IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският опозиционен политик Борис Немцов е убит в Москва

Неизвестно лице е стреляло четири пъти с пистолет по лидера на РПР-ПАРНАС

08:35 | 28.02.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В центъра на Москва е убит руският опозиционен политик Борис Немцов, предаде ТАСС, позовавайки се на правоохранителните органи. 

Неизвестно лице е стреляло четири пъти по Немцов от пистолет около 23,40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл. 

По Немцов е стреляно от бяла кола, съобщи "Интерфакс". В Москва е задействат план "Залавяне", на местопрестъплението работи следствена група. За случилото се е докладвано на вътрешния министър Владимир Колоколцев, пише БТА. 

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС), член на Координационния съвет на руската опозиция. Заемал е длъжността губернатор на Нижегородска област, министър на горивата и енергетиката (1997 г.), първи вицепремиер (1997-1998 г.). През 1997-1998 г. е член на Съвета за сигурност на Руската федерация. 

Няколко пъти е член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 г. е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност". От 2012 г. е съпредседател на РПР-ПАРНАС. 

На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

Часове преди смъртта си руският опозиционен политик Борис Немцов каза, че е трудно да се живее под постоянно сплашване и натиск, съобщи AP. "Няма да крия факта, че опозицията е подложена на силен натиск", цитира думите му агенцията. "Разпространяват се лъжи за хората и трябва да си много силна личност, за да се справиш с това. Знам го от собствен опит", каза той. 

В един от последните си коментари за либералното радио "Ехото на Москва" Немцов призова руснаците, които са "за спиране на руската война с Украйна , за спиране на агресията на Путин, да дойдат на шествието "Пролет" в Марино", район на Москва, което беше насрочено на 1 март.

След като беше застрелян, руски опозиционери казаха, че Немцов е работел върху доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Убийството на политика Борис Немцов е стопроцентова провокация, подчерта Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин. В интервю за англоезичната руска телевизия Russia Today той каза, че още е рано да се правят каквито и да е изводи, но още сега може да се заяви, че това е стопроцентова провокация.

Песков припомни думите на Путин, който малко преди това каза, че това прилича на поръчково убийство, което "има всички признаци на провокация". 

Във връзка с убийството на руския политик Борис Немцов опозицията отмени насроченото за утре протестно шествие в един от районите на Москва, съобщи един от организаторите на акцията Михаил Касянов. Взето бе решение да се отмени проявата на 1 март и да се организира траурно шествие в центъра на Москва, каза той.

  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 8 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
Щото сега смешната акция, която бяха запланували за утре и която щеше да покаже жалка две-трихилядна агитка срещу политиката на Путин в Украйна сега може да събере още две-три хиляди извънредни протестъри срещу политическите убийства в Русия! хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 5
rover
преди 9 години
Не сказано, в каком состоянии его найдут, но я думаю что Ето не имеет никакого значения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 5
rover
преди 9 години
Убийц найдут до утра, максимум до вечера следующего дня. Операция беспрецедентная, - рассказал "Комсомолке" оперативник,участвующий в поимке киллеров.Подождем - увидим. Аз имам доверие на руските следствени органи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 13 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 9 години
И с какво точно пречи Немцов на Путин?Прав е eng.Garin, но не съвсем - Бареков е много по-опасен за Бойко, огколкото Немцов за Путин! Немцов е Стефан Софиянски - вече г-н Никой в политиката, но забъркан в хиляди финансови афери със знайни и незнайни замесени, много от тях опасни! Немцов е от кликата на Березовски, а Березовски плащоше на брадите в Грозни през 1996 г. да избиват руски 18-годишни войничета. Та... айде холан с великата опозиция в Русия! Пуситата Райът са доста по видими... хехе!Немцов е толкова дребен и незначителен, че е напълно удобен да бъде използван за тази работа! Някой сигурно си е казал: бе я тоя да свърши поне веднъж нещо полезно през жалкия си живот! хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 7 rate down comment 7
rover
преди 9 години
Понеже досега бях чел само статията, прочетох какво пише BBC. Западна медия, де.President Putin has assumed "personal control" of the investigation into the killing, said his spokesman Dmitry Peskov.И веднага се успокоих. При това положение няма как истината да не излезе наяве.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 5
eng.Garin
преди 9 години
Още едно шлифоване от твоя страна!Първата версия , която се чете в преобладаващото число руски медии е тази от устата на Песков - политическа провокация. Версиите дето бил настъпил кучето на Путин веднъж преди години са първи само в западните медии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 11
kandid
преди 9 години
Смехотворни ... "версии"... на КРЕМЪЛСКИЯ ЧЕКАТИЛО явно наистина не му пука, впрочем, типично за всеки психопат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 6
Klakson
преди 9 години
Това на Обама следователите ли са??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 10 rate down comment 7
ASTIN
преди 9 години
Ако Путин е искал да го убие, няма да е пред Кремъл. Не е оправдал милионите получени за дейността му срещу Русия. А може би и от Украйна? Имал е собствено мнение след като е похарчил парите? Така си мисля...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 7 rate down comment 5
rover
преди 9 години
Следователите работят по три версии на убийство руския политик Борис Немцов. Според първата е възможно килърите да мъстят за аборт, направен от неговата любовница. Според данни на полицията Анна Дурицкая скоро е летяла от Москва до Швейцария, за да направи аборт, съобщава Life News.Втората версия е, че мотивът за убийството може да е свързан с пари, които загиналият политик е получавал от чуждестранни спонсори.Трета ( убит от политически противници) няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още