IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ханс-Вернер Зин: ЕЦБ не трябва да предоставя повече кредити

Време е за по-радикални мерки, казва още икономистът

11:50 | 06.07.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ханс-Вернер Зин <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ханс-Вернер Зин Снимка: Ройтерс

Президентът на влиятелния германски икономически институт Ifo Ханс-Вернер Зин е на мнение, че Гърция не трябва да получава повече кредити от Европейската централна банка.

„След като Европейският спасителен механизъм обяви в петък, че Гърция е в несъстоятелност и няма да има повече кредити за страната, тази стъпка трябва да поеме и ЕЦБ, като преустанови помощта за страната“, поясни Зин. Той добави, че банката вече е предоставила на банката кредити в размер на около 90 млрд. евро. 



"Гърция е неплатежоспособна... и ние забавяме процеса на обявяване в несъстоятелност, което би било незаконно, ако това е частна компания", изтъкна президентът на Ifo Ханс Вернер-Зин. "Време е за голямо отписване на дълга и по-радикални мерки, за да се помогне на Гърция".

На притиснатата финансово Гърция трябва да бъде позволено да напусне временно еврозоната, заяви преди десетина дни Зин. 

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Немците само да не се отварят много защото техни банки и френски дадоха на Гърция около 140 млрд. за да купуват техни стоки предимно оръжие ЕЦБ дава 1 трлн.евро с 0,75% лихва на частни банки които купуват държ.книжа с 4-7 % лихва - - http://darikfinance.bg/***/85651#comments 500млрд. бяха за Испания и Италия защото - Питър Бофингер, икономически съветник към немското правителство, се изказва много ясно: "Тази помощ не е за страните в беда (като Испания), а за нашите банки, които притежават големи частни дългове в тези страни." ." (Chattered Pratap, "Bailing out Germany: The Story Behind the European Financial Costs" [28/05/42])Няма как да бъде казано по-ясно. Капиталовата адекватност на немските банки беше 3% 2010год. и ако Гърция фалира щеше да стане страшно и Проф.д.ик.н. Красимир Петров обяснява прекрасно за ефекта на доминото - https://***.youtube.com/watch?v=XVLFEKU_kUI - тоест разбирам ,че спасяването на банките е задължително(по-малкото зло) но трябва строги регулации
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Chick-Chirick
преди 8 години
Проф. Зин, както винаги конкретен, ясен и коректен! Шапо!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
юрист
преди 8 години
До 4- Ще отречете ли , че в периода 1941-1945г. в гърция ИМАШЕ ФАШИЗЪМ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
юрист
преди 8 години
Не- не "временно" , а постоянно, но да се изметат и от ЕС- няма как българските данъкоплатци да сме съгласни нашите данъци в ЕС да отиват за изхранване на една държава- ***. И не- НЯМА да дам и 1 стотинка помощ за гърция, ако тя изпадне в хуманитарна криза! Всяко решение на човек носи последствия. Когато масово се крещи: няма да си плащаме дълговете, а искаме нова финансова издръжка, това има последици, които крещящите тепърва ще усетят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
Mavi Goz
преди 8 години
Всеки момент на германците ще се наложи да им напомнят, че са им позволили да дишат и живеят нормално, даже и да богатеят, но това е жест на добра воля и може да им бъде отнето! Такива напомняния не се правят публично, но се познава кога се е случило по внезапните лупинги в поведението и изказванията на германските политици! Същото е положението и в Италия и Япония. Само Берлускони се опита да се опъва и силно му пролича... хахаха!Разбира се, възможни са и временни прояви на характерния баварски темерутлък, но само временни. Алтернативата е УСА да се откажат от европейския проект и световното си лидерство. На теория всичко е възможно, а на сън даже може и да се случи... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 8 години
айде закривай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Бате Пешо
преди 8 години
айде закривай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 15
tonino
преди 8 години
Офффффф........Поредния,който се изказва ужасно неподготвен !?!?! Тези хора не комуникират ли помежду си ? Всеки излиза и изрича някаква глупост и после някой друг трябва да замазва положението......:)))))Lack of communication
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още