IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Приоритет е отварянето на банките

Резултатът от вота не представлява „разрив“ с кредиторите, а нов мандат за споразумение със социална справедливост

00:23 | 06.07.15 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас:&nbsp;В гръцкия референдум няма победители и победени. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас: В гръцкия референдум няма победители и победени. Снимка: Ройтерс

Първият приоритет за гръцките власти е отварянето на банките, обяви в телевизионно обръщение към нацията гръцкият премиер Алексис Ципрас.

„Атина е готова на реформи. Спешно нужни са инвестиции, както и преструктуриране на дълговете“, заяви още Ципрас.

Той възнамерява в понеделник да проведе срещи с председателите на всички водещи партии в страната си. 

„В гръцкия референдум няма победители и победени. Гръцкият народ доказа при сложни обстоятелства, че демокрацията не може да бъде подтискана. Но националното единство трябва да бъде запазено“, предупреди премиерът.

В Twitter Ципрас посочи, че дори и Международният валутен фонд (МВФ) е установил, че тежестта на дълга на Гърция не е устойчива. Към избирателите си той пише: „Мандатът, който ми дадохте, не е е призив за скъсване с Европа, но също така ми дава по-голяма сила за преговаряне". Неговото правителство знаело, че няма да има лесни решения. „Но има и справедливи решения, устойчиви решения – поне докато и двете страни са готови за това".

Същевременно той изказа убеждението си, че резултатът от вота не представлява „разрив“ с кредиторите, а нов мандат за споразумение със социална справедливост.

По-рано в неделя Ципрас заяви, че „от утре отново ще се отвори пътят към основните ценности на демокрацията и солидарността на всички народи в Европа".

„Днес е празник, защото демокрацията е жива и това ще ни помогне да преодолеем страха и изнудването. Ако може да се игнорира волята на едно правителство, не може да се игнорира волята на един народ“, заяви премиерът, след като гласува на референдума, който той предизвика, в 27-ма секция на 30 основно училище в Атина.

Всичко по темата - тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 52 rate down comment 18
юрист
преди 8 години
БЪЛГАРИЯ НЕ Е БЛАТО, НЕ Е ФАЛИРАЛАТА ГЪРЦИЯ, И БЪЛГАРИТЕ ОТКАЗВАМЕ ДА ПЛАЩАНЕ ДЪЛГОВЕТЕ НА ГЪРЦИЯ- нека си го запишат на челото всички руски ***, списващи в този форум. Впрочем- ДАНС къде спи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 4
driverf1
преди 8 години
"Резултатът от вота не представлява разрив с кредиторите, а нов мандат за споразумение със социална справедливост "И как ще стане това.....,че нещо не се сещам.....?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 41
крас
преди 8 години
от утре отново ще се отвори пътят към основните ценности на демокрацията и солидарността на всички народи в Европа"- КАЗВА ЦИПРАСЦЕПРАС СЕ НАДЯВА НА МЕКСИКАНСКА ВЪЛНА КОЯТО ОТ ГЪРЦИЯ ЩЕ ПРЕМИНЕ В СЪСЕДНИ ДЪРЖАВИ КАТО ИТАЛИЯ ИСПАНИЯ ФРАНЦИЯ И ПОРТУГАЛИЯ.В АНГЛИЯ ПОДКРЕПАТА ВЕЧЕ Е ИДЕНТИФИЦИРАНА.БЪЛГАРИЯ Е БЛАТО. Тук е царството на БОГ ПАН. Народа ни не е народ , а ***. Това ще кажа и ще свърша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 10
юрист
преди 8 години
Те не го искат в селото, той пита за поповата къща:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още