IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руският опозиционен политик Борис Немцов е убит в Москва

Неизвестно лице е стреляло четири пъти с пистолет по лидера на РПР-ПАРНАС

08:35 | 28.02.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

В центъра на Москва е убит руският опозиционен политик Борис Немцов, предаде ТАСС, позовавайки се на правоохранителните органи. 

Неизвестно лице е стреляло четири пъти по Немцов от пистолет около 23,40 часа местно време на площад "Василиевский спуск", разположен между Червения площад и крайбрежната улица покрай стените на Кремъл. 

По Немцов е стреляно от бяла кола, съобщи "Интерфакс". В Москва е задействат план "Залавяне", на местопрестъплението работи следствена група. За случилото се е докладвано на вътрешния министър Владимир Колоколцев, пише БТА. 

Борис Немцов е роден 1959 г. в Сочи. Той е един от създателите и лидерите на движение "Солидарност" и съпредседател на Републиканската партия на Русия - Партия на народната свобода (РПР-ПАРНАС), член на Координационния съвет на руската опозиция. Заемал е длъжността губернатор на Нижегородска област, министър на горивата и енергетиката (1997 г.), първи вицепремиер (1997-1998 г.). През 1997-1998 г. е член на Съвета за сигурност на Руската федерация. 

Няколко пъти е член на парламента, бил е ръководител на фракцията на Съюза на десните сили (СПС), заместник-председател на Думата. След 2003 г. работи в частния бизнес.

През 2008 г. е един от инициаторите за създаване на опозиционното демократично движение "Солидарност". От 2012 г. е съпредседател на РПР-ПАРНАС. 

На регионалните избори през септември 2013 г. е избран за депутат в Ярославската областна дума.

Часове преди смъртта си руският опозиционен политик Борис Немцов каза, че е трудно да се живее под постоянно сплашване и натиск, съобщи AP. "Няма да крия факта, че опозицията е подложена на силен натиск", цитира думите му агенцията. "Разпространяват се лъжи за хората и трябва да си много силна личност, за да се справиш с това. Знам го от собствен опит", каза той. 

В един от последните си коментари за либералното радио "Ехото на Москва" Немцов призова руснаците, които са "за спиране на руската война с Украйна , за спиране на агресията на Путин, да дойдат на шествието "Пролет" в Марино", район на Москва, което беше насрочено на 1 март.

След като беше застрелян, руски опозиционери казаха, че Немцов е работел върху доклад за присъствието на руски войски в Украйна, предаде Ройтерс.

Убийството на политика Борис Немцов е стопроцентова провокация, подчерта Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент Владимир Путин. В интервю за англоезичната руска телевизия Russia Today той каза, че още е рано да се правят каквито и да е изводи, но още сега може да се заяви, че това е стопроцентова провокация.

Песков припомни думите на Путин, който малко преди това каза, че това прилича на поръчково убийство, което "има всички признаци на провокация". 

Във връзка с убийството на руския политик Борис Немцов опозицията отмени насроченото за утре протестно шествие в един от районите на Москва, съобщи един от организаторите на акцията Михаил Касянов. Взето бе решение да се отмени проявата на 1 март и да се организира траурно шествие в центъра на Москва, каза той.

  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 13 rate down comment 6
eng.Garin
преди 9 години
Фактите показват, че в момента мнозинството западни медии внушават устойчиво, че Путин ловува опозиционери в центъра на Москва! Това наричам аз шлифоване и като чета някои коментари тук виждам че има известен резултат! Интересно е, че представяш за нова логика "пречи на някой" от това "има мотив". ХА ХА А! Доста шлифовано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 9
MZ/X
преди 9 години
Твърди доказателства може да чакаш още 1000 години от Кремъл!Единственото сигурно нещо е, че за послените години това е трети отявлен противник на Путин, който бива показно ликвидиран!Едва ли Вашингтон има интерес да убие всички отявлени опозиционери на Путин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 8
rover
преди 9 години
Ама ти си по-умен от всички западни медии, взети заедно, а? Личност, по-умна от понятие? Още по-простата логика е, че е убит от някой, на когото пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 8 rate down comment 11
kandid
преди 9 години
"Добрата" стара школа на КГБ - някой друг ми с... в гащите...КРЕМЪЛСКИЯТ ЧЕКАТИЛО ВЗЕ НОВА ЖЕРТВА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 9
rover
преди 9 години
И откъде ти е станало ясно? Вероятно в психиатрията ви четат лекции от военното разузнаване?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 15 rate down comment 11
eng.Garin
преди 9 години
Убил го е този , които има някакъв мотив за това! Тази много проста логика често за забравя от западните медии в стремежа да шлифоват гладките мозъци на яитатели и зрители! Аз се сещам за две сериозни причини САЩ да са поръчители и за нито една Путин да го е поръчал. Немцов е такъв опозиционер, какъвто е Бареков в България! Кажете ми, има ли причина Борисов да нареди Бареков? Лесно ще си отговорите на въпроса дали Путин им някакъв мотив в това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 12
Klakson
преди 9 години
Ясно е че ЦРУ има пръст в работата. Да убиваш политици на чужда територия, за да обвиниш после врага си. Агонията на една умираща империя! В безсилието си се чудят вече кого да убият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 8
rover
преди 9 години
Абе така е, но лично аз съм свикнал да давам твърди мнения при твърди доказателства. Иначе трябва да се говори " би могло да е така, аз мисля, че така" и т.н. Как ще квалифицираш твърдението на доморасъл политик, че американците сами са взривили кулите си? И твърдо държи на това ***, като че ли работи в ЦРУ или ФСБ, да речем и е много вътре в нещата. Ама какво се чудя, форумите са отражение на реалния живот - пълно е с луди, индоктринирани, невежи и какви ли още не...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 12 rate down comment 12
MZ/X
преди 9 години
Плутоният за Литвиненко сигурно също е пратен от разни патриоти, а Политковская просто е убита от разни криминални елементи...Нещо много започва да издъхва пропагандната машина на Кремъл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 16
MZ/X
преди 9 години
Ако беше само Немцов може човек и да се замисли върху някакъв заговор, но вече трети отявлен враг на Путин бива ликвидиран показно.Литвиненко, Политковская, Немцов....Путин просто усеща, че властта му е заплашена и по стар КГБ-истки начин праща най-силният сигнал на своите врагове какво ще се случи с тях. Него отдавна вече не го интересува, какво мислят за него на запад..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още