IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: Има опасност Украйна да изпадне в пълномащабна война

САЩ отправят нови обвинения към Русия, Москва твърди, че те са „обикновен пропаганден фалшификат"

08:30 | 13.11.14 г. 40
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Привърженици на сепаратистите в Донецк. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Привърженици на сепаратистите в Донецк. Снимка: Ройтерс

Организацията на обединените нации (ООН) изрази късно в сряда силното си безпокойство от риска за възобновяване на пълномащабните бойни действия в Източна Украйна, съобщиха световните агенции.

Съветът за сигурност на ООН се събра за 26-и път на извънредно заседание за обстановката в Украйна. Това стана  часове, след като върховният главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви в София, че нови колони от руски войници и танкове са навлезли в Източна Украйна – нещо, което Москва незабавно отрече, отбелязва AP. 

"През изминалите два дни наблюдаваме същото, за което съобщава и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). Виждаме колони с руско оборудване - основно танкове, артилерия, системи за противовъздушна отбрана и войници", заяви вчера генерал Филип Брийдлав по време на публична лекция в София.

В доклада си пред Съвета за сигурност помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Йенс Тойберг-Франдзен изложи няколко възможни сценария на развитието на конфликта.

Освен възобновяването на пълномащабни бойни действия той посочи също превръщането на кризата в замразен конфликт, който ще поддържа статуквото в югоизточна Украйна през следващите години и десетилетия. Според третия сценарий конфликтът ще продължи месеци, с откъслечни боеве с ниска интензивност, което би било катастрофално.

По думите на Тойберг-Франдзен, в региона продължава да се влошава хуманитарната обстановка.

"Очаква се с настъпването на зимата да нарасне броят на вътрешно разселените лица. Ако се възобновяват пълномащабните боеве, този брой ще нараства в геометрична прогресия", каза помощник-генералният секретар на ООН, цитиран от ТАСС.

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви, че е необходим по-голям международен натиск върху Русия, за да спазва договора от Минск, предаде Ройтерс. Пауър обвини Москва, че "говори за мир, продължавайки да подклажда войната". По думите на американския дипломат Русия е активизирала прехвърлянето на военна сила и техника в Украйна.

"Вместо да изтегли военните си сили от територията на Украйна и да прекрати подкрепата си за сепаратистите, Русия изпраща все повече военни сили и техника през границата", заяви Пауър, цитирана от ТАСС.

"По наша информация, руската система за противовъздушна отбрана е работела редом до един от конвоите на сепаратистите в Донецк. Досега Русия не е доставяла на сепаратистите подобна техника. Това означава, че именно руските войски са охранявали конвоите на сепаратистите", добави Пауъл.

Посланикът на САЩ в ООН заяви също, че Вашингтон е готов да отмени въведените срещу Русия санкции, ако бойните действия в Украйна престанат и границата между двете страни бъде затворена.

Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Александър Панкин окачестви твърденията за прехвърляне на руски войски в Украйна като "пропагандни фалшификати". Изказването си в Съвета за сигурност той започна с призива: "да не превръщаме заседанието във фарс и гола истерия".

"Сега в западните столици и по линия на НАТО отново се правят гръмогласни изявления за "виртуални" придвижвания на бронетанкови колони и войски от руска територия. Но реални факти и потвърждения за това никой не представя. Затова всякакви такива разговори са напразни. Това е обикновен пропаганден фалшификат", заяви Панкин, цитиран от ТАСС.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 22 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
аз не искам да има война бе ***, автомат достатъчно съм гледал. Искам тея нещастници САШш да напускат континента с техния НАТО и да остаят хората на мира. Не искам да ставам Добри Джуров с медали, искам живота да си протича нормално да ходя по почивки и да стоя на плажа лятото и да почивам не да ми падат ракети на главата. Ти като си такъв американец ама запишете се там доброволци към Mother USA ве там да се биете за тях рамо до рамо да "спасите света от врага". Да ама само, че тва не е Counter Strike или някво Reality Show. Да види тука някой на живо Head Shot и после цял живот на хапчета депресии и чудеса. Тва ли искаш ти тва ли? После аз съм бил форумния партизанин или чакаш Петангона да ти подари къща с един Ford в Минесота ли кво не моа ви разбера ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 14
khao
преди 9 години
а ти кво се надяваш ? Русия да спечели и ти да бъдеш награден като активен борец и форумен партизанин. Що се излагаш и пишеш само глупости ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
Тука наще про-западни съформуци къде ги да ги питам дали имат желания да занимат за Украйна на мобилизация или ше изчакат празниците поне да минат па после след Великден ... :))Като няма желаещи за война през зимата руския папагал няма да ги чака. Там тея Порошенко, Яйценюка и тяхната банда я колата на някой няма да спре у тоя снег, я някой снегорин, нещо инфаркти може да стане някой нещастен случай те и КГБ ги умеят тея неща и на пролет с чисто ново Украинско правителство :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 9
0pk
преди 9 години
На руснаците силата им е във зимните войни. А НАТО тепърва ше търси съюзници желаещи да повоюват в окрайна, щото иначе опълченците до пролетта може да стигнат до Киев :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 39 rate down comment 21
michaelis
преди 9 години
когато САЩ спази поне една резолюция на ООН тогава може да каже и другите да я спазват. Нямаше ли нещо демонстраци в София против тоя *** Брийдлав? Като е такъв гявол да ходи той там не да вади кестените от жарта с чужди ръце. Да пратят там американски миротворци и да ни покажат как става и ако оцелее поне един, тогава да агитира, *** и нещастниците. За това тряя да сме благодарни на Соломон Паси еврейна, че сме в НАТО, където сълзи му течаха като вдигаха флага там, *** и еврейската долна хунта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още