IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Медведев: Руската икономика се приспособява към неблагоприятните външни условия

Не правим прогнози за тяхното бързо подобрение, коментира министър-председателят на страната

20:18 | 24.04.15 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Mинистър-председателят на Русия Дмитрий Медведев. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Mинистър-председателят на Русия Дмитрий Медведев. Снимка: архив Ройтерс

Руската икономика се приспособява към напрежението отвън, а страната скоро няма да прекърши хватката на санкциите, наложени заради Украйна. Така смята министър-председателят Дмитрий Медведев, цитиран от Bloomberg.

„Нека го признаем – външните условия остават неблагоприятни и не правим прогнози за тяхното бързо подобрение“, коментира премиерът на Русия по време на годишната среща на Министерството на икономиката в Москва. „Противно на различни апокалиптични прогнози усещам, че, за съжаление, се научихме как да работим, когато сме в беда.“

Правителството е все по-уверено за перспективите пред икономиката, след като преди три месеца предупреди за „твърдо приземяване“ на икономиката след срива в цените на петрола и растящото напрежение в съседна Украйна.

Подобрените очаквания се отразяват на пазарите. Руската рубла изпраща шестата седмица с ръст в стойността си, след като цената на петрола се възстанови от 6-годишното дъно, достигнато през март.

Американските и европейските санкции ограничиха достъпа на Русия до международните финансови пазари и разпалиха отлива на капитали. Въпреки че властите увеличават очакванията си за бързо възстановяване, с което икономиката може да запише растеж през четвъртото тримесечие на 2015 г., потребителското търсене страда, тъй като загубата на работни места и най-бързия ръст на инфлацията от 13 години насам, задъхват финансите на домакинствата.

Медведев коментира, че пикът при ръста на цените вече е преминал. Министерството на икономиката смята, че до края на лятото инфлацията ще се забави до 12% от отчетените преди месец 16,9%.

Правителството е по-оптимистично в сравнение с централната банка. Кремъл предрича спад от 1% до 1,6% през 2016 г., ако цената на петрола се задържи в интервала 60-65 долара за барел. Централната банка на Русия очаква, че икономиката ще се свие с 4% тази година.

„Сериозни структурни и институционални промени“ са нужни, за да може руският икономически растеж да задмине средния за света в следващите три години, изчислява министърът на икономиката Алексей Улюкаев. Според него инвестициите ще са двигателят на растежа догодина. Той призова парите на държавните пенсионни фондове да бъдат похарчени за инфраструктурни проекти.

Брутният вътрешен продукт на Русия може да се разшири с 2,3% през 2016 г., след като се предвижда да спадне с 2,8% тази година, очакват от икономическото министерство. По негови данни контракцията през първото тримесечие е 2,2 на сто.

Позитивите се отразяват на пазарите. Рублата поскъпва с 19% от началото на годината, изпреварвайки повече от 173 глобални валути, чието представяне Bloomberg следи. „Рублата поскъпва с повече от необходимото“, коментира финансовият министър Антон Силуанов.

