IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАТО потвърди пряката военна намеса на Русия в Украйна

Въоръжените сили на България трябва да станат напълно оперативно съвместими с войските на Алианса, заяви в София генерал Филип Брийдлав

17:32 | 12.11.14 г. 19
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Генерал Брийдлав нарече България &bdquo;силен съюзник&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Генерал Брийдлав нарече България „силен съюзник". Снимка: БТА

НАТО съобщи официално, че е забелязала „редица колони“ с военно оборудване да навлизат от Русия към Източна Украйна.

„През изминалите два дни наблюдаваме същото, за което съобщава и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Виждаме колони с руско оборудване - основно танкове, артилерия, системи за противовъздушна отбрана и войници", заяви най-високопоставеният военен в Алианса генерал Филип Брийдлав по време на публична лекция в София, предаде Ройтерс. 

По думите му няма точна картина в момента колко точно са военните, но става въпрос за множество колони. Брийдлав заяви също, че не е сигурен относно намеренията им.

Същевременно генералът изрази безпокойство, че сепаратистите в Източна Украйна ще напреднат, за да укрепят позициите си в окупираните територии. „Международната граница между Украйна и Русия е незащитена и напълно отворена. През нея преминават свободно пари, войници, оръжие, суровини и тази ситуация не е обнадеждаваща“, заяви Брийдлав.

Наблюдателната мисия на ОССЕ съобщи още във вторник за конвой с военни машини без обозначителни знаци, които заедно с пет тежки артилерийски оръдия и пет ракетни установки се движели към крепостта на сепаратистите Донецк. Дни по-рано наблюдатели на ОССЕ и журналисти вече докладваха за няколко големи военни конвоя на път към фронтовата линия.

„Твърденията на върховния главнокомандващ на обединените сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав за руски военни колони са голословни“, заяви пред журналисти междувременно и официален представител на руското министерство на отбраната - генерал-майор Игор Конашенков.

„Ние вече спряхме да обръщаме внимание на твърденията на генерал Брийдлав за наблюдавани руски военни конвои, за които се твърди, че са нахлули в Украйна“, поясни още  Конашенков. По думите му подобни обвинения в миналото не са били подкрепени с никакви доказателства.

Не само военната авиация, но и флотът и сухопътните сили на българската армия трябва да бъдат съвместими с оборудването и способностите на НАТО, заяви още по време на публичната си лекция в София генерал Филип Брийдлав. Така той отговори на въпрос на БНР дали България трябва да се освободи от руските си военни самолети.

Генерал Брийдлав нарече България „силен съюзник“, но подчерта същевременно, че въоръжените ѝ сили трябва да продължат да работят, за да станат напълно оперативно съвместими с войските на НАТО.

Попитан дали Русия представлява пряка военна заплаха за България, върховният командващ на съюзното командване по операциите на НАТО отговори, че не може да каже какви са намеренията на Руската федерация или на Владимир Путин спрямо България.

„Мога обаче да отговоря какви военни способности и решимост да ги използва досега демонстрира Русия. За последната година на два пъти тя струпа големи войски до границата на друга държава. Подготви военни формирования и с тях анексира част от територията на суверенна страна. После струпа войски до още една международна граница, въоръжи ги, обучи ги и отново пресече границата“, каза ген. Брийдлав.

„Действията на Русия представляват ясно решение на Москва да се отхвърлят основните принципи, които са оформили международната сигурност за повече от 25 години. Вече няма съмнение относно пряката военна намеса на Русия в Украйна“, посочи Брийдлав, цитиран от БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 19 rate down comment 1
michaelis
преди 9 години
ми уж инфаркт нещо ама съмнително кат тоя със снегорините там с оня на Тотал, те знаят там как да пипат деликатно, нещастен случай кво да прайш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 17 rate down comment 0
ДХДО
преди 9 години
"и два дена по късно нещастен случай"Снегопочистваща техника ли нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 0
ДХДО
преди 9 години
"и два дена по късно нещастен случай"Снегопочистваща техника ли нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 0
ДХДО
преди 9 години
"и два дена по късно нещастен случай"Снегопочистваща техника ли нещо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 19 rate down comment 2
Nikola666
преди 9 години
И още една тъжна новина от ТАСС:http://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/1567610В град Кривой Рог паметник на Ленин е бил съборен. Главата му е разбита.За щастие торсът е оцелял.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 19 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
четох няккав англииски политик се противил там против войната в Ирак още при Буш и казал, че всеки нормален висш военнен офицер знае, че не същестува Ал Кайда и си подал оставка и два дена по късно нещастен случай. Нема тея САШ са *** от ЕС никоя държава по единично не може да им каже копче. Но единствения проблем в света на САШш са руснаците, заради атомните балистични ракети, Путин имаше едно интервю където каза, че САЩ си имат преимущества в кораби, подводници etc. и имат военен бюджет колкото 51 държави (включително и Русия) !!! САЩа няма кой да им се опъне само балистиката на ***, защото от новото поколение излизали в йоносферата и после падали вертикално и няма прихващане от там следва, че Ню Йорк и т.н. са чао. Нема просто мнооо тънко тряя се пипа с тях нещо с валутата да им се удари да се остаат без пари нещо вътрешен конфликт, че военно директно ше претрепат всеки, лудница са, сложна работа мноо сложна нема измъкване брате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 23 rate down comment 4
michaelis
преди 9 години
но мое лично мнение е ако не дай боже се стигне до нещо съвсем сериозно и прерасне в международна разпра европейците ще се обърнат срещу великия САШш и ше са с *** за да могат да ги изгонят от континента иначе няма как да ги махнат тея ***. И на Французите и на Немците, даже и на Англичаните т.н. им е писнало на фуя от тея наглеци да им се разпореждат само и ше ядат дърво. Днеска пишеше, че забранили на "съюзника си" Южна корея да прати свой боен самолет на Авиошоуто в Китай и всички участнички държави се почудили кво става ама нищо ве само си трупат те черни точки и най-накрая, всички срещу великия САШшш и точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 23 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
кво ше стане ми *** ше ни изравнят държавата със земята ако има от наша територия изстреляно нещо. Оная седмица четох прайли пак някви тестове от няква упрепана подводница, правили тест на няква ново поколение ядрена ракета "джобен вариант" която има мощност да направи град като Берлин, равен като дестка площадка еее кво остава за нашето черноморие баси отиде там Варна, Бургас и Cacao Beach и Свети Влас и мутрите барабар в пакет с тях. Добре че подводницата била в северното море там при мечките, та ако се наложи да изравнява Сан Франциско не нашите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 3
michaelis
преди 9 години
ама тоя и да насъсква и квото иска да прай, някои набори останаха на платена служба. Като знам какви "смъртоносни черни барети" сме били по граничните легиони, половината взвод ше се напие, останалите ше хукнат по бангии някъде и генерала Брийдлав ше треа да хои сам на война ... :)) Нищо де после ше му вдигнем тържествено паметник там Бузлуджа . :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 30 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Само погледни как яростно насъскват точно държавите от бившия противников блок. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още