IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Има опасност Украйна да изпадне в пълномащабна война

САЩ отправят нови обвинения към Русия, Москва твърди, че те са „обикновен пропаганден фалшификат"

08:30 | 13.11.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Привърженици на сепаратистите в Донецк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженици на сепаратистите в Донецк. Снимка: Ройтерс

Организацията на обединените нации (ООН) изрази късно в сряда силното си безпокойство от риска за възобновяване на пълномащабните бойни действия в Източна Украйна, съобщиха световните агенции.

Съветът за сигурност на ООН се събра за 26-и път на извънредно заседание за обстановката в Украйна. Това стана  часове, след като върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви в София, че нови колони от руски войници и танкове са навлезли в Източна Украйна – нещо, което Москва незабавно отрече, отбелязва AP. 

"През изминалите два дни наблюдаваме същото, за което съобщава и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Виждаме колони с руско оборудване - основно танкове, артилерия, системи за противовъздушна отбрана и войници", заяви вчера генерал Филип Брийдлав по време на публична лекция в София.

В доклада си пред Съвета за сигурност помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Йенс Тойберг-Франдзен изложи няколко възможни сценария на развитието на конфликта.

Освен възобновяването на пълномащабни бойни действия той посочи също превръщането на кризата в замразен конфликт, който ще поддържа статуквото в югоизточна Украйна през следващите години и десетилетия. Според третия сценарий конфликтът ще продължи месеци, с откъслечни боеве с ниска интензивност, което би било катастрофално.

По думите на Тойберг-Франдзен, в региона продължава да се влошава хуманитарната обстановка.

"Очаква се с настъпването на зимата да нарасне броят на вътрешно разселените лица. Ако се възобновяват пълномащабните боеве, този брой ще нараства в геометрична прогресия", каза помощник-генералният секретар на ООН, цитиран от ТАСС.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви, че е необходим по-голям международен натиск върху Русия, за да спазва договора от Минск, предаде Ройтерс. Пауър обвини Москва, че "говори за мир, продължавайки да подклажда войната". По думите на американския дипломат Русия е активизирала прехвърлянето на военна сила и техника в Украйна.

"Вместо да изтегли военните си сили от територията на Украйна и да прекрати подкрепата си за сепаратистите, Русия изпраща все повече военни сили и техника през границата", заяви Пауър, цитирана от ТАСС.

"По наша информация, руската система за противовъздушна отбрана е работела редом до един от конвоите на сепаратистите в Донецк. Досега Русия не е доставяла на сепаратистите подобна техника. Това означава, че именно руските войски са охранявали конвоите на сепаратистите", добави Пауъл.

Посланикът на САЩ в ООН заяви също, че Вашингтон е готов да отмени въведените срещу Русия санкции, ако бойните действия в Украйна престанат и границата между двете страни бъде затворена.

Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Александър Панкин окачестви твърденията за прехвърляне на руски войски в Украйна като "пропагандни фалшификати". Изказването си в Съвета за сигурност той започна с призива: "да не превръщаме заседанието във фарс и гола истерия".

"Сега в западните столици и по линия на НАТО отново се правят гръмогласни изявления за "виртуални" придвижвания на бронетанкови колони и войски от руска територия. Но реални факти и потвърждения за това никой не представя. Затова всякакви такива разговори са напразни. Това е обикновен пропаганден фалшификат", заяви Панкин, цитиран от ТАСС.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

35
rate up comment 10 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
По лесно е да обиждаш от колкото да мислиш, нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 11
Nikola666
преди 9 години
Начина по който задаваш въпроса показва че си една турска гнида.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 8 rate down comment 5
0pk
преди 9 години
Аз ти задавам въпроси на които не можеш да ми отговориш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 6 rate down comment 10
Nikola666
преди 9 години
"Какво странно има, протурски настроени жители на Кърджали да им писне от българските псевдополитици и решат да си спретната референдум за отцепване? Защо в Босна да може, а в Кърджали и Крим да не може?"Пич, ти с териториалната цялост на държавата ли си играеш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 9 rate down comment 7
0pk
преди 9 години
Интересното е, че не отговаряш на конкретни въпроси, а си измисляш нови. Ще ти отговоря с твоя отговор: Какво странно има, протурски настроени жители на Кърджали да им писне от българските псевдополитици и решат да си спретната референдум за отцепване? Защо в Босна да може, а в Кърджали и Крим да не може? Ще ми обясниш ли? Те разцепват цял свят пред погледа ти, обаче ти сляпо вярваш, че за едни може, а за други не трябва. Щото така пише, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 7 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Интересно е това за референдума. Ако в Кърджали проведат референдум за присъединяване към Турция, не като част от държаата, а като отделен субект към федерация, ти ще се изкефиш ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 6 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
Има обаче доста разлики по отношение на икономиката. Продължавай да четеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Да ти кажа на последък четох много за Римската империя, възход, експанзия, военни разходи pan romana - налагане на техния мир, девалвация на пари - разпад. САЩ са 1:1 по стъпките им, толкова сходно, че си нямаш и идея :)) ей го възход експанзия налагане на техния мир pan americana , печатане на пари и разпад. Още са силни гадовете, но и те като в Рим вътрешни сплетни за власт и са толкова оплетени в лъжиче и сами не си верват,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 7 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Ако ти е любопитно НАТО наистина ще се разпадне а в САЩ предстои много голям катаклизъм, така че и те ще понесат вината за всичките си гадории. След това никога повече няма да бъдат така изявен лидер както днес.Тогава Русия и Турция ще помислят че е дошло тяхното време и ще действат заедно в Близкия Изток предвождайки малък алианс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Руснака обикаля като гламав по *** държави да агитира, всичките които завършват на -стан са с него Индия Иран и т.н. там в Латинската Америка също. Четох някви конспирации, че Путин се е заел със задача Nr.1 да се разпадне НАТО, конспирации, монспирации, но мисля, че на Европейците още не им стиска да кажат на САЩ, че не са в играта. Европата трябва да е единна когато се вземе това решение, че иначе САШш ше ни изяде с парцалите. Леле после ако се разпадне НАТО как ше се радвам да видя първите санкции срещу Римската империя ... :)) ше ми се напълни душата и ще приемаме с радост американски емигранти обратно в Европата от където са дошли
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още