От своя страна водещият индекс MICEX добави 20,6% към стойността си от началото на годината, след като изпрати седмицата с ръст до 1 681,19 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 13 rate down comment 13
Ironhorse
преди 9 години
6. Отделянето на 30 %, че и повече за военни цели, знаем вече до какво доведе- фалит на СССР1.0.7. Путин губи и пропагандната война и го осъзнава. Не случайно след грандиозното 4 часово интервю, още на следващият ден взе да обяснява че САЩ и ЕС са партньори и трябва да работят заедно.8. Кавказ отново става размирен регион, покрай Срия и излямската чума (за мен това не е държава). Пламне ли Кавказ, цялото управление на Путин ще се срути, защото практически се заличава цялото му управление и ще трябва да води нова война, която тотално ще изтощи и идоведе до икономически колапс русия.9. Цената на петрола си остава ниска и така ще е поне две години. След това един Бог знае какво ще е, но технологиите не стоят на едно място. Според мен цена над 80 $ за барел едва ли вече ще има. А това е твърде недостатъчно за руския бюджет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 16
Ironhorse
преди 9 години
Аз не съм оптимист за Русия по следните причини:1. Санкциите няма да паднат, а даже с провокациите от руската армия за завладяване на Мариопул ще се ожесточат.2. Путин не оцени, че Ердоган му е лика прилика и сега Турция се е заела да доказва колко повече и по-често русия е извършвала геноцид. Т.е. Турски поток утече.3. ЕК започна процедура срещу Газпром, която ще завърши като всички останали, с милиардни глоби в евро за обвинената компания и преподписване на всички договори с България, Полша, Литва, Латвия и Естония, като цената за газа от 450 $ ще стане като за останалите около 250 $.4. Интерконекторът с Румъния практически е готов, така че вече няма как Путин да рекетира целият ЕС заради 100% зависимост на България от руския газ.5. Путин каквото и да прави, цената на живота в окупираните територии в Източна Украйна я плаща русия., А там нещата са плачевни, няма елементарни условия за живот, същото като в Крим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 6
STRAHO
преди 9 години
Това е демокрацията в Украйна бореща се с лошите руснаци!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 8
STRAHO
преди 9 години
Какъв *** трябва да е човек за да се обявява в защита на тези от това видео! Видеото е за хора над 21 годишна възраст! Виж какво правят *** за които се застъпваш! Виж срещу какво са изправени руснаците там! Приготви си кофичка в случай че нервите ти са слаби и вземеш та повърнеш! Следващия път когато пишеш в подкрепа на ценностите идващи от САЩ ще се замислиш! http://news-front.info/2015/04/24/21-karateli-iz-azova-raspyali-opolchenca-zasnyav-kazn-na-kameru/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 15
redcretin
преди 9 години
Рашките нямат свое в Украйна. Затова обедняха наполовина за 1 година и сега се радват че икономиката им се свива "само" с 2% и то оптимистично. Е те това им е и "възстановяването" - свиване и колапс. Доказа се тезата че могат да ги правят на луди дори само с манипулация на цената на нефта, оттук нататък Рашастан ще скача според тоягата на САЩ - и военно, и икономически :) В момента ликвидират позицията на рашкия енергиен бизнес в Европа, някой ден дори и да се вдигнат цените - ще е късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 12
saturn79
преди 9 години
учудващо защо се пишат глупости без да се анализират макроиконом. факти ,а те са в полза на възстановяването на Русия или по точно на нейното приспособяване.Всички пишеха и говореха малко в края на 2014 каква катастрофа я чака Русия,катастрофирала рубла и икономика,падащи цени на нефта и видиш ли тя ще клекне и ще моли вездесъщия и непогрешим Запад за помощ и прошка.Стана ли това?!?Не само че си взеха своето в Украйна но и ще излезнат по силни от създалата се ситуация като се отучат от западните "отровни" кредити(вижте Гърция,Испания и др до какво се докараха с това безумно теглене на дълг)падащите цени на нефта няма да се задържат много дълго просто защото пазарните механизма ще изстрелят цената нагоре когато падащите инвестиции в добивната инфраструктура намаляват и растящото потребление на горива се възтановява,неминуемо и взривопасната ситуация в Близкия изток остава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 11
Стефчо
преди 9 години
червения, ти пък откъде знаеш как живеят руснаците? Като му чета простотиите най-вероятно от новото Работническо дело /Дневник/.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 21
redcretin
преди 9 години
Хахо, дори България която оплюваш е по-добре от Рашастан :) Нашия *** е пожарникар, техния - ченге. Един дол дренки, само че като си поискам - отивам е Европа, а руснака седи в неговия си пандиз и псува европейците безсилно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 17
Hahoto
преди 9 години
червения, ти пък откъде знаеш как живеят руснаците? Там си бил, видял си....? Много отворени бе! "Таааман научих магарето да не яде - и то взе че умря"Хубаво, изказване на човек от най-пропадналата и бедна държава от ЕС. С мутра министър председател и медицинско доказани *** министри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 23
redcretin
преди 9 години
Мдаа, адаптира се - направо го добутаха до военно положение без война :)Сега става като в оня виц "Таааман научих магарето да не яде - и то взе че умря"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още