪЛНИ ***?????Може ли да сте толкова елементарни и ограничени за да се оставите да ви облъчат така за Русия.Та Повечето тука сте зомбита изпълнени от нищета и незгоди, тъй като никои до сега не ви позволявал да мислите, обаче това сега вече е проблем. Не можете да мислите, камо ли да бъдете продажници ....нали едва ли схващате какво сте всъщност като проблем...???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 36 rate down comment 20
kurta007
преди 9 години
Каза ли нещо,или......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 37 rate down comment 22
kurta007
преди 9 години
Имаш талант за политик.20 изречения написа а нищо не каза ахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 59 rate down comment 18
Pyramid
преди 9 години
По-долу обясних, ама пак ще повторя, че умен човек като теб не схваща отведнъж: Русия, на същите тези араби, запълва сектор от потребности, които западът не може. Не толкова не може, колкото /си е въобразил, че/ ако сам достави, ще се прецака. Русия гледа на света по друг начин и, затова, вижда много неща, които щатите пропускат.И после, те пускат хапливи коментари и злобеят, т.к. някой си е позволил да ги цака с техните козове.Всеки може да играе със страхотни карти. Майсторите се справят добре, с каквото разполагат. ТАЗИ е разликата. Западът се саморазглези и изгуби форма, докато баба Меца наваксва. А дисциплината, наложена й принудително /щото санкциите не са точно приятни/ е на път да я мобилизира и приведе в по-конкурентна кондиция.Честито на Бананата и на неговите съветници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 53 rate down comment 13
Pyramid
преди 9 години
Мислиш ли? На твое място, не бих бил толкова надменен, особено по отношение на човек, признат не толкова от мен, колкото от същия този запад, за най-влиятелен. Това, че не се звери, не е признак за слабост. напротив. ...Ама ти си доста напред в развитието си, за да си даваш сметка за токова прости работи, налЭ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още