IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският опозиционен политик Борис Немцов е убит в Москва

Неизвестно лице е стреляло четири пъти с пистолет по лидера на РПР-ПАРНАС

08:35 | 28.02.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В центъра на Москва е убит руският опозиционен политик Борис Немцов, предаде ТАСС, позовавайки се на правоохранителните органи. 

Неизвестно лице е стреляло четири пъти по Немцов от пистолет около 23,40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл. 

По Немцов е стреляно от бяла кола, съобщи "Интерфакс". В Москва е задействат план "Залавяне", на местопрестъплението работи следствена група. За случилото се е докладвано на вътрешния министър Владимир Колоколцев, пише БТА. 

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС), член на Координационния съвет на руската опозиция. Заемал е длъжността губернатор на Нижегородска област, министър на горивата и енергетиката (1997 г.), първи вицепремиер (1997-1998 г.). През 1997-1998 г. е член на Съвета за сигурност на Руската федерация. 

Няколко пъти е член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 г. е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност". От 2012 г. е съпредседател на РПР-ПАРНАС. 

На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

Часове преди смъртта си руският опозиционен политик Борис Немцов каза, че е трудно да се живее под постоянно сплашване и натиск, съобщи AP. "Няма да крия факта, че опозицията е подложена на силен натиск", цитира думите му агенцията. "Разпространяват се лъжи за хората и трябва да си много силна личност, за да се справиш с това. Знам го от собствен опит", каза той. 

В един от последните си коментари за либералното радио "Ехото на Москва" Немцов призова руснаците, които са "за спиране на руската война с Украйна , за спиране на агресията на Путин, да дойдат на шествието "Пролет" в Марино", район на Москва, което беше насрочено на 1 март.

След като беше застрелян, руски опозиционери казаха, че Немцов е работел върху доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Убийството на политика Борис Немцов е стопроцентова провокация, подчерта Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин. В интервю за англоезичната руска телевизия Russia Today той каза, че още е рано да се правят каквито и да е изводи, но още сега може да се заяви, че това е стопроцентова провокация.

Песков припомни думите на Путин, който малко преди това каза, че това прилича на поръчково убийство, което "има всички признаци на провокация". 

Във връзка с убийството на руския политик Борис Немцов опозицията отмени насроченото за утре протестно шествие в един от районите на Москва, съобщи един от организаторите на акцията Михаил Касянов. Взето бе решение да се отмени проявата на 1 март и да се организира траурно шествие в центъра на Москва, каза той.

  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 9
rover
преди 9 години
Ти да нямаш източници в разузнаването, та даваш такива мнения? Може от пет от цитираните от теб събития три, или две да са дело на руснаците. След като няма как да знаеш, защо дрънкаш празни приказки?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 6
rover
преди 9 години
Не е нужно Путин или американците да са убили Немцов. Там е пълно (както навсякъде) с "патриоти" психопати. Може и индивидуален акт да е. Ама форумните конспиратори няма да пропуснат случая да направят малко просъветска пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 13
rover
преди 9 години
Забравил си да напишеш, че американците не са били на Луната, както и че сами си взривиха кулите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 9
Internet
преди 9 години
Това е опит за предизвикване на преврат срещу Путин - на майданДругарите от ЦРУ използват украински методи за да предизвикат бунт и майдан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 6
многодобре
преди 9 години
За изводи по случилото се трябва да се проследят събитията до момента.През последната година се нагледахме на множество "атаки" от руските служби.То не бяха свалени самолети,вздривени мирни хора на Донецк,нахлули с танкове си в Украйна,... .,и за всичките имаше "беспорни" улики за извършителите.....както казваше някой тук,"случилото се и този път е обикновен зоб за овцете"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Само да отминат патакламите в Украйна и оня щиглец с очилцата барабар с другия тарикат ги чакат същите чували там нема лабаво при тея ....... си *** века
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 12
alexx
преди 9 години
Някой се опитва да предизвика руска "весна". Немцов печелеше незначителни проценти на всички избори. Логично е да предположи, че американците стоят за поредния опит за дестабилизиране, тъй като те имат полза от убийството на опозиционер в навечерието на митинг. Но хватката на Путин I e твърде силна на този етап и американците ще си счупят зъбките. Похарчиха Немцов, но като него има много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 26
kandid
преди 9 години
Ловък и предвидлив?!? Путин?!? Джуджакът отдавна е доказал, че не му пука от подобни действия! Пукаше ли му, когато уби Юшченков (благодаря на Джей, че напомни и този случай)... Пукаше ли му, когато прати чеченците да убият Политковская... Пукаше ли му, когато прати убийците на Литвиненко.... Пукаше ли му, когато нападна Грузия.... Пукаше ли му, когато нападна Украйна... Това е психопат, а пред хората в подобно психологическо състояние въпроси от морално естество и/или предвиждане на някакви (неблагоприятни) последици не стоят...КРЕМЪЛСКИЯТ ЧЕКАТИЛО ВЗЕ НОВА ЖЕРТВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 0
ДХДО
преди 9 години
Е ... и допълнителни санкции и междинародна изолация чакаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 13
0pk
преди 9 години
И сега чакаме повсеместни протести срещу Путин и свалянето му от власт?Ньи пузнахти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още