IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Има опасност Украйна да изпадне в пълномащабна война

САЩ отправят нови обвинения към Русия, Москва твърди, че те са „обикновен пропаганден фалшификат"

08:30 | 13.11.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Привърженици на сепаратистите в Донецк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженици на сепаратистите в Донецк. Снимка: Ройтерс

Организацията на обединените нации (ООН) изрази късно в сряда силното си безпокойство от риска за възобновяване на пълномащабните бойни действия в Източна Украйна, съобщиха световните агенции.

Съветът за сигурност на ООН се събра за 26-и път на извънредно заседание за обстановката в Украйна. Това стана  часове, след като върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви в София, че нови колони от руски войници и танкове са навлезли в Източна Украйна – нещо, което Москва незабавно отрече, отбелязва AP. 

"През изминалите два дни наблюдаваме същото, за което съобщава и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Виждаме колони с руско оборудване - основно танкове, артилерия, системи за противовъздушна отбрана и войници", заяви вчера генерал Филип Брийдлав по време на публична лекция в София.

В доклада си пред Съвета за сигурност помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Йенс Тойберг-Франдзен изложи няколко възможни сценария на развитието на конфликта.

Освен възобновяването на пълномащабни бойни действия той посочи също превръщането на кризата в замразен конфликт, който ще поддържа статуквото в югоизточна Украйна през следващите години и десетилетия. Според третия сценарий конфликтът ще продължи месеци, с откъслечни боеве с ниска интензивност, което би било катастрофално.

По думите на Тойберг-Франдзен, в региона продължава да се влошава хуманитарната обстановка.

"Очаква се с настъпването на зимата да нарасне броят на вътрешно разселените лица. Ако се възобновяват пълномащабните боеве, този брой ще нараства в геометрична прогресия", каза помощник-генералният секретар на ООН, цитиран от ТАСС.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви, че е необходим по-голям международен натиск върху Русия, за да спазва договора от Минск, предаде Ройтерс. Пауър обвини Москва, че "говори за мир, продължавайки да подклажда войната". По думите на американския дипломат Русия е активизирала прехвърлянето на военна сила и техника в Украйна.

"Вместо да изтегли военните си сили от територията на Украйна и да прекрати подкрепата си за сепаратистите, Русия изпраща все повече военни сили и техника през границата", заяви Пауър, цитирана от ТАСС.

"По наша информация, руската система за противовъздушна отбрана е работела редом до един от конвоите на сепаратистите в Донецк. Досега Русия не е доставяла на сепаратистите подобна техника. Това означава, че именно руските войски са охранявали конвоите на сепаратистите", добави Пауъл.

Посланикът на САЩ в ООН заяви също, че Вашингтон е готов да отмени въведените срещу Русия санкции, ако бойните действия в Украйна престанат и границата между двете страни бъде затворена.

Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Александър Панкин окачестви твърденията за прехвърляне на руски войски в Украйна като "пропагандни фалшификати". Изказването си в Съвета за сигурност той започна с призива: "да не превръщаме заседанието във фарс и гола истерия".

"Сега в западните столици и по линия на НАТО отново се правят гръмогласни изявления за "виртуални" придвижвания на бронетанкови колони и войски от руска територия. Но реални факти и потвърждения за това никой не представя. Затова всякакви такива разговори са напразни. Това е обикновен пропаганден фалшификат", заяви Панкин, цитиран от ТАСС.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 15 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Откъдето и да го погледнем Русия остана сама в конфронтацията срещу най-развитата част от човечеството и едва ли някой ще иска да й бъде съюзник в каквото и да било освен в няколко икономически дейности и предприятия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 18 rate down comment 5
bgMan
преди 9 години
Много удачен пример.В крайна сметка ако наистина Русия не е враг на НАТО защо толкова усърдно и систематично искат да я заобиколят с натовски военни бази отвсякъде и да им отрежат достъпа до Черно море? Нямам нищо против тази политика на НАТО понеже през цялата ни история Русия е искала да сме единствено нейна собственост.Обаче като трезво разсъждаващ човек се питам кое е истина: 1. Русия не е вероятен противник на НАТО. Тогава да я заобикаляш с военни бази и да правиш така, че тя да губи една по една военните бази извън територията си е 100% планиране на военна кампания срещу нея. И означава че НАТО са не по-малки гадни лъжци и агресори от руснаците в Украйна. 2. Русия е враг за НАТО и затова малко по малко стягат обръча около нея докато дойде момента за последния съкрушителен удар. Не е задължително той да е военно нападение, което да прерасне в 3-та световна ядрена война. Това пак означава, че сегашната официална позиция на НАТО е лъжа и просто подготвят нападение срещу Русия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
ае добре бе Ники ако сме съседи и аз сложа оръжие на моята врата срещу твоята и ти кажа ... "Тва тука е за мирни цели и ми тряя да се защитавам..." Ти как ше реагираш ай обясни ми. Ти би следвало да ми кажеш "...От кой ше се защитаваш нали само аз съм ти съсед тука ..." или приемаш това че нон стоп са насочени оръжия срещу тебе и няма проблеми ??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Щом започват да го намекват значи е решено да е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 6
0pk
преди 9 години
На НикоЛайчо, трябва да му го посочиш написано, щото ко не е написано той няма мое сам да се сети :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
няма държава членка в НАТО без веоенни бази и тя разпрата не е от вчера а от по отдавна ей там в Wikipedia пише ...On February 12, 2008 (then) Russian President Vladimir Putin said Russia may target its missiles at Ukraine if its neighbour joins NATO and accepts the deployment of a US missile defence shield....Заради тоя US missile defence shield е цялата работа САЩ искат Путин не дава да е в Украйна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
да Ники ето Military cooperationhttp://nato.mfa.gov.ua/en/ukraine-nato/militaryhttp://en.wikipedia.org/wiki/Ukraine%E2%80%93NATO_relations#Ukrainian_governments_proposal_to_join_the_NATO_Membership_Action_Planособено ей тея точки -The continuation of Ukraine's participation in a peacekeeping operation in Kosovo-Possible reinforcing of Ukraine's peacekeeping contingents in Afghanistan and Iraq-Ukraine's participation in a number of international events organized by NATO
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
Еми САЩа не иска те са по цял свят с техните бази и тъпотии и нещат да си ходят. Ако си тръгнат от Украйната и престанат с техните бази и глупости и руснака ше си дръпне легионерите и мир вам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 20 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
Преди на НАТО да им хрумне т.е. на САЩа, да слагат бази там проблеми в Украйна имаше ли? Нямаше, газ имаха ли от терористите - имаха. iPhone, BMW Audi, METRO, Kaufland има ли в Украйна ми има. Всички западни стоки ги има, за кво са им Американски бази ай отговори ми ти ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
E a USA където е съвсем на майната си кво иска и кво търси там ? Нали те са шефовете на НАТО ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още